Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lägga klinkergolv

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Även om membranet ser lite ojämnt ut, så rättar det till sig när klinkerplattorna läggs i golvfixet.

Först ska rummet märkas upp. Ett vattenpass läggs tvärs dörröppningen och ytterligare ett vattenpass vinkelrätt mot det första. Vi kontrollerar med en timmermansvinkel att vinkeln mellan vattenpassen är helt rät. Nu ritas en mittlinje längs det första passet. Genom att lägga ännu ett vattenpass på tvären får vi en linje som är vinkelrät mot mittlinjen.Hela golvet markeras upp med samma metod, så att muraren får en rad med hjälpstreck att lägga klinkerplattorna efter.

Muraren lägger upp en rad klinkerplattor så att han ser hur de bör fördelas på golvet. Då är han säker på att få bästa möjliga läggning.Börja i det innersta hörnet och arbeta dig mot dörren, så slipper du mura in dig själv. Precis som med väggkaklet börjar muraren med att lägga fix på ett mindre område – två klinkerplattor brett.Bitarna som läggs inne vid väggen måste kapas. Så här skärs alla plattor till samtidigt och läggs samtidigt med den sista biten i hörnet. De här klinkerplattorna är 30 gånger 30 cm, så arbetet går snabbt.

Använder du stora klinkerplattor kräver det ett helt plant golv, annars börjar plattorna skeva. När de tre första raderna är lagda, tvättar muraren av plattorna och fogarna från fix innan det hunnit härda. Raderna justeras med hjälp av ett långt vattenpass, så att de blir helt raka. Runt duschhörnet gör muraren en smal bård som utöver att ge lite avbrott i mönstret också ser till att fördelningen av plattor går jämnt upp.

Arbetar du systematiskt fält för fält kan du lägga ett klinkergolv som det här på en arbetsdag. När golvet är lagt och rengjort måste man vänta över natten innan man kan foga. Till de svarta klinkerplattorna här använder vi en mycket mörk fog, så för att skydda de ljusare väggfogarna sätter vi en tejp hela vägen runt längs kanten. Vi använder en vanlig klinkerfog, koksgrå, vilket ger ett snyggt resultat.

Börja i ena hörnet och arbeta in fogmassan ordentligt i fogarna. Det kan vara ganska svårt att se den mörka fogmassan på de svarta plattorna, så muraren rekommenderar att du tvättar av plattorna ofta. Ett golv som det här, cirka 6 kvadratmeter, delas upp i fyra fält. Muraren börjar med att foga, sedan tvättar han, och fortsätter med nästa fält.Fogningen av golvplattorna är nu klart och när vi lagt en silikonfog och den auktoriserade rörmokaren installerat toalettstolen och blandare är badrummet klart.Hela arbetsprocessen från rivning fram till den första duschen har tagit en knapp månad.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Lägga klinkergolv
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka