Svart kakel på stora ytor

Golvet behöver verkligen fräschas upp. Bidén ska bort så att det blir mer golvyta. Och så ska det läggas nya, stora plattor. De har en blank yta som reflekterar ljuset i badrummet och gör rummet mer levande.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar.
Pris
300 kroner

Intro

Stora plattor är inte bara snygga att titta på, de är också praktiska. För väljer du att använda stora plattor får du samtidigt färre fogar, som snabbt kan bli gråa och fula att titta på. Rengöringen är också betydligt enklare när du har stora plattor. I den här gör-det-själv-beskrivningen visar vi dig:

  • hur du lägger den första och avgörande plattan.
  • hur du sågar ut för rör och avlopp.
  • hur du sätter kakel på väggarna.
  • hur du gör fall i duschhörnan.
  • hur du fogar mellan plattorna.

Instruktion

01
Stora plattor på golvet 8 Steg

Kaklet ska läggas på det befintliga golvet, som har rengjorts med grundrengöring och våtsäkrats.

Innan du börjar ska du göra en provuppläggning så att du börjar på rätt ställe - mitt på golvet. Du ska göra en provuppläggning både på bredden och längden av rummet för att se hur det blir i kanterna. Det är viktigt att det inte blir små stumpar längs väggen. Större bitar ger ett vackrare resultat. Det är också lättare att kapa större bitar då du kan använda en kakelskärare. Mindre skärningar kräver en vinkelslip.

1

Gör en provuppläggning. Lägg en rad kakel i rummets bredd, bredvid varandra med fog kryss mellan. Kakelplattorna placeras på ett sådant sätt att det blir lika mycket att kapa på de yttersta plattorna.

2

Om det finns hinder för kaklet (som denna skiljevägg), måste du planera. När plattorna ligger rätt i ena ledden läggs några plattor ut längs en rätskena i den andra änden av golvet, så att både längd och bredd stämmer.

3

Hitta den första plattans placering mitt på golvet, och rita ut var den ska ligga. Det gör du genom att göra en provuppläggning av en rad plattor i golvets längdriktning.

4

Spänn upp ett murarsnöre, så att du har en riktlinje att lägga den första kakelraden efter. Bind fast snöret i någonting, två tunga stenar t.ex.

5

Blanda fix och stryk ut det på golvet, där den första plattan ska placeras. Kakelfixet blandas efter anvisningarna på förpackningen till en jämn massa. Fixet stryks ut på golvet med en tandspackel.

6

Den första plattan läggs på. Tryck den på plats i kakelfixet, och kolla så att den hamnar längs med murarsnöret. Det är viktigt att den första plattan ligger helt perfekt då den blir utgångspunkt för resten av golvet.

7

Lägg nu de resterande hela plattorna. Stryk på kakelfix och lägg plattorna på plats med kakelkryss emellan. Kontrollera med rätskänan att de ligger helt rakt. Efteråt kapas de mindre bitarna längs sidorna till.

8

En kakelkant sätts hela vägen runt väggarna. De stora plattorna skärs till så att de blir 12 x 30 cm. Stryk på fix under plattorna och tryck fast dem ordentligt på väggen. Se till att foglinjerna är helt raka.

02
Så skär du till plattorna vid rör och avlopp 3 Steg

Runt om t.ex. hörn och rör ska plattorna skäras till med en vinkelslip med diamantklinga.

1

Sätt tejp på plattan så att du kan rita på den. Här ska det mätas upp för ett hål mitt i plattan där avloppet ska vara. Rita först ut bredden på hålet och räkna ut exakt var på plattan det ska placeras. Rita ut hålet.

2

Skär efter strecken på plattan med vinkel slipen. När du ska skära ett hål ska du först skära diagonala snitt, som en tårta. Sedan sågas det försiktigt runt om cirkeln.

3

Plattan är tillskuren med ett hack för vattenrör och ett hål för avlopp och är redo att limmas fast.

03
Väggen i duschkabinen 5 Steg

Som alltid när du ska sätta kakel gäller det att få en bra start. I en duschkabin görs det genom att sätta upp trälister i botten, som den första kakelraden kan sättas efter. När de sitter som de ska, helt rakt, går det snabbt att sätta upp plattorna rad efter rad, då de bara sätts ovanpå varandra med kakelkryss emellan.

Även här är det en god idé att göra en provuppläggning. Då kan du vara säker på att plattorna blir fint fördelade, och du inte får pyttesmå bitar ute i sidorna.

