Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Betong

Betong är ett genialt material till gör-det-självprojekten. Oavsett om det är till hobby, gjutning i betong, eller om du ska reparera ett fundament. I dessa artiklar kan du se hur du blandar betong och hur du kan använda betong till dina projekt.

Betong

Betong är ett av de mest använda byggmaterialen. Betong består av cement, sand, sten och vatten. Betong kännetecknas av att vara en flytande massa, som formas och fördelas under gjutprocessen. Betong är starkt och kan klara mycket höga belastningar när det härdat, och så är det mycket väderbeständigt.

Betong är ett av de föredragna materialen när det byggs nytt. Det gäller särskilt höghus, men även mer finurliga konstruktioner såsom skulpturer och lekplatser.

Bland husägare används betong oftast när det ska gjutas fundament till hus eller garage. Betong kan även användas till att gjuta balkar som ska placeras horisontellt i en byggnad. Det krävs dock att man gjuter in armeringsjärn (stålstänger) som ser till att betongbalken inte knäcks.

Hur tillverkar man betong?

Man tillverkar betong genom att blanda cement, sand och sten. Det finns dock en stor skillnad i blandningsförhållandet beroende på vad betongen ska användas till.

Ska du blanda betong till ett fundament ska förhållandet vara 1 del cement, 3,5 delar sand och 5 delar sten, medan betong till en bänkskiva ska blandas med 1 del cement, 2 delar sand, och 3 delar sten.

Det är dock värt att överväga huruvida du ska blanda själv eller inte. Vid små reparationer kan det ofta löna sig att köpa en påse färdigblandad betong (torrbetong) där det bara ska tillsättas vatten, medan större arbeten kan löna sig att blanda egen betong till. Vid riktigt stora arbeten, som att gjuta fundament till byggnader och liknande, lönar det sig att få betongen levererad med en betongkanon.

LÄS MER OM: Så här arbetar du med betong

Egentillverkade saker i betong

Det är nästan bara fantasin som sätter gränser för vilka egentillverkade saker i betong som man själv kan göra. Med ganska små medel kan du gjuta din egentillverkade bänkskiva av betong. Du kan även gjuta en bänk eller dina egna plattor till uppfarten.

När du själv gjuter betong har du dessutom möjlighet att sätta färg på betongen genom att tillsätta pigmentpulver. Det kan du läsa mer om i artikeln: Färgad betong – så gjuter du med färgad betong

Gjutform till betong

När du ska gjuta betong, krävs det ofta en gjutform. En gjutform till betong kan se ut på många sätt. Det kan vara allt från en enkel plasthink till gjutning av en rund cafébordsskiva till mer detaljerade gjutformar för bänkskivor.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Guide till betongplattor

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka