Vi har testat
7 högtryckstvättar:
- STIHL RE 110
- KÄRCHER K 5 FC FLEX
- BILTEMA HPC 120B
- MAKITA HW1200
- NILFISK E 145 EXTRA
- HUSQVARNA PW 345C
- BOSCH AQT 45-14 X

STIHL RE 110
Tryck: 110 BAR
Effekt: 1 700 WATT
Pris: 2 990 KRONOR

KÄRCHER K 5 FC FLEX
Tryck: 145 BAR
Effekt: 2 100 WATT
Pris: 2 990 KRONOR

BILTEMA HPC 120B
Tryck: 160 BAR
Effekt: 2 200 WATT
Pris: 1 999 KRONOR

MAKITA HW1200
Tryck: 120 BAR
Effekt: 1 800 WATT
Pris: 2 590 KRONOR

NILFISK E 145 EXTRA
Tryck: 145 BAR
Effekt: 2 100 WATT
Pris: 2 825 KRONOR

HUSQVARNA PW 350
Tryck: 150 BAR
Effekt: 2 100 WATT
Pris: 2 300 KRONOR

BOSCH AQT 45-14 X
Tryck: 140 BAR
Effekt: 2 100 WATT
Pris: 2 900 KRONOR
Populära högtryckstvättar
För husägaren är det en lång rad arbeten som blir betydligt lättare med en högtryckstvätt. Rengöring av plattor är naturligtvis en av de klassiska uppgifterna, men ska du ta bort avflagnad färg från fasaden eller tvätta bilen är den också genial. Med ett tryck på minst 110 bar ska du dock se till så du inte förstör lacken. Det är därför en fördel om du kan skruva ner trycket.
Den koncentrerade vattenstrålen är mycket kraftigare än den som kommer ut ur trädgårdsslangen. Det sparar tid och arbete. Men en högtryckstvätt är inte bara en högtryckstvätt. Därför har vi valt ut sju högtryckstvättar som kan köpas för mellan 1 999 och 2 990 kr.
Testet visar ett tydligt samband mellan trycket, som tillverkarna uppger, och den faktiska styrkan, som den upplevs. Och så är designen viktig för hur behagliga de är att arbeta med.
Så har vi testat
Det är inte ovanligt att informationen från tillverkarna inte helt stämmer överens med verkligheten. Därför har vi naturligtvis själva testat styrkan, som vi anser är den viktigaste parametern. Med vattenstrålen sköt vi hål genom ett block av polystyren, och tog tiden.
Till flera av modellerna följer det med smådelar som inte får komma bort. Vi har värderat designen och möjligheten till förvaring av tillbehör, slang och sladd direkt på maskinerna.
Vi har även testat kvaliteten av slangarna. De ska kunna leverera ett mycket högt tryck, och de kan därför lätt bli styva och omedgörliga.
Till sist har vi tittat på vilka smarta funktioner respektive deltagare har att bjuda på.

BETYG
Det samlade betyget är ett genomsnitt av dessa fyra element: styrka, design, slang och funktioner.

STYRKA
Strålen koncentrerades så mycket som möjligt, och maskinernas styrka skruvades upp till max. Därefter tog vi tiden, medan vi sköt ett hål genom ett block av polystyren med en tjocklek på 20 cm.

SLANG
Kvaliteten på slangen är avgörande för hur enkel maskinen är att arbeta med. Därför har vi testat slangarna och bedömt hur styva de är. Längden tar vi också med i den samlade bedömningen.

DESIGN
Praktiska lösningar tas med i värderingen. Till exempel om handtaget kan fällas ner, sladden rullas ihop och gömmas undan på ett smart vis, samt om det finns smidig förvaring av de olika tillbehören.

FUNKTIONER
De viktigaste funktionerna, som vi har valt att fokusera på, är möjligheten att blanda rengöringsmedlet med vattnet, reglera styrkan efter uppgiften och rulla ihop slangen i en vinda, så att maskinen är lättare att hantera.
Resultaten

HUSQVARNA PW 350
2 300 kronor
BILTEMA HPC 120B
1 999 kronor
STIHL RE 110
2 990 kronor
KÄRCHER K 5 FC FLEX
2 990 kronor
MAKITA HW1200
2 590 kronor
NILFISK E 145 EXTRA
2 825 kronor
BOSCH AQT 45-14 X
2 900 kronor
Testvinnare
Stark och genomtänkt
HUSQVARNA PW 350
Husqvarnas högtryckstvätt får toppbetyg i tre av fyra tester. Den genomtänkta och solida designen gömmer en kraftfull motor, som briljerar även vid krävande uppgifter. Och så är den märkbart lättare än liknande maskiner.
Maskinen från Husqvarna utmärkte sig på i stort sett alla de parametrar, som gör en bra högtryckstvätt. På designsidan har man tänkt på minsta lilla detalj: Till exempel. ser en smidig, liten krok till att slangspetsen förblir på framsidan av maskinen. Byglar på sidan gör det lätt att rulla ihop sladden. Det sitter naturligtvis även smarta detaljer på baksidan, så de extra munstyckena inte försvinner. Och så är det vikten – med sina blygsamma 13,2 kg fruktade vi att Husqvar -
nan skulle kännas plastig. Detta är dock inte alls fallet. Den är både robust och enkel att flytta runt på.
I styrkeprovet ligger maskinen också helt i topp, och det är svårt att föreställa sig den smuts den inte kan ta itu med. Men den kraftfulla strålstyrkan på 150 bar är också maskinens enda minus. Det är nämligen inte möjligt att skruva ner det enorma vat - tentrycket. Därför ska du vara uppmärksam och kanske ta ett extra steg tillbaka när du exempelvis tvättar din bil.
I det stora hela har Husqvarna dock skapat en maskin i absolut toppkvalitet, som kommer vara guld värd till en mängd olika uppgifter – även för den mest kräsna gör-det-självaren.

Systemet med två byglar att vira sladden runt när maskinen inte används, är extremt simpelt. Men det funkar som det ska.

Den mjuka slangen är enkel att rulla upp, och den smarta metallbygeln ser till att du snabbt hittar spetsen på slangen.

Den kompakta designen med hopfällbart handtag gör att maskinen kan gömmas undan, under ett bord eller på hyllan i verkstaden.
Bra köp
Urstark och billig
BILTEMA HPS 120B är som de flesta Biltema-maskiner. Det mest överflödiga har skalats bort för att hålla priset lågt. Men prestationen är det inget fel på.
Faktiskt var testets billigaste deltagare den enda som höll takten med testvinnaren av styrketestet, och det är ganska imponerande.
Men när priset är så långt, så kostar det på andra ställen. Trots vikten på 24 kg känns maskinen plastig, behållaren för rengöringsmedlet måste köpas separat, och så kan man inte sänka testets högsta tryck på hela 160 bar. Däremot finns det plats för en slangupprullare som är en funktion vi saknar på flera av de lite mer dyrare maskinerna.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.