De flesta förknippar betong med grå färg, men det går att färga betongen. Här rör vi ner ett oxidgult färgpulver i betongen.

De flesta förknippar betong med grå färg, men det går att färga betongen. Här rör vi ner ett oxidgult färgpulver i betongen.

Har du redan provat det så vet du det. Och har du ännu inte provat att gjuta saker och ting med betong så kan du se fram emot en spännande upplevelse. För det är både skojigt och fascinerande att gjuta och blandar du ner färgpulver i betongen blir det ännu skojigare.

Vi har tidigare visat hur du själv kan gjuta en trädgårdsbänk, köksbordsskivor och blomlådor i betong. Här handlar det inte om gjutning i sig utan om hur man färgar betongen. För när du får en färgad betongmassa blir det lättare att låta fantasin flöda och skapa unika saker med betongen.

Giftfria pulverfärger

De flesta betongtillverkare använder i dag flytande färgämnen för att färga betongmassan. Men för oss gör-det-självare är det färgpulver som gäller. De kan beställas på Internet och köpas i byggvaruhus och färgaffärer. Pulverfärger är så kallade oxidfärger – de innehåller nämligen järnoxid.

Pulverfärgerna är ljusäkta och bleks inte. De är enormt koncentrerade och färgar kraftigt men de är inte giftiga. Det finns flera kulörer att välja bland: svart, vitt, rött, gult, blått osv. Du kan blanda egna färger med tänk på att det kan vara svårt att senare blanda exakt samma kulör om du inte väger både färg och betongmassa noga.

Pulvret är inte billigt. Räkna med ett kilopris på cirka 225 kr, men det kan vara stora prisskillnader. Med en färgblandning på 5 % så går det åt 1 kg färg till 20 kg betongmassa (torr). Det innebär en fyrdubbling av betongpriset. Du kan spara en del om du nöjer dig med att färga de yttersta 2–3 cm av betongen om det är möjligt.

Hämta hela artikeln och se steg-för-steg hur du doserar och blandar dina färger.

I Specimen Editions snygga lampa har man kombinerat trä med rödfärgad betong.

Den mörkgrå betongen har fått sin färg med hjälp av ett svart färgpulver. Mörk betong är en fin kontrast till ljust trä.

Betongsitsen på denna eleganta pall från Tonton har gjutits med vit cement.