Test av elhyvlar: Vi testar 6 prisvärda elhyvlar.

Den roterande kniven under sulan hyvlar bort träet.

Många underskattar värdet av en bra, liten och lätt elhyvel när man ska arbeta med både lister och virke. Elhyveln kan vid en första anblick framstå som lite enkel och som om den inte har så många möjligheter och funktioner. Men när du ska göra en fin skarv med fals, lägga den sista golvbrädan intill väggen eller släta till grova brädor, är den genialisk.

Möjligheten att ställa in skäret på djupet helt exakt är guld värd när virket är lite för brett, tjockt eller bara skevt. Och om väggen har en utbuktning där golvlisten ska sitta, kan du anpassa detta med hjälp av hyveln i en handvändning, så att det passar perfekt. Hyveln gör det enkelt att göra de fina anpassningarna direkt på stället, helt utan stora verkstadsmaskiner.

Elhyvel för 1 000 kronor

Elhyveln är trots allt lite av en specialist. Vi har därför valt att fokusera på maskiner i en prisklass som de flesta har råd med. Fem av maskinerna ligger på runt 1 000 kronor, eller mindre. Maskinerna vi har valt ut är sex populära maskiner som man lätt hittar i byggvaruhusen och nätbutikerna.

Vi har främst valt att fokusera på hastighet, precision, ergonomi och kvalitet. Särskilt när det gäller ergonomi och kvalitet är det en enorm skillnad på de bästa och sämsta maskinerna. Vårt test visar dessutom att man absolut kan köpa en jättefin elhyvel utan att den behöver kosta skjortan. Testets vinnare är faktiskt långtifrån den dyraste maskinen.

Så har vi testat elhyvlar

Först testade vi hastigheten genom att hyvla en vanlig glespanelsläkt i furu. Läkten är väl lämpad för testet, eftersom den både är ganska grov och samtidigt smalare än hyvlarna. Därefter utvärderade vi precisionen.

Arbetet med den grova läkten ger dessutom en bra känsla för ergonomin – hur lätt det är att styra hyvlarna och hålla kvar materialet, hur de ligger i handen och hur vikten fördelas i maskinen.

Till sist utvärderade vi maskinernas kvalitet och tittade på hur solida var och en av dem är, och om de håller för hårt arbete.

Oberoende test av elhyvlar

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testat dessa 6 elhyvlar:

BOSCH PHO 2000
BILTEMA PL 650
RYOBI EPN7582NHG
AEG PL 750
EINHELL TE-PL 850
SKIL 1558

LADDA NER HELA TESTET, och se vilken elhyvel som klarade sig bäst i testet. Testvinnaren är långtifrån den dyraste deltagaren!