Helt rakt med cirkellaser

Har du väl testat att hänga upp tavlor eller bygga terrass med hjälp av en cirkellaser kan du nästan inte klara dig utan den. Den kan det samma som hantverkarens dyra rotationslaser, men cirkellasern är betydligt billigare.

När hantverkaren arbetar har han en massa fina specialverktyg till sitt förfogande, vilket gör arbetet både lättare och roligare. Men dessvärre kostar verktygen ofta en hel del mer än vad vi gör det självare är beredda att betala. Så när du äntligen får möjlighet att göra som hantverkaren – men till en bråkdel av priset – gäller det att ta chancen. Och den chansen får du med cirkellasern.

När snickaren eller plattsättaren ska lägga golv eller anlägga en terrass, börjar han med att nivellera underlaget, så att det är helt plant. Det gör han med hjälp av en rotationslaser, som skickar ut en liten lysande laserpunkt som är 100 % vågrät. Punkten roterar snabbt runt om lasern och skapar på det viset en helt rak linje som kan användas till att mäta utifrån.

Cirkellaser - en billigare lillebror

När den roterande laserpunkten ska vara vågrät, kräver det mycket dyr teknologi, och en professionell rotationslaser kostar ofta långt över 5.000 kr. Flera verktygstillverkare har nu valt att kombinera den billigare krysslasern med den betydligt dyrare rotationslasern för att utveckla ett mer prisvärt alternativ. Resultatet är cirkellasern, som kan köpas för runt 1.000 kr.

Istället för en roterande punkt skickar cirkellasern en röd laserlinje hela vägen runt med hjälp av speglar. Ljuskällan och speglarna är upphängda som en pendel, som ser till att linjen alltid är vågrät. Den enda nackdelen är att ljuset i linjen är mycket svagare än ljuset i rotationslaserns roterande punkt. Linjen kan därför vara svår att se utomhus och vid väldigt ljusa förhållanden. Men det är också den enda riktiga nackdelen.

En stor fördel med att använda en laser är att du har bägge händerna fria att arbeta med. Så om tavlorna ska sitta i linje, hyllorna ska hänga rakt, tapetvåderna ska vara lodräta, eller kökssockeln ska vara helt vågrät, har det aldrig varit roligare eller enklare än det är nu.

TYPISKA UPPGIFTER FÖR CIRKELLASERN

CIRKELLASER TILL SVÅRA VÄGGAR
Ska du bygga en skiljevägg kommer en cirkellaser verkligen till sin rätt. Den bryr sig nämligen inte om vad den nya väggen ska fästas i. Den kastar bara en helt rak linje på golv, snedtak och tak, som väggen kan byggas efter. Om det blir några skevheter i skiljeväggen syns det med detsamma.

CIRKELLASER TILL KAKEL PÅ FLERA YTOR
Det kan vara något av en utmaning att få fogarna på golv, väggar och badkar eller duschkabin att linjera hela vägen runt. Men placerar du en cirkellaser mitt i rummet får du helt raka linjer på alla ytor att mäta utifrån.

CIRKELLASER TILL VÅGRÄTA HYLLOR
När du ska hänga upp hyllor i den hemmabyggda skåpsväggen, eller när köksskåpen behöver en extra hylla kommer en cirkellaser verkligen till sin rätt. Fäst den temporärt inne i skåpet med en skruvtving. Då får du en helt rak linje på skåpets alla tre innerväggar som hyllans bärlister kan skruvas upp efter.

CIRKELLASER TILL LAMPOR PÅ RAD
Cirkellaserns två linjer är som gjorda för att hänga upp lampor efter. Medan den lodräta linjen ser till att lamporna hängs mitt över bordet, ser den vågräta linjen till att lamporna hänger i samma höjd.

CIRKELLASER TILL HELT PLANT UNDERLAG
Ett vackert vardagsrumsgolv eller en fin altan kräver ett helt plant underlag, och även om det kan göras med vattenpass och rätskivor klarar cirkellasern uppgiften på en bråkdel av tiden.




Placera din cirkellaser centralt, där den kan täcka så mycket av rummet som möjligt. Sedan kan du använda ett skaft eller liknande till att kontrollera om reglarna är vågräta och har samma avstånd till laserlinjen överallt. Om så inte är fallet ska reglarna riktas upp innan du börjar lägga golvet.

LIKA “SKEVT MED CIRKELLASER”
Det är inte alltid som “rakt” är detsamma som “vågrätt”. Därför kommer det traditionella vattenpasset till korta när du t.ex. ska sätta upp en ledstång i trappan, eller lampor i snedtaket. Vissa av de nyare kryss-, cirkel- och rotationslasrarna har möjlighet att låsa laserlinjen, så den håller samma lutning som apparaten.

Cirkellaser från Bosch

  1. Bakom glaset sitter små speglar som skickar den vågräta laserlinjen hela vägen runt. Speglarna och lasern är upphängda som en pendel som ser till att laserlinjen alltid är vågrät.

  2. Den enkla kontrollpanelen ger dig möjlighet att använda den vågräta och den lodräta lasern tillsammans eller var för sig. Du kan dessutom låsa de två laserlinjerna så att de inte nivellerar sig själva. Det är smart om du t.ex. ska märka ut för en ledstång eller annat som ska vara rakt utan att vara vågrätt.

  3. Cirkellasern slås på och stängs av på sidan. När lasern släcks låses pendeln fast, så att den inte blir skadad under transport.

  4. Utöver den vågräta linjen kan cirkellasern även visa en lodrät linje i en vinkel på 120°.

  5. Under lasern kan ett stativ skruvas fast. Det ger lasern fler användningsmöjligheter.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Mätinstrument