Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byta en kakelplatta

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om du råkat skada en enstaka kakelplatta kan du lätt byta ut den, som hantverkaren ska visa här.

Med en slägga och en mejsel slår han upp ett ännu större hål i plattan. Notera att mejseln är försedd med ett slagskydd, vilket kan bespara många fingerskador. Kom för övrigt ihåg att ha skyddsglasögon på under arbetet, eftersom plattan splittras i småbitar.

Knacka ut hela vägen till fogen, men gör det bit för bit så att du inte skadar omkringliggande plattor. Arbetar du inne i duschhörnet ska du se upp så att du inte skadar tätskiktet.När hela plattan är bortknackad ska även fogen tas bort. Även det ska göras med största försiktighet, så att övriga plattor inte skadas. Därför byter muraren ut mejseln mot ett avlagt stämjärn. Borsta nu bort all lös puts så att området är helt rent.

Fukta området med vatten, så biter det nya fixet bättre. Se till att få in vattnet längs plattornas kanter. Dubbelkolla storleken på de nya plattorna innan du lägger på kakelfix. Vid mindre reparationer som den här läggs inte fixet på väggen, utan direkt på plattan. Då kladdar man inte heller ner övriga plattor. Kom ihåg att kamma upp fixet med en tandspackel och tvätta bort fixet från plattans kanter innan du monterar den.

Sätt plattan på plats och stötta den med kakelsnöre av samma tjocklek som den gamla fogen. Kontrollera med hjälp av ett vattenpass att plattan är tillräckligt intryckt i alla ledder. Nu är det bara att foga plattan med samma fogmassa som resten av plattorna.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka