Kim sparade 62 500 kr!

När familjen Andersen skulle renovera badrummet i källaren, fick de en obehaglig överraskning. Man kunde inte gräva ut för att väggarna var för korta. De skulle alltså förlängas, och det klarade Kim Andersen själv.

Överst på önskelistan hos familjen Andersen stod en renovering av det gamla badrummet i källaren. För att klara detta var det nödvändigt att dra nya avloppsrör. Men rörmokaren gav dem en riktig kalldusch. Det var helt enkelt inte plats i golvet för de nya rören, som naturligtvis skulle isoleras.

Det var med andra ord nödvändigt att gräva ut. Man skulle ta bort totalt 70 cm för att kunna lägga isolering, ny betong och avloppsrör. Hårt arbete, men det skulle väl gå, om det inte var så att väggarna var för korta. De slutade nämligen precis under det gamla golvet, för huset hade ingen sula. Det innebär att man skulle gräva ut även under väggarna, så att dessa skulle kunna förlängas med betonghålsten. Detta arbete skulle utföras i flera etapper för att huset inte skulle sätta sig. Rörmokaren räknade ut att det skulle kosta 62500 kr.

Men vår läsare ville hellre ha pengarna i plånboken, så han satte själv igång. Först stöttades hela taket av ett antal stämp, och sedan började han hacka och hugga sig ner genom golvet. Han tog en meter i sänder, 70 cm djupt och 70 cm brett. I botten hällde han 10 cm betong och efter ett dygns härdning satte han två betonghålsten i förband på betongen, och blocken fylldes med lättflytande betong. Ytterligare ett dygn senare fylldes utrymmet mellan betonghålstenen och den undre delen av väggen med expanderande betong, som pressades på plats.

Arbetet tog Kim tre månader, men pengarna ligger kvar i plånboken …

12 frågor till kim

Var du tvungen att köpa nya verktyg till arbetet?
Ja, en cementblandare. Den gav jag 1200 kr för och efteråt sålde jag den - och fick 600 kr för den.

Vilken del var hårdast?
Det var grävningen. Jag var tvungen att gräva för hand, och både jord och stenar skulle bäras bort i hinkar. Det blev cirka 7 ton, och sedan skulle jag bära in 2,5 ton betong.

Vad är du mest stolt över?
Ärligt talat är jag mest stolt över att jag lyckades spara 62500 kr. De värmer i både plånbok och hjärta.

Vilken är den bästa detaljen?
Att man efteråt inte kan se att det är jag som har stått för arbetet. Dvs. jag lyckades med jobbet utan att på något sätt skada huset.

Hur lång tid tog arbetet?
Det tog cirka tre månader. Jag grävde och gjöt cirka en meter varje helg.

Hade du någon medhjälpare?
Inte en kotte. Inte ens min son ville hjälpa till för då skulle han ju bli både smutsig och svettig. Jag fick dock goda råd av rörmokaren.

Är din fru också nöjd?
Ja, absolut och hon var införstådd med att vi själva skulle stå för arbetet. Badrummet skulle ju renoveras, och vi ville spara pengarna …

Blev det dyrare eller billigare än vad du hade räknat med?
Vi höll budgeten.

Skulle du göra något annorlunda, om du fick det?
Jag skulle göra på precis samma sätt - om jag skulle göra det en gång till, vilket jag inte är så säker på. För det var verkligen ett hårt och tufft jobb.

Har du ett gott råd till andra som vill göra något liknande?
Du får aldrig fuska. Det straffar sig. Fråga en yrkesman med erfarenhet av liknande arbetet innan du sätter igång. Ett fel eller slarv kan få hela huset att sätta sig.

Hur duktig är du, om nybörjaren får 1 och experten får 10?
Jag erkänner att jag kan vara slarvig, så det får bli en 8.

Vad blir ditt nästa projekt?
Jag ska flytta fönster och dörrar från vårt annex till sommarstugan.

Gräva ut och gjuta är ett hårt arbete

Kim Andersens badrum i källaren är drygt 6 kvadratmeter, och det innebar att det endast kunde vara en arbetande person i sänder i rummet. All grävning utfördes med spade och hacka, och jord och stenar bars ut i hinkar. Till komplementgjutning av väggarna gick det åt 40 betonghålstenar à 16 kg, 1 kubikmeter betongblandning, 12 säckar cement och 6 säckar expanderande betong. Plus massor av svett …

Förlängning av en vägg

Det är viktigt att arbetet utförs på rätt sätt, och att man är metodisk när man förlänger en vägg.

Arbetet, som helst ska utföras av yrkesfolk, delas upp i flera små etapper. Man gräver ut högst en meter längs väggen, fyller på betong och låter härda. När arbetet fortsätter, så blir det inte i förlängning av gårdagens arbete, utan en bit därifrån. Därför delar man in området längs väggarna i sektioner, som numreras så här: 1, 4, 2, 5, 3. Först grävs i alla sektioner märkta 1, botten gjuts och betongen får härda. Nästa dag gräver man i alla sektioner märkta 2 och gjuter på botten. Men man ska också sätta betonghålstenar på plats i de första sektionerna. Den tredje dagen gräver man i sektionerna 3, sätter hålstenar i sektionerna 2 och gjuter mellan hålstenar och vägg i den första sektionen.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Fundament