ANVÄNDBAR: Stolpskon är oftast av galvaniserat stål. Den lyfter upp stolpen och håller fast den.

ANVÄNDBAR: Stolpskon är oftast av galvaniserat stål. Den lyfter upp stolpen och håller fast den.

Stolpskor till pergolor och övertäckningar

Om du bygger en pergola eller en liknande konstruktion kan du förlänga stolparnas livslängd genom att fästa dem i stolpskor i stället för att gräva ner dem.

Stolpskor till lusthus och trädgådsskjul

Detta lilla lusthus står på en gjuten sockel och stolpskorna har satts fast i betongen. Ett alternativ till sockeln är att gräva ner betongplintar i marken.

Stolpskor till trädgårdsterrasser

Träkonstruktionen som bär denna terrass vilar i stolpskor som har gjutits fast i nergrävda, betongfyllda plaströr. Rören står i en blandning av grus och betong.

Hur arbetar du med stolpskor?

Du kan limma eller gjuta fast stolpskor på underlag av till exempel betong och sten. Du kan köpa färdiga plintar men det är billigare att göra dem själv, till exempel av plaströr som fylls med flytande betong. Röret ska vara så stort att det finns minst 3 cm betong hela vägen runt ankaret i stolpskon.

Stolpsko limmad i fundament.

Stolpsko limmad i fundament.

Annars kan det vara risk att betongen spricker om stolpskon belastas. Det är enklast att sticka ner stolpskon i våt betong, men om den redan har härdat kan du i stället limma fast stolpskon. Det görs med en tvåkomponents ankarmassa (som finns i flera varianter för olika behov). I stenar och klippor använder man också ankarmassa för att hålla fast stolpskon i det hål du har borrat för den.

Man kan också köpa plintar med justerbara stolpskor.

Läs också: Lär dig gjuta fast stolpskor

Stolpskor limmade i natursten.

Stolpskor limmade i natursten.

Speciellt med stolpskor

Du måste vara noggrann och gjuta fast stolpskon på rätt nivå. Precision är tvingande nödvändigt om stolparna ska bära en vågrät regel. Ibland är det en fördel att använda justerbara stolpskor eftersom de kan rättas till i höjd tills regeln ligger fullständigt vågrätt.

Stolpskor gör konstruktionen mindre stabil

Om du använder stolpskor i stället för att gräva ner stolparna, så kan din konstruktion bli svagare. Det gäller framför allt om du reser ett plank eller sätter upp staket. Då krävs snedsträvor som stöd.

Stolpskons dimensioner:


U-formade stolpskor finns i flera bredder med olika spännvidd. De vanligaste vidderna är:

  • 50 mm
  • 75 mm
  • 90 mm
  • 100 mm
  • 125 mm

Om du inte hittar en storlek som passar ... Kan du stämma bort en kan du stämma bort en del trä från stolpänden tills beslaget passar. Alternativt skaffar du stolpskor som kan justeras i bredd.