Stolpsko: Så använder du smarta stolpsko

ANVÄNDBAR: Stolpskon är oftast av galvaniserat stål. Den lyfter upp stolpen och håller fast den.

Stolpsko till pergolor och övertäckningar

Om du bygger en pergola eller en liknande konstruktion kan du förlänga stolparnas livslängd genom att fästa dem i stolpsko i stället för att gräva ner dem.

Stolpsko: Stolpsko till pergolor och övertäckningar

Stolpsko till lusthus och trädgådsskjul

Detta lilla lusthus står på en gjuten sockel och stolpskorna har satts fast i betongen. Ett alternativ till sockeln är att gräva ner betongplintar i marken.

Stolpsko: Stolpsko till lusthus och trädgådsskjul

Stolpsko till trädgårdsterrasser

Träkonstruktionen som bär denna terrass vilar i stolpsko som har gjutits fast i nergrävda, betongfyllda plaströr. Rören står i en blandning av grus och betong.

Stolpsko: Stolpsko till trädgårdsterrasser

LÄS OCKSÅ: Vilken balksko ska jag välja?

Hur arbetar du med stolpsko?

Du kan limma eller gjuta fast stolpsko på underlag av till exempel betong och sten. Du kan köpa färdiga plintar men det är billigare att göra dem själv, till exempel av plaströr som fylls med flytande betong. Röret ska vara så stort att det finns minst 3 cm betong hela vägen runt ankaret i stolpskon.

Stolpsko: Hur arbetar du med stolpsko?

Annars kan det vara risk att betongen spricker om stolpskon belastas. Det är enklast att sticka ner stolpskon i våt betong, men om den redan har härdat kan du i stället limma fast stolpskon. Det görs med en tvåkomponents ankarmassa (som finns i flera varianter för olika behov). I stenar och klippor använder man också ankarmassa för att hålla fast stolpskon i det hål du har borrat för den.

Man kan också köpa plintar med justerbara stolpsko.

Läs också: Lär dig gjuta fast stolpsko

Stolpsko: Hur arbetar du med stolpsko?

Stolpskor limmade i natursten.

Speciellt med stolpsko

Du måste vara noggrann och gjuta fast stolpskon på rätt nivå. Precision är tvingande nödvändigt om stolparna ska bära en vågrät regel. Ibland är det en fördel att använda justerbara stolpsko eftersom de kan rättas till i höjd tills regeln ligger fullständigt vågrätt.

Stolpsko gör konstruktionen mindre stabil

Om du använder stolpsko i stället för att gräva ner stolparna, så kan din konstruktion bli svagare. Det gäller framför allt om du reser ett plank eller sätter upp staket. Då krävs snedsträvor som stöd.

Stolpskons dimensioner:


Stolpsko: Stolpskons dimensioner

U-formade stolpsko finns i flera bredder med olika spännvidd. De vanligaste vidderna är:

  • 50 mm
  • 75 mm
  • 90 mm
  • 100 mm
  • 125 mm

Om du inte hittar en storlek som passar ... Kan du stämma bort en kan du stämma bort en del trä från stolpänden tills beslaget passar. Alternativt skaffar du stolpsko som kan justeras i bredd.