Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Du kan lägga ett klinkergolv på endast två dagar. I varje fall om du har planerat arbetet så att allt är klart för läggning lördag morgon.

Det är nämligen en hel del att tänka på innan du blandar kakelfix och lägger plattorna på plats. Du ska ju först och främst ha bestämt vilka klinker du ska lägga, vilket möster som passar bäst och hur breda fogarna ska vara.

I ett stort rum är det ofta snyggast med stora plattor, men det krävs erfarenhet att lägga mycket stora plattor och underlaget ska vara fullständigt plant. Om läggningen innebär att många plattor ska sågas, ska du välja en klinker som inte är hårdare än att du kan såga den.

Du ska också ha köpt hem allt material, och det är en fördel om kakelfix, fogbruk och primer kommer från samma tillverkare. Då kan du vara säker på att de passar ihop. Skulle du vilja ha vita fogar mellan plattorna, bör du också välja vitt kakelfix, för annars syns spill på klinkerkanterna som smuts i den vita fogmassan.

Du bör också ha mätt och planerat läggningen innan du börjar på lördagen. Tänk också på att primern har en torktid på ett par timmar, så antingen primar du på fredagen eller också tidigt på lördagen. Prima hellre en gång för mycket än en för lite.