Välj rätt metallborr!

Precis som det finns olika sorters metall som är olika hårt, finns det också olika sorters metallborr. Se vilket borr du ska välja.

Metallborr: Välj rätt borr: Ett hål som detta kan bara borras med ett riktigt metallborr med en härdad spets.

Välj rätt borr: Ett hål som detta kan bara borras med ett riktigt metallborr med en härdad spets.

Borra i metall kräver ett metallborr

Låt oss börja med att konstatera: Du kan mycket väl borra hål i trä med ett metallborr, men du kan inte borra i metall med ett träborr. Ett metallborr har en härdad spets som kan bryta igenom metall, och det har inte ett träborr. Men det är skillnad på metallborr, precis som det finns olika sorters metaller som är olika hårda.

Metallborr till hård metall och mjukare metall

Ska du borra i stål eller aluminium, relativt mjuka metaller, är räcker som regel ett vanligt spiralborr. Om du ska borra hål i härdat stål eller gjutjärn, behöver du ett borr med härdad spets, som ger borret superkrafter. Vanligtvis har skären på ett metallborr en vinkel på 118 grader, och det gör att borret kan skära sig genom metallen.

Ett brett urval av specialister

De flesta får nog inte regelbundet användning av ett metallborr, eftersom det ofta handlar om speciella uppgifter. Det finns också en hel räcka specialborr ägnade för att arbeta i metall.

Ett av de mest speciella är det så kallade stegborret. Det är koniskt format och består av olika skär, som gör hålet större för vart skär, De kan vara till exempel från 6 till 39 mm. Ett stegborr är främst ägnat för att borra i tunn metall, exempelvis aluminium.

Stegborr: Ett stegborr från Bosch. Varje steg ger ett större hål. Stegborr och används ofta i pelarborrmaskiner för maximal precision.

Ett stegborr från Bosch. Varje steg ger ett större hål. Stegborr och används ofta i pelarborrmaskiner för maximal precision.

Kobolt metallborr till syrafast rostfritt stål

Ska du borra hål i extremt starka metaller, exempelvis syrafast rostfritt stål, kommer du inte långt med ett vanligt metallborr på 118 grader. Det är helt enkelt inte tillräckligt starkt. Då får du användning av ännu en specialist, ett metallborr med tillsats av metallen kobolt. På ett sådant borr är spetsen ofta plattare och har en vinkel på 135 grader.

Metallborr: Kobolt: Detta borr är tillsatt 8 procent kobolt. Det gör att det klarar att borra igenom hårda metaller som rostfritt stål.

Kobolt: Detta borr är tillsatt 8 procent kobolt. Det gör att det klarar att borra igenom hårda metaller som rostfritt stål.

Metallborr i alla storlekar

Utbudet av metallborr är stort, och chansen är stor att du hittar ett borr som passar till det hål du vill borra.Till exempel är metallborr 20 mm och metallborr 25 mm några av de storlekar du kan få med 118 graders spetsvinkel. De flesta bygghandlare har ett brett utbud av metallborr.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg