Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

En gammal gästtoalett i traditionell stil kan efter några år verka tråkig och ”old fashion”. Lösningen kan vara att sätta upp nytt kakel, eller helt enkelt måla över det gamla, men det finns ett smartare sätt. Du kan klä väggarna med våtrumsskivor som dels ser ut som kakel, dels är vattentäta om de monteras korrekt.

LÄS OCKSÅ: Så bör du göra istället för att måla kaklet

Skivorna heter Fibo-Trespo våtrumsskiva och enligt tillverkaren är de inte bara vattentäta. De tål också stora temperaturskillnader utan att ”arbeta”. Skivorna är av ett högtryckslaminat och de monteras med hjälp av självlåsande not och spont, alltså ett klicksystem som påminner om det vi känner från bland annat golv. Skarven tätas med en gummifogmassa, som inte syns efteråt, och det görs också längs alla kanter upptill, nertill och i in- och utvändiga hörn. På så sätt stannar fukten kvar på rätt sida av skivorna.

LÄS OCKSÅ: Enkel terrazzo med få material

Innan skivorna monteras snickras en regelstomme och därefter går det snabbt och lätt att få ett snyggt resultat. Skivornas utseende gör det möjligt att finna något som passar din smak. Vi har valt att visa hur du renoverar en gästtoalett på en helg, men beklädnaden kan enligt tillverkaren användas även i badrum och tvättstugor.