Uteköket kan stå ute året om

Med täckta sidor och en bänkskiva av betong behöver du inte tänka på vinterförvaring eller att täcka över det här uteköket. Det kan stå ute året runt och är alltid redo att användas.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
1.500 kronor

Intro

Här har du ett mycket trevligt projekt – och då tänker vi inte på hur mysigt och skönt du kan ha det med grannarna när du bjuder in till fest för att fira att köket är klart – utan också att det är skojigt att snickra det.

Så var det i varje fall med vårt utekök som byggdes upp utifrån de önskemål vi hade och ändrades lite i takt med att nya idéer dök upp. Så får det gärna vara också när du skapar ditt utekök. Fundera på vad som är viktigt, vilka önskemål familjen har och var sedan flexibel medan arbetet pågår. Då får du stort nöje av uteköket. Grundtanken med uteköket var att det skulle kunna användas hela året och inte bara på sommaren.

Flexibelt utekök med massor av plats

Bänkskivan göts därför av betong. Stommen, som består av skåp, skyddar allt som behövs i köket och när frosten kommer kan kranen tas loss och rören tömmas.

LÄS OCKSÅ: Bygg en pizzaugn på en helg

Material till utekök

Vi gjöt inte på en dyr formplywood utan på oljehärdad masonit som lagts på en plywoodskiva. Den senare använde vi som botten i skåpet, men det kunde vi inte göra förrän betongen hade härdat.

LÄS OCKSÅ: Masonitskiva – massor av möjligheter

Instruktion

01
Ellipsformen 5 Steg

Det låter kanske svårt att rita en ellips, men det är det inte. Allt du behöver är ett par spikar, ett snöre och en blyertspenna.

Och hur det går till ser du här. Om du hellre vill ha en fyrkantig bänkskiva, eller en rund, så ändrar du förstås formen. Men undvik vassa hörn för dem slår man sig lätt på.

Det är viktigt att du är noggrann och ser till att sargen runt gjutformen håller tätt, så att den flytande massan inte rinner ut. Till sarg går det utmärkt att använda remsor av den oljehärdade masonitskiva som utgör botten i formen, så köp lite extra masonit.

1

Här är förberedelserna innan ellipsen kan ritas. Vi knackar fast två spikar i skivan 170 cm från varandra. Mellan punkterna ritar vi ett streck.

2

Vi drar ett parallellt streck på var sida om det första strecket och 30 cm från det. Sedan fäster vi ett snöre mellan spikarna och sträcker det så att det nätt och jämnt kan dras ut till de två strecken.

3

Nu kan vi rita ellipsen. Genom att dra en penna längs snöret bildar vi formen av en ellips på skivan. Det är viktigt att pennan hela tiden pressar mot snöret.

4

Av överskottet av masonitskivan sågas remsor. Vi behöver två 40 mm breda remsor i skivans hela längd. Därefter kapar vi en 45 x 45 mm regel till 45 klossar på vardera 20 cm. På dem ska remsorna fästas när vi gör gjutformen.

5

Remsorna hålls fast längs ellipsformen medan klossarna skjuts in mot dem. Klossarna skruvas sedan fast i skivan och remsorna fästs på klossarna med häftpistol.

02
Topp och botten 9 Steg

Nu är formen klar. Lägg märke till att vi har avslutat formen i bägge ändar med en tvärmonterad kloss för att inte få en spetsig skiva.

Vi har lagt en bit frigolit i samma storlek som disklådan i formen och fäst den med skruvar och brickor. Vi har också fäst en bit rör för att skapa ett hål i betongen för kranen.

Därefter är det klart för gjutning. Vi använder oss av färdigblandad finbetong med fiber (Finja). Fibrerna förstärker betongen men för säkerhets skull kompletterar vi med ett armeringsnät som läggs ner i den våta betongen. Innan vi gjuter kollar vi att formen är vågrät.

1

En frigolitskiva skapar hål för disklådan. Vi har fäst skivan med skruvar och plastbrickor, men det går också att limma fast den. Det lilla röret skapar ett hål för kranen.

2

Formen fylls till hälften med betong. För att betongen ska packas stöter vi hela tiden i den med spaden. Det får inte bildas luftfickor. Man kan också knacka underifrån med en hammare eller vibrera formen med borrhammare.

3

Nu ska armeringsnätet läggas ner i den fuktiga massan. Nätet ska ligga mitt i betongen så att det inte kommer i kontakt med luft för då rostar det.

4

Formen kan nu fyllas helt med betong. Det är bäst att lägga på lite extra och jämna till betongen med en regel. Finjustering utförs sedan med murslev, främst längs kanterna.

5

Det går åt två skivor: en til toppen och en till botten av köksskåpet. Formen överförs till plywood från gjutformen.

6

Passar skivorna till köket? Det ser man lättast om man lägger skivorna ovanpå betongen. Här passar de bra - betongskivan ska ju sticka ut lite.

7

Längs undersidan av båda skivorna limmas och skruvas stöd D fast. De ska bära beklädnaden B. Vi lägger en regel längs varje långsida och sågar av de bitar som sticker utanför.

8

Samtliga stöd D skruvas fast från undersidan med skruvar som inte kan rosta. Vi använder 40 mm rostfria skruvar.

