Intro
Instruktion
01
Mät, gräv och gjut
12
Steg
Det kan faktiskt löna sig att vara noggrann när man mäter, gräver och gjuter. Blir plattan för smal kommer det yttersta fundamentblocket att hänga och ”sväva” i luften. Gräver man i stället rännan för bred, krävs det oproportionerligt mycket betong för att fylla den. Det kostar både tid och pengar.
Det bästa rådet är därför att mäta, dra ut ett måttband och göra upp en detaljerad plan innan du börjar gräva.
Mät och dra ut ett måttband innan du gräver ut. Snörena fästs på tältpinnar som markerar plattans yttersta punkter. Gör hellre plattan lite för bred än lite för smal om du är osäker på plattans bredd.
Gräv ut med minigrävaren. Om containern inte kan placeras så att du kan lasta direkt ned i den, kan det nog löna sig att hyra en minidumper. En minidumper är effektiv, lätt att använda och rymmer nästan 1 m³.
Ta bort lös jord från rännorna. Klossa därefter upp armeringsjärnen så att det får plats minst 3 cm betong under dem.
Bocka de armeringsjärn som ska ligga i hörnen. De säkerställer att de enskilda delarna av plattan fixeras starkt till varandra.
Se eventuellt till att få betongen levererad med betongbil. Det är både enkelt och snabbt. Fyll rännan upp till jordytan och tryck till den våta betongen med en läkt för att undvika luftfickor.
Placera fundamentblocken i den våta betongen. Sätt dig i säkerhet och se till att det finns plats för ytterligare ett byte av fundamentblock och ett betongskikt på mellan 2 och 10 cm överst.
Kontrollera att blocken står lodrätt och att raden är helt rak. Det gör inte något om överkanten inte är vågrät, eftersom vi senare gjuter ett betongskikt ovanpå den.
Kontrollera riktningen med vattenpasset och måttbandet. Om du bygger upp till en angränsande platta, ska du komma ihåg att dra tillbaka fundamentblocken 10 mm så att det finns plats för sockelputs.
Stenarna knackas ned lodrätt med skaftet på en slägga. Det är lättare att lägga det andra skiftet fundamentblock, om det första skiftet är någorlunda plant. Låt betongen härda över natten.
Sätt fundamentblock i förband. Placera två armeringsjärn mitt i blocken och spänn upp en bräda på var sida i den slutliga höjden. Sätt den första brädan efter måttbandet och den andra efter vattenpasset.
Fyll med den sista betongen i fundamentblocken. Du ska inte använda lika mycket som vid första påföringen, så du kan själv blanda den i en tvångsblandare (1 del cement till 7 delar gjutmix). Tryck till betongen med en läkt eller en stavvibrator så att lufthålen försvinner.
02
Avsluta med att putsa sockeln
5
Steg
Måla först med en kalkborste. Vi använder 0-2 mm färdigblandad cementputs, men vid större arbeten kan du blanda till bruk av 3 delar gjutsand och 1 del cement i en tvångsblandare.
Kort efter påförs det andra skiktet. Det kastas på för att säkerställa en god vidhäftning och skiktet ska vara ca 3 mm tjockt. Släta till skiktet med baksidan på mursleven och låt torka över natten.
Påför det tredje skiktet puts. Skiktet ska vara cirka 7 mm tjockt. Bruket är lättast att arbeta med om det inte är för tunt.
Avjämna skiktet med kanten på en avjämningsbräda och låt putsskiktet sitta tills det blir fingertorrt. Det får inte härda helt. Då blir det omöjligt att putsa.
Material
- Fundamentblock
- Betong (levereras med betongbil)
- Gjutmix och betong (för det andra skiftet fundamentblock)
Specialverktyg
- Grävmaskin Evt. minidumper
Tidsförbrukning
4-5 arbetsdagar med långa pauser (härdningstider) för en platta på 21 meter. Arbetet kommer därför normalt att sträcka sig över 7-8 arbetsdagar.
Pris
Ca 17 000 kr + hyra av maskiner.
Svårighetsgrad
Själva konstruktionen är enkel, men de stora maskinerna kräver lite övning. I gengäld besparar de dig en massa slit och släp.