1

Sätt fast listerna i botten tillfälligt, den första raden plattor sätts upp efter dem. Listerna placeras så att det är ca. 10 cm till golvet. Det är viktigt att listerna sitter fullständigt rakt. Kontrollera med vattenpass.

2

Blanda kakelfixet, och stryk det på väggen - börja med den bakre väggen. Kakelfixet blandas till en fast massa med en visp på borrmaskinen, och stryks sedan på väggen med en tandspackel.

3

Sätt den första kakelraden på listen. Plattorna trycks på plats i det våta fixet. I den ena sidan ska plattan skäras till. Kom ihåg att det ska vara ca. 5 mm luft mellan plattorna och väggen i sidorna.

4

Nästa rad med plattor sätts upp. Glöm inte kakelkryssen, de ser till att det är samma avstånd mellan plattorna. Använd rikligt med fix, så att det inte uppstår några hålrum under plattorna.

5

Den sista plattan sätts på plats i översta hörnet. Det var nödvändigt att skära hål i två av mittenplattorna för rör. Efter ett dygn avlägsnas listerna i botten. Hålen fylls med våtrumssilikon, så att tätskiktet hålls intakt.

04
Små plattor på golvet i kabinen 5 Steg

Då golvet i duschkabinen har fall åt mer än ett håll ned mot brunnen, kan golvet inte omedelbart kläs med stora kakelplattor.

Då det blev en halv kartong stora golvplattor över kan vi här kapa dem till små plattor som mäter 10 x 10 cm, med kakelskäraren. En perfekt storlek att lägga på ett golv med ”kuvertfall”.

Det sparar både tid och pengar, då du inte måste ut och köpa andra små plattor. En annan fördel är att materialet är detsamma som på väggarna.

1

Gör en provuppläggning. I längdriktningen lägger du en lång rad plattor med kakelkryss emellan, så att du kan se hur de bäst går ihop vid brunnen. Se till att du inte behöver skära till för små bitar.

2

Lägg också ut en rad i golvets bredd, så att du kan se hur det går ihop i sidorna. Det är en god idé att dra hjälplinjer på golvet, så att du får helt raka linjer att lägga plattorna efter.

3

Stryk kakelfix på golvet, och lägg den första raden plattor. Börja mitt på golvet, och lägg en rad i längden och en i bredden så att golvet delas upp i överskådliga fält. Kaklet placeras med ett lätt tryck i fixet.

4

Lägg övriga plattor fält för fält. Stryk på fix, och pressa plattorna på plats. Vid brunnen och längs sidorna ska plattorna skäras. De raka snitten görs med kakelskäraren. Hacken görs med en vinkelslip.

5

Sätt de nedersta plattorna på väggen. De skärs till med vinkelslip, här i fyra avlånga bitar. Stryk kakelfix på och tryck fast dem på väggen. Gör ev. en mall av papp att skära efter, om golvet har fall.

05
Så fogar du mellan plattorna 3 Steg

Här fylls alla fogar och hörnskarvar med fogmassa. Om du har ett nyare hus som inte har satt sig, kan det vara en god idé att fylla hörnskarvarna med en rörelsefog i silikon.

1

Blanda fogmassan och lägg på den med en gummibräda. Fogmassan blandas efter anvisningarna till en krämig, fast konsistens. Den läggs på med diagonala drag rakt över fogarna. Var noggrann så att alla fogar fylls upp helt.

2

Torka av överskottsfogmassan med en svamp, när fog massan har torkat lite, efter ca. en timma beroende på rumstemperaturen. Svampen sköljs regelbundet i rent vatten. När du har tvättat hela golvet måste du låta det torka lite tills fogmassan är gråaktig.

3

Torka bort det grå fogdammet med en torr bomullstrasa. Det brukar vara lätt att torka bort fogdammet, som blir till löst, grått pulver, när du torkar av det. Om det är något som sitter extra hårt kan du ev. använda kökssvamp.

Material

  • Stora plattor, 30 x 60 cm
  • Kakelfix
  • Murarsnöre
  • Kakelkryss
  • Lister
  • Fogmassa
  • Silikonfog

Tidsförbrukning

Ca. 3-4 dagar.

Pris

Ca. 300 kr./m².

Svårighetsgrad

Var noggrann med provuppläggningen så att du börjar på rätt sätt. Stora plattor är inte lika flexibla att lägga som små plattor.

Video

Exakta kakelfogar

Med kakelkyss säkerställer du likadana fogar

Dela kakel

Med en kakelkap går det både snabbt och lätt

Fogning av kakel

Arbeta diagonalt över kaklet, så blir fogarna snygga

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kakel badrum