9

Bottnen är klar. Toppen ser exakt likadan ut fast då sitter stöden D på undersidan av skivan A.

03
Sidorna 9 Steg

1

Hur många brädor går det åt? Det lättaste är att lägga brädorna B vid sidan av varandra och mäta hur många som behövs för att täcka en sida av köket.

2

Topp och botten sätts ihop med brädor i varje hörn och på mitten. Därefter kan vi fortsätta med resten av brädorna hela vägen runt.

3

På den ena sidan skapar vi ett mellanrum för att få plats för två dörrar. Mellanrummet delas i två med en bräda och sedan sågar vi till förstärkninglister C av 22 x 22 mm trä och de ska vara något kortare än öppningen.

4

Nu kan vi såga till brädorna. Vi har satt upp brädor löst och anpassat avståndet mellan dem så att det blir en längdsågad bräda i mitten mellan dörrarna. Nu mäter hur långa förstärkningarna på baksidan av dörrarna ska vara.

5

Brädorna till dörren skruvas fast på förstärkningslisterna C, som inte ska skruvas fast i skåpet.

6

Insidan av den färdiga dörren. Nu kan vi sätta fast stapeldelen av gångjärnet så att dörren kan öppnas och stängas utan problem.

7

Den andra delen av gångjärnet ska skruvas fast på dörren och den ska placeras så att det är lika stort avstånd från spetsen till underkanten som det är från den första delen till underkanten.

8

Här är fronten klar, dvs. den sida som är vänd mot kocken. Gångjärnen ska tas loss igen för samtliga brädor ska målas och då är det enklast att ta loss gångjärnen i stället för att maskera.

9

Betongbänkskivan läggs på plats. Det har gått nästan en vecka och skivan kan lyftas och läggas på skåpet så att vi kan markera för disklådan och därefter såga hål i träskivan.

04
De sista detaljerna 7 Steg

Uteköket är nästan klart men det återstår några detaljer. Det ska t.ex. monteras ben E under det. Dels för att bänkhöjden ska komma upp på 90 cm, dels för att vi vill att köket ska stå stadigt.

Benen sågas till av tryckimpregnerad furu och formas så att varje ben vilar på två fötter, en i varje ände. Då blir det lättare att justera uteköket med kilar om det inte står helt plant och stadigt.

Vi ska också montera en disklåda och sätta fast en kran. Men de fästs inte hårdare än att det går att ta loss dem när det blir vinter och minusgrader. För även om de tål en hel del så är förkromningen inte glad för frost.

1

Benen E ser till att bänken kommer upp på en bra arbetshöjd, 90 cm. Vi sågar därför till två ben av tryckimpregnerat virke till varje ände och formar dem med sticksåg så att det bildas fötter under dem.

2

Benen ska sitta fast ordentligt. Uteköket är tungt så vi sätter ihop benen E parvis och fäster dem med byggbeslag under köket i stöden D.

3

På den andra sidan av benen får vi inte plats för byggbeslag, så där fäster vi benen med skruvar snett upp i stöden D.

4

Betongskivan ska mättas med olja innan den kan användas. Vi penslar den med paraffinolja. Då blir skivan tåligare och suger inte till sig smuts och fett lika lätt.

5

Kranen skruvas fast. Hålet i bänkskivan sitter utanför skåpet och därför blir det lätt att sedan ansluta en slang till kranen.

6

Nu sätter vi disklådan på plats. Vi limmar inte fast den eftersom den lätt ska kunna tas bort när frosten kommer. Då ska även kranen tas bort.

7

Nu är det klart för kocken att sätta igång för uteköket är klart. Och när vintern kommer kan det stå kvar på terrassen.

Material

3 mm oljehärdad masonit:
• 1 skiva, 122 x 240 cm

12 mm plywood:
• 2 skivor till topp och botten (A) à 120 x 244 cm

21 x 70 mm furubrädor:
• 49 st. till beklädnad och dörrar (B) à 81 cm

22 x 22 mm furubrädor:
• Förstärkning (C) av dörrar, c:a 3 meter

45 x 120 mm reglar:
• Stöd (D) till beklädnad, totalt c:a 420 cm

45 x 95 tryckimpregnerat trä:
• Klossar till stöd runt gjutformen, totalt cirka 420 cm
• 4 ben (E) à cirka 46 cm

Dessutom:
• 3 säckar finbetong à 25 kg
• 6 mm armeringsnät
• Gångjärn, 200 mm
• Byggvinklar, 90 x 65 x 90 mm
• 4 x 40 mm skruvar
• 4 skruvar, 5 x 70 mm, till benen
• Disklåda
• Kran
• Kopplingar för vattenslang

Tidsförbrukning

Cirka en vecka inkl. torktid.

Pris

Cirka 1500 kr.

Svårighetsgrad

Det krävs en viss vana för att klara snickrandet eftersom du tvingas lösa problemen i takt med att de uppstår. Att gjuta en skiva är inte så besvärligt som det låter.

Ritning

Ovandel och botten är identiska

Topp och botten sågas till så att de är exakt lika stora. Du kan använda den plywood som ligger under masoniten när du har gjutit färdigt. Men då måste du vänta med att snickra tills betongen har härdat.

Ovandel och botten är identiska

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utekök