Vi har testat
6 grensågar:
- AL-KO CSA 2020 EASYFLEX
- HUSQVARNA 115IPT4
- BOSCH UNIVERSAL CHAINPOLE 18
- BLACK+DECKER GPC1820L20
- EINHELL GE-HC 18 LI T
- RYOBI OPP1820

AL-KO CSA 2020 EASYFLEX
Kedjehastighet: 4,2 M/S
Svärdlängd: 20 CM
Pris: 1.695 KR

HUSQVARNA 115IPT4
Kedjehastighet: 10 M/S
Svärdlängd: 25 CM
Pris: 2.990 KR

BOSCH UNIVERSAL CHAINPOLE 18
Kedjehastighet: 4 M/S
Svärdlängd: 20 CM
Pris: 2.600 KR

BLACK+DECKER GPC1820L20
Kedjehastighet: 3,8 M/S
Svärdlängd: 20 CM
Pris: 1.900 KR

EINHELL GE-HC 18 LI T
Kedjehastighet: 3,8 M/S
Svärdlängd: 20 CM
Pris: 2.560 KR

RYOBI OPP1820
Kedjehastighet: 5,5 M/S
Svärdlängd: 20 CM
Pris: 1.995 KR
Grensågar för under 3.000 kronor
Det finns absolut ingen anledning att balansera överst på en stege eller klättra upp i trädet när de översta grenarna ska beskäras. Grensågen gör nämligen att det är möjligt att stanna nere på marken medan du beskär grenar på distans.
Även om grensågen på det sättet bidrar till att göra arbetet säkrare, ska man ändå komma ihåg att det trots allt är en kedjesåg vi har att göra med. Den ska därför också hanteras som en sådan och det är viktigt att använda nödvändig säkerhetsutrustning. Såga aldrig av större grenar än vad du kan hantera på ett säkert sätt.
Ha fokus på ergonomin
Grensågens utformning med en liten kedjesåg i änden av en lång stång är en utmaning när vi pratar ergonomi. Batteriet i handtaget fungerar naturligtvis som motvikt, vilket ger en bättre balans. För deltagarna med de minsta batterierna är dock vikten inte tillräcklig och sågarna kommer därför att kännas ”framtunga”. Ett sätt att kompensera detta på är med en starkare motor. På så sätt utförs arbetet snabbare och kroppen belastas därför också under kortare tid.
För alla de testade sågarna gäller att det går att ställa in längden. Hos fyra av deltagarna görs det med en teleskopfunktion i stången, som på så sätt kan göras kortare eller förlängas. Två deltagare använder sig av en extra förlängning som sätts på mitt på stången. Det fungerar bra men är lite krångligare.
Så här testar vi
Ju snabbare sågen arbetar, desto kortare tid behöver du balansera med den långa maskinen. Därför har vi testat deltagarnas såghastighet – på tre meters höjd, så klart.
Det ligger i sakens natur att sågarnas utformning gör dem lite otympliga. Därför är bra balans och ergonomi helt avgörande.
Deltagarna säljs alla i regel solo eller med ett enda batteri. Därför är det en fördel med bra uthållighet.
Även om det handlar om ganska små motorsågar är säkerheten ändå viktig. Särskilt eftersom sågarna sitter ytterst på en lång stång.

BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av de här fyra delarna: hastighet, ergonomi, uthållighet och säkerhet.

HASTIGHET
En 35 mm-rundstav sågades av tre gånger på tid. Snitten gjordes på tre meters höjd. Hur bra är balansen och finns det m

ERGONOMI
Hur bra är balansen och finns det möjlighet att justera huvud eller handtag? Det räknas in här.

UTHÅLLIGHET
Rundstaven på 35 mm sågades av så många gånger som möjligt, tills batteriet var helt tomt.

SÄKERHET
Vi har mätt hur snabbt kedjan stannar när vi släpper knappen. Och så tittar vi på om det finns en extra startspärr.
Resultaten

HUSQVARNA 115IPT4
1.795 kronor
RYOBI OPP1820
1.290 kronor
AL-KO CSA 2020 EASYFLEX
1.195 kronor
BOSCH UNIVERSAL CHAINPOLE 18
1.399 kronor
BLACK+DECKER GPC1820L20
1.900 kronor
EINHELL GE-HC 18 LI T
1.590 kronorLäs mer om grensågar hos tillverkarna:
Testvinnare
Vinnare i alla fyra test
HUSQVARNA 115IPT4
Priset är lite högre än konkurrenterna men Husqvarna-sågen ligger också på en annan nivå. Den höga kedjehastigheten och det stora batteriet ger prestationer i en klass för sig.
Husqvarna är specialister på att göra trädgårdsmaskiner i toppklass, och den här sågen är inget undantag. Kvalitet och prestanda är i topp och det handlar om det bästa du kan hitta för under 3.000 kronor.
Där de andra deltagarna i hög grad handlar om lättviktssågar med mindre styrka, så har testvinnaren en kedjehastighet på hela 10 m/s. Det gör att den kan såga av rundstaven tre gånger i luften på bara 12 sekunder. Den näst bästa sågen klarade det på 20 sekunder, medan den långsammaste behövde 52. Samtidigt säkerställer batteriet bibehållen styrka för hela 118 snitt.
Husqvarna-sågen har dessutom den största räckvidden, vilket gör att du kan kapa grenar på cirka fyra meters höjd. Trots den imponerande längden, den starkaste motorn och det stora batteriet har man lyckat hålla nere vikten på 4,4 kg.
Extra säkerhet
Det är den enda deltagaren som har en extra säkerhetsanordning, så att du först måste sätta igång sågen innan några andra knappar fungerar. Det gör det i praktiken omöjligt att råka sätta på den av misstag.
Generellt handlar det om en väldigt väl genomtänkt såg och den totala segern var inte heller någon gång i fara.

Utöver den obligatoriska startspärren ska sågen också sättas igång på den lilla kontrollpanelen innan du kan börja såga.

Svärdet på 25 centimeter gör att testvinnaren kan såga av tjockare grenar. Men se upp så att du inte gapar över mer än vad du kan hantera.

Batteriindikatorn på själva batteriet berättar hur mycket power som är kvar. Det fungerar även när batteriet inte sitter i maskinen.
Bra köp
Rätt bra till mycket
RYOBI OPP1820 får en hedrande andraplats i de två prestationstesten och av 18-voltsmaskinerna är den nummer ett. Ergonomin kunde gott vara lite bättre. Det beror bl a på att maskinen inte har teleskopstång. I stället justeras längden genom att sätta på en extra del mitt på stången. Bytet går relativt enkelt, men du har en extra stång att hålla ordning på. Huvudet och handtaget går inte heller att justera. I gengäld är huvudet perfekt vinklat för de flesta grenar högt uppe. Du lägger bara svärdet på de grenar som ska kapas. Sedan klarar grensågen resten. Du får en riktigt fin såg för det priset. Särskilt om du är en av de gör-det-självare som redan äger en Ryobi-maskin och därför redan har batteri och laddare. Solo kostar sågen nämligen bara 1.290 kronor.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.