Kurs: BYGG UTEKÖK

Bygg själv ditt utekök! Här får du all den kunskap och expertis som våra hantverkare kan erbjuda. Vi hjälper dig från A till Ö, så att du får ett perfekt resultat!

1. Innan du sätter i gång

Allt det här får du i hantverkarkursen BYGG UTEKÖK:

  • Rådgivning från vårt team av hantverkare och experter.
  • Videokurs: 30 minuters kurs där du lär du lär dig att mura en grill
  • 15 byggbeskrivningar som du kan använda till ditt utekök
  • Steg-för-steg-beskrivningar och utförliga ritningar.
  • Massor av video, 3D-modeller och materiallistor.
  • Kort sagt: Du lär dig att bygga ett utekök.

Överblick över hantverkarkursen

Funderar du på att bygga ett utekök så har du hamnat helt rätt. I den här stora hantverkarkursen går vi nämligen igenom allt som du behöver veta för att uppnå ett proffsigt resultat.

Som du kan se i hantverkarkursens meny börjar vi med alla de inledande beslut du behöver fatta. Det är exempelvis viktigt att bestämma sig för hur uteköket ska se ut, hur det ska inredas och vad du behöver när du ska bygga ditt utekök.

När du har läst de många spännande kapitlen och lärt dig allt som vårt stora team av experter och hantverkare har att erbjuda, är du redo att sätta igång med själva arbetet. Därför får du också 15 byggbeskrivningar med på köpet. Det är din garanti för ett bra resultat.


Inledande överväganden

Matlagning i det fria är ren och skär livskvalitet. Så hör du till dem som tycker att det är bortkastad tid att vara inomhus när det är fint väder, så är ett utekök en riktigt bra investering. Visst är en traditionell grill ett bra steg på vägen, men det går ändå åt tid inomhus för att både förbereda och diska undan.

Det finns många olika möjligheter att välja mellan - alltifrån den lilla avlastningsbänken vid grillen till lyxvarianten med utetak, kokplatta, inbyggd grill, vask med rinnande vatten och avlopp. Så det mest tidskrävande är egentligen att ta reda på vilken lösning som bäst täcker dina önskemål och behov. För även med lyxvarianten handlar det om ett begränsat projekt, där du själv kommer att klara själva byggandet på en helg eller två.


“Riktigt” eller primitivt utekök?

Med ett utekök kan du inte få samma standard som i ett kök inomhus. Men beroende på hur många detaljer du tillför kan du ändå komma relativt nära- När du planerar kan du därför med fördel lägga lite tid på att stämma av drömmar och den långa önskelistan med läckra detaljer, med vardagens mer realistiska förutsättningar.

Hör du till dem som egentligen nöjer dig med att grilla en korv eller en biff när solen skiner, då kan du spara en massa tid och pengar genom att börja i det lilla med en funktionell avlastningsbänk vid grillen med ett par hyllplan och några krokar till grillverktygen.

Om det visar sig att uteköket blir en jättehit kan du utveckla, bygga om eller bygga nytt, precis som du kan göra med ditt hus - bara mycket enklare och billigare. Nästa steg är kanske en större bänkskiva med inbyggd vask med rinnande vatten och avlopp? Eller den riktigt stora lyxvarianten med utetak, inbyggd grill och el till kokplata och köksmaskiner?


Permanent eller bara vid fint väder?

Innan du bygger måste du bestämma placeringen. Ska uteköket stå under ett permanent tak kan du mycket väl bygga alltihop av trä. Men ska det stå under bar himmel så måste övertäckningen vara inplanerad och bänkskivan av ett material som tål väder och vind. Och ska det kunna flyttas runt i trädgården beroende på var det är lä och sol, så är det lönt att investera i kraftiga hjul av bra kvalitet, så att köket enkelt kan flyttas runt och låsas så det står stadigt.

Det är också värt att fundera på hur stor plats uteköket får ta. Har du gott om plats på terrassen kan ett permanent utekök nära matbordet ge hela familjen möjlighet att samsas om matlagningen. För den lilla terrassen, där det är en större "strid" om platsen, kan ett flexibelt kök som enkelt kan fällas ihop och plockas undan vara en bättre lösning.


Vilka alternativ finns det för bänkskivan?

