Byta en kakelplatta

Om du råkat skada en enstaka kakelplatta kan du lätt byta ut den, som hantverkaren ska visa här.

Med en slägga och en mejsel slår han upp ett ännu större hål i plattan. Notera att mejseln är försedd med ett slagskydd, vilket kan bespara många fingerskador. Kom för övrigt ihåg att ha skyddsglasögon på under arbetet, eftersom plattan splittras i småbitar.

Knacka ut hela vägen till fogen, men gör det bit för bit så att du inte skadar omkringliggande plattor. Arbetar du inne i duschhörnet ska du se upp så att du inte skadar tätskiktet.När hela plattan är bortknackad ska även fogen tas bort. Även det ska göras med största försiktighet, så att övriga plattor inte skadas. Därför byter muraren ut mejseln mot ett avlagt stämjärn. Borsta nu bort all lös puts så att området är helt rent.

Fukta området med vatten, så biter det nya fixet bättre. Se till att få in vattnet längs plattornas kanter. Dubbelkolla storleken på de nya plattorna innan du lägger på kakelfix. Vid mindre reparationer som den här läggs inte fixet på väggen, utan direkt på plattan. Då kladdar man inte heller ner övriga plattor. Kom ihåg att kamma upp fixet med en tandspackel och tvätta bort fixet från plattans kanter innan du monterar den.

Sätt plattan på plats och stötta den med kakelsnöre av samma tjocklek som den gamla fogen. Kontrollera med hjälp av ett vattenpass att plattan är tillräckligt intryckt i alla ledder. Nu är det bara att foga plattan med samma fogmassa som resten av plattorna.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kakel badrum