Sätta väggkakel

När nu fuktspärren är torr kan muraren sätta upp kakelplattorna.

Det är bra att lägga kakelsnöret i blöt innan man börjar, så att det inte suger till sig fukt från fixet. Om du vill slippa kladd på snöret kan du hänga upp det på en spik. Muraren använder ett universalfix, som rörs ut i spannen så att den blir smidig och krämig i konsistensen.Här är arbetsplatsen förberedd, så att muraren har verktyg, vatten och fix inom räckhåll.Först klossar muraren upp ett vattenpass så att det är helt i våg. Nu kan den nedersta raden plattor vila på vattenpasset och glider inte ner.

Med hjälp av en platta och ett vattenpass ritas överkanten på den första raden plattor upp. Sedan lägger muraren på fix med en murslev.Hantverkaren använder en 6 mm tandspackel för att kamma upp fixet. Då är han säker på att det fördelas helt jämnt.Nu läggs plattorna på vattenpasset och trycks sedan in i fixet. Kakelsnöret på 4 mm ser till att avståndet mellan plattorna hela tiden är detsamma. I hörnet finns det inte plats för en hel kakelplatta, så avståndet mäts ut och plattan skärs till för att passa. När första raden sitter på plats mäter muraren ut för nästa rad.

Som tumregel kan du räkna med att markera för tre rader i stöten. Kakelplattorna är 15 gånger 15 cm, så muraren sätter av ett märke 45 cm upp på väggen. Sedan slår han en linje med hjälp av ett vattenpass. Med ett tvåmeters vattenpass sätter muraren av ett lodrätt streck som markerar väggens mittpunkt. Plattorna sätts upp längs linjen. På det här sättet delas väggen upp i mindre fält, vilket dels ger en god överblick och dels säkerställer att kakelplattorna hamnar helt rätt.

Nu lägger muraren på fix för de kommande tre kakelraderna. Han lägger bara fix upp till 45 cm märket.Eftersom fogarna inte räknades med fattas det fix på de översta centimeterna på plattorna. Det gör inte så mycket. Det är viktigare att det inte kommer fix på vattenpasset när plattorna efterjusteras.Muraren börjar med att sätta en platta i var sida av raden. Då är det lättare att hålla fast kakelsnöret. Notera att muraren inte lagt fix på mittstrecket, eftersom det måste synas så att mittenplattorna kan justeras in rad för rad.När raderna är satta tvättar muraren av arbetsytan med en pensel innan han lägger på vattenpasset.

Nu justeras plattorna så att de sitter helt i våg. Man kan eventuellt använda en murarslev för att räta in plattorna. Om bara en eller två plattor ska flyttas kan man använda kakelkilar. De är tillverkade av plast och fungerar precis som vanliga kilar.För att kaklet ska sitta snyggt runt vattenrören måste plattorna anpassas. Muraren håller upp en platta mot röret och ritar ut var det kommer att hamna på plattan. Samma sak med nästa rör. Det är bra att kolla att höjdmarkeringarna stämmer överens på de båda plattorna. Röret ska gå igenom plattan där de två strecken möta. Muraren förborrar med en 6 mm stenborr. Sedan använder hantverkaren en 40 mm diamanthålsåg med styrborren i det förborrade hålet.

Efter en stunds borrande kan styrborren tas bort och hålet borras klart. Innan han lägger fix på väggen kontrollerar muraren att ursågningarna passar för vattenrören.Tätskiktet runt rören är så tjockt att kakelplattan inte kan tryckas in ordentligt mot väggen. Muraren slipar därför av baksidan på plattan.Han använder en vinkelslip för att slipa bort en del av godset. Det har ingen praktisk betydelse för hållfastheten att man tar bort mellan 1 och 2 mm.

Nu passar plattorna perfekt runt rören. För att bättre kunna styra placeringen lägger muraren fix på baksidan av plattorna och inte på väggen. Plattorna måste sitta perfekt – du kommer att se dem varenda gång du slår på och av vattnet. Nästa fält kammas upp med fix och sättningen fortsätter som tidigare. Vi ska lägga en bård som löper hela vägen runt badrummet för att bryta av mönstret. Här har muraren skurit till ett antal trekantiga plattor. Återigen börjar muraren med en platta i vardera änden så att snöret hålls på plats.

Genom att vända varannan triangelplatta upp och ner får muraren fram ett snyggt sicksack-mönster som bryter av ytan. När plattorna är satta ska kakelsnöret löpa genom alla fogarna så att man är säker på att det blir samma mellanrum mellan trekanterna i bården som mellan de övriga plattorna.Längs kanten, där dörromfattningen ska monteras senare, markerar muraren direkt på en trekant, som skärs till och sätts. När muraren kommit förbi vattenrören och fortsatt längs väggen går arbetet snabbt och inom ett par timmar är väggen färdig.

Efter cirka två timmar är kakelfixet så torrt att man kan ta bort kakelsnöret. Det kollar man enkelt genom att dra bort en bit snöre och vrida försiktigt på en platta. Om den sitter fast kan du ta bort resten av snöret.Alla väggar i badrummet kläs med kakelplattor på samma sätt. Efter ett dygn kan man foga kaklet. Här gäller det att inte blanda fogmassan för tunt, för då sjunker fogrna in.Fogmassan läggs på med ett gummiklätt putsbräde. Det är viktigt att arbeta in massan ordentligt i fogarna. Fogningen blir bäst om man lägger på massan diagonalt över fogarna. Lägger man på den längs fogarna fyller man inte ut ordentligt. Börja med ett mindre område och arbeta sedan vidare längs väggen.

Det är en bra ide att med jämna mellanrum ta ett steg tillbaka och se efter att fogningen är jämn och ser enhetlig ut. Det är bara att lägga på mer om det sitter för lite fogmassa någonstans. Direkt efter fogningen av den ena väggen ska den tvättas ren. Muraren börjar med att dra en fuktig svamp över hela väggen för att blöta upp den. Nu drar han över alla fogarna med lätt hand, så att fogresterna försvinner från plattorna. Se till att inte pressa ut fogmassa ur fogarna. Återigen gäller det att dra diagonalt över fogarna. Skölj svampen ofta i rent vatten för att få väggen ren så fort som möjligt.

För övrigt ska man inte hålla på för länge. Sluta tvätta väggen innan du börjar tvätta bort fogmassan ur fogarna. De sista esterna av fogmassa tar man bort dagen efter med kakelrengöring.Nu är väggarna färdiga och vi kan börja med golvet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kakel badrum