Betong

Betong är ett genialt material till gör-det-självprojekten. Oavsett om det är till hobby, gjutning i betong, eller om du ska reparera ett fundament. I dessa artiklar kan du se hur du blandar betong och hur du kan använda betong till dina projekt.

  Betong

  Betong är ett av de mest använda byggmaterialen. Betong består av cement, sand, sten och vatten. Betong kännetecknas av att vara en flytande massa, som formas och fördelas under gjutprocessen. Betong är starkt och kan klara mycket höga belastningar när det härdat, och så är det mycket väderbeständigt.

  Betong är ett av de föredragna materialen när det byggs nytt. Det gäller särskilt höghus, men även mer finurliga konstruktioner såsom skulpturer och lekplatser.

  Bland husägare används betong oftast när det ska gjutas fundament till hus eller garage. Betong kan även användas till att gjuta balkar som ska placeras horisontellt i en byggnad. Det krävs dock att man gjuter in armeringsjärn (stålstänger) som ser till att betongbalken inte knäcks.

  Hur tillverkar man betong?

  Man tillverkar betong genom att blanda cement, sand och sten. Det finns dock en stor skillnad i blandningsförhållandet beroende på vad betongen ska användas till.

  Ska du blanda betong till ett fundament ska förhållandet vara 1 del cement, 3,5 delar sand och 5 delar sten, medan betong till en bänkskiva ska blandas med 1 del cement, 2 delar sand, och 3 delar sten.

  Det är dock värt att överväga huruvida du ska blanda själv eller inte. Vid små reparationer kan det ofta löna sig att köpa en påse färdigblandad betong (torrbetong) där det bara ska tillsättas vatten, medan större arbeten kan löna sig att blanda egen betong till. Vid riktigt stora arbeten, som att gjuta fundament till byggnader och liknande, lönar det sig att få betongen levererad med en betongkanon.

  LÄS MER OM: Så här arbetar du med betong

  Egentillverkade saker i betong

  Det är nästan bara fantasin som sätter gränser för vilka egentillverkade saker i betong som man själv kan göra. Med ganska små medel kan du gjuta din egentillverkade bänkskiva av betong. Du kan även gjuta en bänk eller dina egna plattor till uppfarten.

  När du själv gjuter betong har du dessutom möjlighet att sätta färg på betongen genom att tillsätta pigmentpulver. Det kan du läsa mer om i artikeln: Färgad betong – så gjuter du med färgad betong

  Gjutform till betong

  När du ska gjuta betong, krävs det ofta en gjutform. En gjutform till betong kan se ut på många sätt. Det kan vara allt från en enkel plasthink till gjutning av en rund cafébordsskiva till mer detaljerade gjutformar för bänkskivor.

  REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Guide till betongplattor