Skruvdragare test: Skruvdragaren är utan tvivel gör-det-självarens viktigaste elverktyg. Därför är det logiskt att välja en maskin av absolut toppklass.

Skruvdragaren är utan tvivel gör-det-självarens viktigaste elverktyg. Därför är det logiskt att välja en maskin av absolut toppklass.

Om du är beredd att lägga omkring 2.000 kronor på en borrskruvdragare och ytterligare ca 1.500 kronor på batteri och laddare, så har du chansen att välja en maskin i absoluta toppklassen. De sex deltagarna är utvalda i samarbete med tillverkarna, för att kunna hitta deras häftigaste 18-voltsmaskiner.

Generellt sett handlar det här om riktigt bra kvalitet, och lägstanivån är enormt hög. Därför har vi varit tvungna att justera lite i betygssättningen, så att de små skillnader som trots allt finns blir tydliga. Det är därför viktigt att poängtera att även om den sämsta deltagaren får ett betyg på 6,4, så är det inte på något sätt en dålig maskin.

Pressade till det yttersta

Vi har med de olika utmaningarna försökt att täcka in de situationer där borrskruvdragaren är det självklara valet. Eftersom det handlar om helhäftiga, proffsiga maskiner, har vi medvetet gjort utmaningarna extra krävande, så att deltagarna pressats till sitt absolut yttersta. Längs vägen upplevde vi faktiskt att en maskin helt lade av och måste kylas av i två timmar innan den kunde användas igen.

Genom att pressa maskinerna så hårt blir det också tydligt var de olika tillverkarna har valt att lägga sitt fokus. Det är nämligen fyra olika maskiner som vinner de olika deltesten. Något som det är väldigt sällsynt att vi får uppleva.

Så här har vi testat skruvdragare

Först testade vi styrkan genom att skruva i krävande karmskruvar utan att förborra. Därefter borrade vi stora hål i en MDF-skiva, tills maskinerna av en eller annan anledning gav upp.

Under arbetets gång har vi löpande utvärderat ergonomin. Och med så mycket power är det särskilt viktigt med ett bra, stadigt och skönt grepp om maskinerna.

Till slut har vi testat maskinernas förmåga att borra i sten.

Från början hade vi också med ett test med vanliga spånskruvar. Men deltagarna var i stort sett lika bra. Därför är det testet inte med här.

Oberoende test av skruvdragare

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testat dessa 6 skruvdragare

  • MAKITA DHP481Z
  • BOSCH GSR 18V-110 C
  • HIKOKI DV18DBSL
  • AEG BSB18BL
  • METABO BS 18 LTX BL Q I
  • FESTOOL PDC 18/4

LADA NER ARTIKELN och se vilken skruvdragare som blev den stora vinnaren i vårt skruvdragare test.