Rostfritt stål, zink, betong, granit eller handbrända klinker är lämpliga material till en bänkskiva utomhus. Det går lätt att göra rent och den kan hålla för väder och vind. Tänk dock på att särskilt betong väger en hel del, så det lämpar sig främst för utekök med en fast planering i trädgården eller som bara ska rullas runt på stenplattor, hårt packad gräs eller trädäcket.

En bänkskiva av trä är både enkel och billig att bygga. Men om du väljer det så ska du tänka på att kräver löpande underhåll och att du dessutom ser till att köket är övertäckt den mesta av tiden. Annars kommer bänkskivan snabbt att bli illa medfaren. Undvik tryckimpregnerat trä - det fungerar inte på ytor som har kontakt med livsmedel. Välj istället hyvlat trä och heltäckande färg.


Hur mycket förvaringsutrymme?

Förvaringsutrymme måste du ha. Är ditt utekök stort och står under tak kan du bespara dig många rundor fram och tillbaka till köket inne i huset genom att planera in gått om plats, t ex på hyllor och i skåp med luckor så att all köksutrustning som du behöver har sin fast plats utomhus.

Men även på den lilla avlastningsbänken vid grillen kan du med lite klurighet bygga in smarta detaljer som ger utrymme för de saker du behöver för att laga mat. På bänkskivan finns det plats för en låda med de saker du behöver till grillen. Undertill kan du göra hyllplan till tallrikar och fat och sådant som står ute permanent, t ex grillstart och grillkol eller gasflaskor till grillen. Och på sidorna kan du sätta krokar till grillverktygen och kanske en hållare till hushållspappret.


Med eller utan köksvask?

En vask i bänkskivan ger förutsättning för att flytta i stort sett all matlagning utomhus. Då kan du både tvätta händerna, skölja grönsaker och rengöra porslinet efter maten. En bänkskiva av trä är det bara att såga ett hål i, men om du t ex gjuter bänkskivan av betong måste du veta exakt var vasken ska sitta så att du kan anpassa din gjutform efter det. Du kan också välja den dyra lösningen med en bänkskiva av rostfritt stål med inbyggd vask som bara behöver monteras på en trästomme.

När det gäller anslutning av vatten är den enklaste lösningen att dra en vattenslang från en utkastare utomhus och koppla den till kranen på uteköket. Du kan också välja att göra en fast installation. Det är lite mer besvärligt men säkrar att de rör som används är gjorda för ändamålet och inte förstör det vatten du använder till matlagning och kanske att dricka.

När det gäller avloppet från köket har du också två alternativ. Antingen kan det gå till en hink som står under vasken. Eller kan du välja en fast installation som går till en avloppsbrunn. Det är en praktisk men också mer kostsam lösning, eftersom du kanske behöver ta hjälp av en fackman.


Med eller utan tak?

Till det lilla mobila uteköket kan du mycket väl nöja dig med ett stort parasoll som en enkel och flexibel lösning. Om ditt utekök ska stå permanent under bar himmel, kan du med fördel fundera på om du ska bygga ett tak över.

Taket skyddar delvis konstruktionen från väder och vind. Och det betyder också att du slipper bära in all maten om det skulle komma en liten skur. Och är taket tillräckligt stort kan du till och med stå kvar därunder och torrskodd fortsätta laga mat. Ett överbyggt utekök har dessutom den fördelen att det kan erbjuda lite skugga så att matvarorna inte ligger direkt i solljus.

2. Komplett överblick

Få den bästa inredningen

Precis som med ett kök inomhus fäller det först och främst att tänka på uteköket som en funktionell arbetsplats. Och ur det perspektivet är det likgiltigt om du väljer att bygga ett utekök med massor av detaljer eller en mindre arbetsbänk bredvid grillen.

Förutom att välja lämpliga byggnadsmaterial, gäller det också att tänka på vad du behöver och hur detta ska placeras i förhållande till varandra, så att utrymmet utnyttjas optimalt och så att uteköket blir bästa möjliga arbetsplats.

På ritningen här nedan kan du klicka dig runt och läsa mer om inredning och smarta detaljer,.

Bänkskiva

Har du plats för det så välj en bänkskiva med plats för både matvaror, en stor skärbräda och så att ni kan stå två personer vid bänken samtidigt. Och är grillen inbyggd så planera också för plats för avställningsyta vid sidan om den.

Hyllor

Öppna hyllor gör det enkelt att snabbt komma åt de saker som du ska använda. Under bänkskivan kan det finnas plats för större saker som uppläggningsfat, kastruller, grillkol etc. Och bygger du en hög vägg på baksidan av bänkskivan kan du sätta smala hyllor med plats för kryddor, marinader och andra grilltillbehör.

