Vi har testat
6 elhyvlar:
- BOSCH PHO 2000
- BILTEMA PL 650
- RYOBI EPN7582NHG
- AEG PL 750
- EINHELL TE-PL 850
- SKIL 1558

BOSCH PHO 2000
Effekt: 680 WATT
Varv: 19 500/MIN.
Pris: 1 150 KRONOR

BILTEMA PL 650
Effekt: 650 WATT
Varv: 17 500/MIN.
Pris: 399 KRONOR

RYOBI EPN7582NHG
Effekt: 750 WATT
Varv: 16 000/MIN.
Pris: 999 KRONOR

AEG PL 750
Effekt: 750 WATT
Varv: 17 000/MIN.
Pris: 1 990 KRONOR

EINHELL TE-PL 850
Effekt: 850 WATT
Varv: 15 000/MIN.
Pris: 890 KRONOR

SKIL 1558
Effekt: 600 WATT
Varv: 17 000/MIN.
Pris: 749 KRONOR
Billiga elhyvlar
Många underskattar värdet av en bra, liten och lätt elhyvel när man ska arbeta med både lister och virke. Elhyveln kan vid en första anblick framstå som lite enkel och som om den inte har så många möjligheter och funktioner. Men när du ska göra en fin skarv med fals, lägga den sista golvbrädan intill väggen eller släta till grova brädor, är den genialisk.
Möjligheten att ställa in skäret på djupet helt exakt är guld värd när virket är lite för brett, tjockt eller bara skevt. Och om väggen har en utbuktning där golvlisten ska sitta, kan du anpassa detta med hjälp av hyveln i en handvändning, så att det passar perfekt. Hyveln gör det enkelt att göra de fina anpassningarna direkt på stället, helt utan stora verkstadsmaskiner.
Elhyvel för 1 000 kronor
Elhyveln är trots allt lite av en specialist. Vi har därför valt att fokusera på maskiner i en prisklass som de flesta har råd med. Fem av maskinerna ligger på runt 1 000 kronor, eller mindre. Maskinerna vi har valt ut är sex populära maskiner som man lätt hittar i byggvaruhusen och nätbutikerna.
Vi har främst valt att fokusera på hastighet, precision, ergonomi och kvalitet. Särskilt när det gäller ergonomi och kvalitet är det en enorm skillnad på de bästa och sämsta maskinerna. Vårt test visar dessutom att man absolut kan köpa en jättefin elhyvel utan att den behöver kosta skjortan. Testets vinnare är faktiskt långtifrån den dyraste maskinen.
SE TESTET: Test av grovdammsugare
Så här testar vi
Först testade vi hastigheten genom att hyvla en vanlig glespanelsläkt i furu. Läkten är väl lämpad för testet, eftersom den både är ganska grov och samtidigt smalare än hyvlarna. Därefter utvärderade vi precisionen.
Arbetet med den grova läkten ger dessutom en bra känsla för ergonomin – hur lätt det är att styra hyvlarna och hålla kvar materialet, hur de ligger i handen och hur vikten fördelas i maskinen.
Till sist utvärderade vi maskinernas kvalitet och tittade på hur solida var och en av dem är, och om de håller för hårt arbete.

BETYG
Det samlade betydet är ett viktat genomsnitt av dessa fyra faktorer: styrka, precision, ergonomi och kvalitet.

HASTIGHET
Hyvlarna ställdes in på 0,75 mm. Vi tog tiden medan vi hyvlade en 2 m lång och 37 mm bred glespanelsläkt två gånger.

PRECISION
Vi utvärderade kvaliteten på arbetet. Läkten ska vara slät och jämn så att det inte behövs någon efterslipning.

ERGONOMI
En bra viktfördelning samt utformning och placering av handtagen är avgörande. Vikten ska dessutom passa styrkan.

KVALITET
Det är avgörande att hyvlarna är solida så att de håller för användning. Särskilt sulan och knapparna riskerar att slitas ut.
Resultaten

EINHELL TE-PL 850
890 kronor
BILTEMA PL 650
399 kronor
BOSCH PHO 2000
1150 kronor
RYOBI EPN7582NHG
999 kronor
AEG PL 750
1990 kronor
SKIL 1558
749 kronorLäs mer om elhyvlar hos tillverkarna:
Testvinnare
Solid, stark och suverän
EINHELL TE-PL 850
Einhell är den överlägsna vinnaren i vårt test av billiga elhyvlar. Den får toppbetyg i alla fyra testen och har till och med ett mycket konkurrenskraftigt pris.
Av och till får man ett elverktyg i händerna där det märks direkt att det håller god kvalitet. När detta sker är det dock relativt sällan det står 890 kronor på prislappen. Men så är fallet med Einhells jättefina elhyvel.
TE-PL 850 känns bra att hålla i och den har utan tvivel testets mest välgjorda grepp. Det känns naturligt att hålla i den här elhyveln, och den lilla tappen mellan pek- och långfinger ger en känsla av att man får ett perfekt grepp om maskinen. Knapparna är lätta att komma åt och de aktiveras utan större motstånd än vad som är behagligt.
Imponerande kraft
Einhells elhyvel har utrustats med testets starkaste motor på 850 watt. Den är samtidigt testets tyngsta maskin, och dessa två faktorer överensstämmer på ett fint sätt. Hyveln blir lätt att föra, ger en bra balans och säkerställer en fin kontakt med det underliggande materialet. Hyveln kan lätt föras med en hand.
Djupet kan justeras från 0 till 3 mm. Justeringen görs lätt genom att det främre handtaget vrids. Det ger i sin tur ett litet klick, varje gång djupet ändras med 0,1 mm.
De enda nackdelarna är att det varken medföljer dammpåse eller någon extra kniv

Greppet har gummi på ovansidan och är böjt på undersidan. Greppet känns imponerande bra.

Parallellanslaget är både solitt och lätt att montera. Detta underlättar mycket när man t.ex. ska göra falsar.

Knivsäkringen har en inbyggd fjäder så att den hoppar ut av sig själv. Du kan därför tryggt ställa maskinen ifrån dig.
Bra köp
Imponerande och billigast
BILTEMA PL 650 ser vid första anblicken billig, lätt och plastaktig ut. Det har skurits ned på allt överflödigt. Men även om det inte har lagts mycket energi på utformningen av handtagen, så känns maskinens grepp ganska bra. Det gör det lätt att styra hyveln och den levererar ett ganska snyggt resultat. Det är inte världens mest solida maskin, men den gör ett rimligt arbete till ett ännu rimligare pris – och för många gör-det-självare är det precis detta de är ute efter. Grattis till Biltema som har tagit fram en utmärkt maskin för de användare som har mindre behov. PL 650 får en klar rekommendation från oss i det här testet.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.