Det är både kul och fascinerande att gjuta i betong, och det blir definitivt inte tråkigare när du tillsätter färg i betongen.
Vi har tidigare visat hur du gjuter bänka, köksbänkar och blomlådor i betong. I denna artikel kommer vi därför koncentrera oss på hur du färgar betongen. För när du tillsätter färg i betongen kan du utföra imponerande, och inte minst helt unika projekt.
Pigment för betong
Medan betongtillverkarna till stor del har gått över till flytande färger, är pulverfärger (pigment) det mest tillgängliga för gör det självare – och de kan köpas på nätet eller på byggvaruhus.
Pigmentet kallas ibland “oxidfärg”, och det beror på att det innehåller järnoxider. Gemensamt för pigmenten är att de är ogiftiga, ljusäkta (dvs. bleknar inte) och väldigt starka i färgen. Och det finns många olika kulörer, från vit till röd, gul, brun, blå och svart.
Du kan experimentera och blanda dem som du vill, men du måste vara uppmärksam på att det kan vara svårt att återskapa samma färg om du efteråt ska använda en ny blandning.
Vad kostar pigment för betong?
Priset för 1 kg pigment är ca. 200 kr., och med ett blandningsförhållande på t.ex. 5 % pigment behöver du alltså 1 kg pigment till 20 kg torrbetong. Det blir alltså betydligt dyrare. Därför kan det, om du gjuter större/tjockare block, vara smart att bara färga de yttersta 2-3 cm betong om det är möjligt.
LÄS OCKSÅ: 5 saker du inte visste om att gjuta i betong
Färga in betongen korrekt
När du färgar betong är det viktigt att du följer anvisningarna. Blandar du i för mycket pigment i betongen riskerar du att betongen försvagas. Det beror på att partiklarna i betongen är mycket mindre än partiklarna i betongen, och därför lägger sig runt betongpartiklarna. Om det är för mycket färg i betongen kan du därför riskera att sänka betongpartiklarnas förmåga att fästa i varandra, vilket försvagar betongen.
Du kan hämta hela artikeln på denna sida och få en steg för steg-guide för hur du doserar och blandar dina färger, så att du kan vara säker på att få ett så bra resultat som möjligt. Vi visar även hur du skyddar betongen så att färgen på betongen inte ändrar sig över tid.
Cement, sand och stenar betyder en del