Skåp

I stora, fasta utekök är det en bra idé att ha vanliga skåp, så att köksgrejorna inte blir smutsiga av att stå utomhus.

Krokar etc

Utnyttja utekökets sidor för att hänga upp grilltång, grillvantar och kökshanddukar . Och tänk eventuellt även på hållare till hushållspappret.

Avfall

En helt vanlig hink som står på marken fungerar alldeles utmärkt som soptunna. Satsar du på ett stort kök som du räknar med att använda större delen av sommaren, kan du fundera på att bygga in sophinken i själva köket. Då står den inte och tar plats på terrassen eller trädäcket.

Grill

Grillen är i regel helt central i uteköket. Därför kan du välja att bygga in den i bänkskivan och dessutom göra plats för gasflaska eller grillkol. Då har du allt på en plats. Men fundera på om du kan göra en flexibel lösning så att det enkelt går att byta ut grillen mot en nyare modell. Är uteköket fristående är en inbyggd grill inte alltid en lika bra idé. För då kan den inte flyttas om t ex röken kommer rakt över middagsbordet.

Plattor

Med en platta kan du också koka grönsaker, potatis, ris eller pasta i ditt utekök. Du kan välja att bygga in en gasbrännare i själva bänkskivan, men den enklaste och mest flexibla lösningen är en kokplatta på el eller gas som du kan ställa på bänken när du ska använda den.

Utetak

Du får mycket större glädje av uteköket om det står under tak - gärna med en stor takfot. Då är både du och matvarorna skyddade mot regn och direkt solljus. Alternativt kan du använda ett stort parasoll.

Vask

En vask är en stor bonus i uteköket - även om det bara är kallt vatten i kranen. Vatten och avlopp kan fixas enkelt med en vattenslang och en hink, eller mer lyxigt med vattenrör och avrinning till en brunn.

Hjul

Sätter du hjul under köket har du möjlighet att flytta runt det. Det är dock främst aktuellt på mindre modeller. Använd kraftiga hjul som kan låsas så att köket står helt stilla.

El

Ett eluttag i närheten av uteköket ger möjlighet att ansluta kokplatta och köksmaskiner.

3. Lär dig av hantverkaren

Videokurs: Murad trädgårdsgrill

I den här mer än 30 minuter långa videon lär du dig allt som behövs för att mura upp en trädgårdsgrill enligt konstens alla regler. Muraren visar hela processen från början till slut, så du får alla förutsättningar för ett bra resultat. Videon är fulladdad med tips, förklaringar av murarbegrepp och grundläggande, pedagogiska förklaringar av hela processen från planering till den avslutande putsningen av sockeln:

  • Överblick med noggranna ritningar
  • Placering, mätning och grävning till fundament
  • Gjutning av fundament
  • Murning av raka sidor
  • Murning av valv
  • Murning av skorsten
  • Avslutning med tegeltak
  • Fogning av utvändigt murverk
  • Putsning av invändigt murverk
  • Putsning av sockel

4. Verktyg

Det krävs inte en massa specialverktyg för att bygga ett fint utekök, så länge du bygger det mesta av konstruktionen av trä. Men det är en fördel att ha en bra skruvdragare - gärna med två batterier så undviker du stopp i arbetet - en kap-/gersåg för exakt kapning av stolpar, reglar och panelbrädor, och sticksåg för kurviga former som utsågning för en grill eller en köksvask. Dessutom är det en stor fördel att ha en cirkelsåg eller sänksåg med styrskena för de långa snitten, om du väljer en bänkskiva av massivt trä eller att använda byggskivor till delar av konstruktionen.

Planerar du att helt eller delvis mura upp uteköket, behöver du kanske också komplettera med lite olika murarverktyg, för här ska du använda olika fog- och murslevar och olika mur- och putsbrädor. De flesta av de här verktygen behöver du också ha om du ska bygga en pizzaugn, precis som omrörare och en kraftfull skruvdragare är till stor hjälp när bruk och betong ska blandas.


Sticksåg

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.


Skruvdragare

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.


Cirkelsåg

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong, tegel och plast.


Sänksåg

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.


Kap-/gersåg

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

5. Byggbeskrivningar

Byggbeskrivningar till uteköket

Byggbeskrivningar till pizzaugn

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utekök