Vi har testat
6 skruvdragare:
- MAKITA DHP481Z
- BOSCH GSR 18V-110 C
- HIKOKI DV18DBSL
- AEG BSB18BL
- METABO BS 18 LTX BL Q I
- FESTOOL PDC 18/4

MAKITA DHP481Z
Moment: 115 NM
Varvtal: 2.100/MIN
Pris: 2.499 KRONOR

BOSCH GSR 18V-110 C
Moment: 110 NM
Varvtal: 2.100/MIN
Pris: 2.499 KRONOR

HIKOKI DV18DBSL
Moment: 70 NM
Varvtal: 1.800/MIN
Pris: 2.395 KRONOR

AEG BSB18BL
Moment: 140 NM
Varvtal: 2.000/MIN
Pris: 1.895 KRONOR

METABO BS 18 LTX BL Q I
Moment: 120 NM
Varvtal: 1.850/MIN
Pris: 3.800 KRONOR

FESTOOL PDC 18/4
Moment: 60 NM
Varvtal: 3.800/MIN
Pris: 3.900 KRONOR
18 V skruvdragare
Om du är beredd att lägga omkring 2.000 kronor på en borrskruvdragare och ytterligare ca 1.500 kronor på batteri och laddare, så har du chansen att välja en maskin i absoluta toppklassen. De sex deltagarna är utvalda i samarbete med tillverkarna, för att kunna hitta deras häftigaste 18-voltsmaskiner.
Generellt sett handlar det här om riktigt bra kvalitet, och lägstanivån är enormt hög. Därför har vi varit tvungna att justera lite i betygssättningen, så att de små skillnader som trots allt finns blir tydliga. Det är därför viktigt att poängtera att även om den sämsta deltagaren får ett betyg på 6,4, så är det inte på något sätt en dålig maskin.
Pressade till det yttersta
Vi har med de olika utmaningarna försökt att täcka in de situationer där borrskruvdragaren är det självklara valet. Eftersom det handlar om helhäftiga, proffsiga maskiner, har vi medvetet gjort utmaningarna extra krävande, så att deltagarna pressats till sitt absolut yttersta. Längs vägen upplevde vi faktiskt att en maskin helt lade av och måste kylas av i två timmar innan den kunde användas igen.
Genom att pressa maskinerna så hårt blir det också tydligt var de olika tillverkarna har valt att lägga sitt fokus. Det är nämligen fyra olika maskiner som vinner de olika deltesten. Något som det är väldigt sällsynt att vi får uppleva.
Så här testar vi
Först testade vi styrkan genom att skruva i krävande karmskruvar utan att förborra. Därefter borrade vi stora hål i en MDF-skiva, tills maskinerna av en eller annan anledning gav upp.
Under arbetets gång har vi löpande utvärderat ergonomin. Och med så mycket power är det särskilt viktigt med ett bra, stadigt och skönt grepp om maskinerna.
Till slut har vi testat maskinernas förmåga att borra i sten.
Från början hade vi också med ett test med vanliga spånskruvar. Men deltagarna var i stort sett lika bra. Därför är det testet inte med här.

BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av de här fyra delarna: styrka i trä, maxbelastning, ergonomi och styrka i murverk.

STYRKA I TRÄ
Sex karmskruvar på 7,2 x 132 mm skruvas in i en furustolpe medan vi tog tiden. Det förborrades inte.

MAXBELASTNING
Vi lade tre 22 mm MDF-skivor på varandra och borrade hål med ett 40 mm centrumborr, tills maskinerna gav upp.

ERGONOMI
Knapparnas placering samt maskinernas viktfördelning, och hur bra de känns att hålla i, räknas med i det här testet.

STYRKA I MURVERK
Vi tog tiden medan vi med ett 6 mm stenborr borrade sex hål, 10 cm djupa, i en kantsten av betong.
Resultaten

AEG BSB18BL
1.895 kronor
MAKITA DHP481Z
2.499 kronor
BOSCH GSR 18V-110 C
2.499 kronor
HIKOKI DV18DBSL
2.395 kronor
METABO BS 18 LTX BL Q I
3.800 kronor
FESTOOL PDC 18/4
3.900 kronorLäs mer om 18 V borrskruvdragare hos tillverkarna:
Testvinnare
Genomtänkt och med bra kapacitet
AEG BSB18BL
Även i det här starka startfältet står AEG-maskinen i en klass för sig! Den ligger väldigt bra i handen och ger full kontroll och mycket råstyrka i en stabil och genomtänkt paketering.
I ett imponerande startfält av toppmoderna och urstarka maskiner, som främst är gjorda med tanke på den professionella hantverkaren, skiljer AEG ut sig genom att vara ett märke som i högre grad vänder sig till gör-det-självarna. Ändå var det den oranga maskinen som ganska övertygande lyckades säkerställa segern. Så om du har 3.300 kronor till ett komplett paket med maskin, batteri och laddare, kan vi helt klart rekommendera dig att köpa BSB18BL.
Från det ögonblick då du får testvinnaren i din hand, märker du att att det är bra grejor. Den är solid och lite tung, men samtidigt så välbalanserad att det känns mycket naturligt att arbeta med den. Faktiskt bidrar vikten till att göra maskinen mer stabil vid mer krävande uppgifter, där det verkligen behövs lite styrka.
Enormt genomtänkt
Testvinnaren är dessutom utrustad med en rad läckra och genomtänkta detaljer. De 25 momentstegen är tydligt markerade och separerade från valet mellan slag-, borr- och skruvfunktion. Det finns en programväljare på sidan av maskinen - eller på sidorna. Knappen går nämligen genom maskinen så att den sitter på båda sidor och därför är lika lätt att använda för höger- som för vänsterhänta.
Totalt sett är det en väldigt välgjord maskin, och det är den enda deltagaren som klarar sig bra i alla fyra tester

Batteribytet på testvinnaren går som en barnlek. Knapparna för att lossa batteriet är lätta att använda och det glider på och av utan problem.

Funktionsväljaren sitter på båda sidor av maskinen. Den är därför lika lätt att använda för högersom för vänsterhänta.

Arbetsbelysningen sitter under handtaget och är placerad så att den inte kastar irriterande skuggor över arbetsområdet.
Se borrskruvdragaren från AEG
I denna video ser du Aegs egen presentation av borrskruvdragaren AEG BSB18BL.
Videon är från Aegs YouTube-kanal.
SE TESTET:
Vi testar 7 borr- skruvdragare
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.