Börja på mitten när du ska kakla

Abetet blir ofta bäst och resultat snyggast om du börjar på mitten. Här kan du se varför det nästan alltid lönar sig att börja där.

Det är förnuftigt att man börja från ena änden och arbeta sig framåt. Och det stämmer förstås när man reser en vägg, målar ett plank eller vill styra kosan mot världens ände.

När du sätter upp kakel på väggen, lägger ett brädgolv, sätter upp ny fasadpanel eller lägger stora plattor på infarten, så är det nästan alltid bäst att börja på mitten. Det gäller framför allt när du planerar arbetet och absolut också när du senare förverkligar din plan.

Den första påtagliga fördelen med att arbeta sig ut från mitten är att resultatet blir snyggare - mönstret blir mer harmoniskt när det är symmetriskt, och det påverkar din uppfattning av resultatet. Ju större dina plattor är och ju bredare brädorna är, desto mer påverkar placeringen resultatet. Det gäller även för dörrar, fönster och skåp och andra saker som har markanta linjer.

Den andra uppenbara fördelen med att börja på mitten är att du inte tvingas avsluta med en smal remsa kakel eller en smal golvbräda längs sidorna. Om något framhäver skevheter så är det smala remsor kakel, klinker eller brädor.

Här går vi igenom flera vanliga situationer och visar hur du bäst lyckas.

Symmetri är rent generellt snyggare och mer harmoniskt

Ögat får ro och irriteras inte när ett mönster är symmetriskt. Men det finns även andra fördelar - du slipper skära smala remsor av kakelplattorna och du undviker stora förskjutningar. Sådana uppstår lätt och växter sig riktigt stora ju längre bort från utgångspunkten de sitter, och bryter mönstret fullständigt.

Fel

Om du börjar i hörnet är risken stor att tvingas sluta med smala remsor.

Rätt

Om du däremot börjar på mitten, kan du jämna ut och slippa smala plattor.

Du slipper fula smala plattor längs sidorna

Det är inte bara fult med smala plattor längs sidorna. Det är också svårt att sätta upp dem snyggt, för det är lätt hänt att de lutar.

Det är också svårt att skära många plattor smala med raka kanter.

Handlar det om golv, så är det hoppläst att fästa en smal remsa längs ena sidan.

Fel

Här går det fullständigt galet, både längs underkanten och i det nedre högra hörnet.

Rätt

Om du i stället arbetar dig utåt från centrum, slipper du smala plattor och skapar harmoni.

Smala plattor framhäver skevheter

Skevheter i ett rum syns inte så tydligt om du börjar på mitten.

Genom att noga lägga ut den mittersta raden klinker på golvet och därefter arbeta dig ut mot hörnen framhävs inte skevheterna så tydligt, som om du hade börjat i ena hörnet och arbetat dig ut mot de motsatta sidorna.

Fel

Om en yta från början har skeva vinklar, så markeras de om du börjar längs ena sidan.

Rätt

Börjar du däremot på mitten blir det lättare att i viss mån dölja skevheterna.

Börjar du i ett hörn kan mönstret förloras

Det finns många fördelar med att börja på mitten, och en är att en skevhet i läggningen inte kan växa sig så stor och tydlig, som om du hade börjat längs en sida. Ju längre bort från utgångspunkten du kommer, desto större kan en skevhet växa till sig. På ett stort golv kan det bli fatalt.

Fel

Om du börjar läggningen av klinker i ett hörn kan även en liten skevhet växa och bli tydlig.

Rätt

Om du i stället börjar i centrum kan små skevheter inte växa sig så stora.

Placera en platta eller en fog på mittenlinjen

Du bestämmer själv om du ska placera en plattrad eller en fog i mitten (på mittlinjen). Men för att få veta vad som är bra krävs en provläggning, provmarkering eller ritning. Om en sådan visar att du måste skära många plattor till smala bitar, ska du flytta hela plattraden en bit åt sidan för att det ska bli snyggt.

Fel

Du ska pröva dig fram för att se om det ska vara plattan eller fogen som ska sitta i mitten.

Rätt

Här slipper vi sätta upp smala plattor längs sidorna, även om vi måste skära några av dem.

Börjar du i mitten får du ett snyggt mönster

Om ena sidan på en vägg är skev och golvet dessutom sluttar kraftigt, så blir det besvärligt att sätta kakel så att det ser snyggt ut - om du inte börjar i mitten, för då lyckas du. Skulle du börja skevt nertill så fortplanterar skevheten sig och efter 5-6 rader går det riktigt galet. Börja därför på mittlinjen.

Fel

Om både en lodrät och en vågrät sida är skev, kan resultatet bli förfärligt skevt.

Rätt

Om du i stället finner centrum och börjar uppsättningen där får du ett fint mönster.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kakel badrum