Cirkellaser: Helt rakt med cirkellaser

När hantverkaren arbetar har han en massa fina specialverktyg till sitt förfogande, vilket gör arbetet både lättare och roligare. Men dessvärre kostar verktygen ofta en hel del mer än vad vi gör det självare är beredda att betala. Så när du äntligen får möjlighet att göra som hantverkaren – men till en bråkdel av priset – gäller det att ta chancen. Och den chansen får du med cirkellasern.

När snickaren eller plattsättaren ska lägga golv eller anlägga en terrass, börjar han med att nivellera underlaget, så att det är helt plant. Det gör han med hjälp av en rotationslaser, som skickar ut en liten lysande laserpunkt som är 100 % vågrät. Punkten roterar snabbt runt om lasern och skapar på det viset en helt rak linje som kan användas till att mäta utifrån.

Cirkellaser - en billigare lillebror

När den roterande laserpunkten ska vara vågrät, kräver det mycket dyr teknologi, och en professionell rotationslaser kostar ofta långt över 5.000 kr. Flera verktygstillverkare har nu valt att kombinera den billigare krysslasern med den betydligt dyrare rotationslasern för att utveckla ett mer prisvärt alternativ. Resultatet är cirkellasern, som kan köpas för runt 1.000 kr.

Istället för en roterande punkt skickar cirkellasern en röd laserlinje hela vägen runt med hjälp av speglar. Ljuskällan och speglarna är upphängda som en pendel, som ser till att linjen alltid är vågrät. Den enda nackdelen är att ljuset i linjen är mycket svagare än ljuset i rotationslaserns roterande punkt. Linjen kan därför vara svår att se utomhus och vid väldigt ljusa förhållanden. Men det är också den enda riktiga nackdelen.

En stor fördel med att använda en laser är att du har bägge händerna fria att arbeta med. Så om tavlorna ska sitta i linje, hyllorna ska hänga rakt, tapetvåderna ska vara lodräta, eller kökssockeln ska vara helt vågrät, har det aldrig varit roligare eller enklare än det är nu.

Cirkellaser från Bosch

Cirkellaser: Cirkellaser fra bosch
  1. Bakom glaset sitter små speglar som skickar den vågräta laserlinjen hela vägen runt. Speglarna och lasern är upphängda som en pendel som ser till att laserlinjen alltid är vågrät.

  2. Den enkla kontrollpanelen ger dig möjlighet att använda den vågräta och den lodräta lasern tillsammans eller var för sig. Du kan dessutom låsa de två laserlinjerna så att de inte nivellerar sig själva. Det är smart om du t.ex. ska märka ut för en ledstång eller annat som ska vara rakt utan att vara vågrätt.

  3. Cirkellasern slås på och stängs av på sidan. När lasern släcks låses pendeln fast, så att den inte blir skadad under transport.

  4. Utöver den vågräta linjen kan cirkellasern även visa en lodrät linje i en vinkel på 120°.

  5. Under lasern kan ett stativ skruvas fast. Det ger lasern fler användningsmöjligheter.