Så gjuter du med färgad betong

Det är både enkelt och kul att gjuta i betong. Men du kan göra det ännu roligare om du färgar in betongen. Se hur du gör här.

Det är både kul och fascinerande att gjuta i betong, och det blir definitivt inte tråkigare när du tillsätter färg i betongen.

Vi har tidigare visat hur du gjuter bänka, köksbänkar och blomlådor i betong.

I denna artikel kommer vi därför koncentrera oss på hur du färgar betongen. För när du tillsätter färg i betongen kan du utföra imponerande, och inte minst helt unika projekt.

Pigment för betong

Medan betongtillverkarna till stor del har gått över till flytande färger, är pulverfärger (pigment) det mest tillgängliga för gör det självare – och de kan köpas på nätet eller på byggvaruhus.

Pigmentet kallas ibland “oxidfärg”, och det beror på att det innehåller järnoxider. Gemensamt för pigmenten är att de är ogiftiga, ljusäkta (dvs. bleknar inte) och väldigt starka i färgen. Och det finns många olika kulörer, från vit till röd, gul, brun, blå och svart.

Du kan experimentera och blanda dem som du vill, men du måste vara uppmärksam på att det kan vara svårt att återskapa samma färg om du efteråt ska använda en ny blandning.

Vad kostar pigment för betong?

Priset för 1 kg pigment är ca. 200 kr., och med ett blandningsförhållande på t.ex. 5 % pigment behöver du alltså 1 kg pigment till 20 kg torrbetong. Det blir alltså betydligt dyrare. Därför kan det, om du gjuter större/tjockare block, vara smart att bara färga de yttersta 2-3 cm betong om det är möjligt.

LÄS OCKSÅ: 5 saker du inte visste om att gjuta i betong

Färga in betongen korrekt

När du färgar betong är det viktigt att du följer anvisningarna. Blandar du i för mycket pigment i betongen riskerar du att betongen försvagas. Det beror på att partiklarna i betongen är mycket mindre än partiklarna i betongen, och därför lägger sig runt betongpartiklarna. Om det är för mycket färg i betongen kan du därför riskera att sänka betongpartiklarnas förmåga att fästa i varandra, vilket försvagar betongen.

Du kan hämta hela artikeln på denna sida och få en steg för steg-guide för hur du doserar och blandar dina färger, så att du kan vara säker på att få ett så bra resultat som möjligt. Vi visar även hur du skyddar betongen så att färgen på betongen inte ändrar sig över tid.

Cement, sand och stenar betyder en del

Det är inte bara färgpulvret som har betydelse för vilken kulör betongen får. Även cementen har en viss betydelse. Du kan nämligen välja mellan grå och vit cement. Den vita cementen ger normalt klarare kulörer. Det gäller främst när du blandar med gult eller rött. Du ska dessutom veta att även om du köper standardcement så är den inte homogent grå och det kan finnas nyansskillnader mellan olika typer och mellan säckar från olika leverantörer. Även ballasten kan påverka resultatet. Ballasten är sand, grus och sten. Om du vill ha en ljus betong gör du klokt i att välja så ljus sand och så ljust grus som möjligt. Vill du ha en mörk betong bör du välja mörk sand och mörkt grus.

Cementen i betongföremål som används eller står utomhus eller som utsätts för slitage kan slitas eller nötas och då ser man att ballastens färg har betydelse.

Till dessa fem stenar har vi använt vit cement och ljus sand samt ljust grus och ljusa stenar.

Naturliga och syntetiska färger

I dag är de flesta oxidfärger syntetiska produkter och mycket koncentrerade. En normaldos färg är 3-6 % av cementvikten.

Järnoxidfärger kallas ofta betongpigment, så när du letar efter en leverantör på Internet bör du använda bägge orden när du söker. Pigmenten kan vara röda, gula, bruna, svarta eller grönaktiga och är gjorda av järnoxid. Alla är färgäkta och inte giftiga.

Naturliga järnoxider, som ofta kallas jordfärger, finns överallt i hela världen och är bland de vanligaste oxidmineralerna. Jordfärger användes redan i forntiden och har rent generellt något orena färger och är inte så mättade. Syntetiska järnoxider eller pigment kan till skillnad från de naturliga oxiderna tillverkas i stora mängder med exakt samma färgmättnad och styrka. Det är sådana vi använder. De syntetiska järnoxiderna innehåller normalt inte vare sig lera, kvarts eller andra orenheter. Det är den främsta orsaken till färgmättnad och styrka.

Så här blandar du

1.

Börja med att väga cement och ballast var för sig. Till mindre portioner används en våg. Till större portioner kan du använda dig av en skopa när du häller upp.

2.

Därefter ska färgpulvret vägas. Vi har bestämt att färgpulvrets vikt ska utgöra 7 procent av total vikt för både cement och ballast.

3.

Betongen blandas på vanligt sätt. Först hälls ballasten i och därefter cementen. Blanda ihop ordentligt. Därefter tillsätter du vatten.

4.

Blanda cement, ballast och vatten med omrörare i borrmaskin. Blandningen får gärna vara en aning för tunn eftersom färgpulvret suger lite grann.

5.

Nu ska färgpulvret röras ner i blandningen och massan rörs om ordentligt med omrörare i maskinen. Det kan vara nödvändigt att tillsätta lite mera vatten.

6.

Det är viktigt att blanda noga. Rör också med en slev som kan dras längs kanterna och på botten för att se till att det inte finns klumpar av ofärgad betong kvar.

Färgen ska doseras korrekt

När du blandar en liten portion kan du använda en hushållsvåg för att väga cement, ballast och färgpulver.

Järnoxidfärger kan användas till färgning av en mängd material utöver betong: Mur- och putsbruk, tjära, målarfärg etc. När det gäller bruk och betong är det viktigt att inte tillsätta för mycket färgpulver eftersom det kan göra betongen svagare.

Det beror på att en färgpartiklarna endast är cirka en tiondel av cementpartiklarna i storlek och lägger sig runt cementpartiklarna. Om du blandar ner för mycket färgpulver minskas bindningen mellan cementpartiklarna och ballasten och det försvagar betongen.

Om du rör ner mer än 5 % färgpulver (viktprocent) minskas styrkan på bruket och betongen, men eftersom man vid 7 % färginnehåll får maximalt utbyte av färgpartiklarna och inte får mörkare eller djupare färg genom att tillsätta ytterligare pulver, gör det inget om du strävar efter ett färginnehåll på 5-6 %. Var noggrann när du mäter och fyller på så får du en korrekt dosering.

Färgerna ändrar sig med tiden

Betongen kan förseglas med t.ex. vax. Som du ser så blir ytan då lite mörkare.

Färgen på betongen kommer så småningom ändra sig, framför allt om föremålet finns utomhus. Det finns det flera orsaker till, främst på grund av smuts från omgivningen. Det innebär att en ljus färg blir mörkare och en mörk blir lite ljusare.

Det är naturligt att det fälls ut kalk ur betongen under härdningen och då lägger den sig som en ljus hinna på ytan. Hinnan försvinner dock så småningom i takt med att väder och vind påverkar. Om betongföremålet finns inomhus fälls det inte ut lika mycket kalk och det finns inte på långa vägar så mycket smuts i luften.

Om du inte vill att färgen på betongen ska förändras för mycket kan du försegla betongens yta. Till det kan du använda vax, tvålflingor eller en specialvätska avsedd för försegling av betong. Tvålflingor gör betongen lite ljusare medan vax gör den lite mörkare. Betongförseglare påverkar normalt inte färgen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Betong