ARMERINGSJÄRN
Traditionell armering kallas ibland för dragarmering, och består av järn ingjutet i betongmassan. Järnet placeras så att det tar upp de belastningar som betongen utsätts för, t.ex. när det läggs på vikt.
Armeringen består ofta av mer eller mindre finmaskiga nät, som är anpassade efter den belastning betongen utsätts för. Näten består av långa järnstänger som är ihopsvetsade till ett nät. De säljs ofta som gjutnät. Näten kan kompletteras med järnstänger som najas fast i näten med najtråd. För att förhindra att armeringen rostar vid utomhuskonstruktioner ska järnarmeringen vara täckt av minst 5 cm betong.
Armeringsnätet ger med sig när plattan belastas. Det räddar betongen från att knäckas.
HÄR SKA DU OFTAST HA ARMERINGSJÄRN:
- Grunder och stora betongplattor
- Markplattor till uppfarter
- Gjutna trädgårdsbänkar
- Bänkskivor (kraftiga)
- Gjutna murar
FIBERARMERING
Fiberarmering är inget nytt påfund. Tekniken är i i grund och botten den samma som då man för flera tusen år sedan-började blanda halm i lera för att bygga väggar, eller då man senare blandade djurhår (från kor) i bruket.
Moderna fibrer är antingen syntetiska eller av stål. I gör det själv-sammanhang är det de syntetiska som gäller. Fibrerna är ganska små, men blandas de i betong i rätt blandningsförhållande, tillför de betongen viss elasticitet. Det innebär att betongen tål att böjas utan att spricka, även om betongen böjs mer än vad den egentligen tål. När det uppstår små repor i betongen, hänger fibrerna ihop tvärs över sprickbildningarna.
Medan armeringsjärn placeras väldigt precist i betongen, fördelar fibrerna sig helt slumpmässigt. Fiberbetong innehåller inte sten, utan bara cement, sand/grus och vatten förutom de små fibrerna.
Armeringsfibrer kan vara lite svårt att få tag på, men kan ibland köpas i butiker som riktar sig till professionella hantverkare. Alternativt kan fiberbetongen köpas färdigblandad i påsar med sand på samma ställe. Priset är ofta två - tre gånger högre än för torrbetong utan fibrer. Kan du skaffa fibrerna själv är det lite billigare.
Fibrer binder ihop betongen. När det uppstår småsprickor p.g.a. belastning, skapar fibrerna en brygga rakt över sprickorna.
HÄR SKA DU OFTAST HA FIBERARMERING:
- Tunna bänkskivor
- Gjutningar med tunna kanter/sidor
- Formade figurer och annat, där det är problematiskt att böja armeringsjärn
- Andra ställen där du vill hålla nere tjockleken och/eller vikten av betongen
Blanda själv?
Ibland är det en bra idé att blanda betongen till dina gjutningar själv. Andra gånger är det lättare (men dyrare) att köpa en färdig betongmix. Till riktigt stora gjutningar rekommenderar vi att du ringer efter en betongbil. Oftast är det upp till dig. Du måste bara välja om du vill betala med arbete eller pengar.
SMÅREPARATIONER
BLANDA SJÄLV
Vid mindre reparationer lönar det sig inte att blanda själv. Om du inte på förhand har grus, sand och cement liggande är det för omständigt och för dyrt att köpa material för att blanda själv.FÄRDIGBLANDAD (torrbetong)
KC 50/50/700 (torrbetong) eller färdigblandat reparationsbruk.
Cirka 100 kr. för 5 kilo.
PLATTOR
- BLANDA SJÄLV Betong till plattor blandas i förhållande betong och sand 1:3 (släta plattor utan stort slitage) eller betong, sand, sten i förhållande 1:3:5 (rustika plattor). Glöm inte armering, om bilar ska köra på plattorna.
Cirka 900-1.000 kr. per m² i 6 centimeters tjocklek.
- FÄRDIGBLANDAD (torrbetong) Torrbetong 0-8 mm.
Cirka 200 kr. per m² i 3 centimeters tjocklek.
BÄNKSKIVA
- BLANDA SJÄLV Blanda i förhållande 1:2:3 (cement, sand, sten), om du armerar bänkskivan med järn/gjutnät. Om du armerar med fibrer ska du skippa stenarna i blandningen.
Cirka 50 kr. per m2 i 3 centimeters tjocklek.
- FÄRDIGBLANDAD (torrbetong) Torrbetong 0-4 mm + fibrer.
Cirka 200 kr. per m² i 3 centimeters tjocklek.
TRAPPOR
- BLANDA SJÄLV Till trappor blandas betongen i förhållande 1:2:3 (cement, sand, sten). Till utomhustrappor ska du lägga lecakulor eller annat dränerande lager i botten.
Cirka 1.400 kr. per m3.
- FÄRDIGBLANDAD (torrbetong) Torrbetong eller gjutmix 0-8 mm.
Cirka 1.700 kr. per m3.
GOLV
- BLANDA SJÄLV Blanda cement, sand och sten i förhållande 1:2:3. Utomhus: Lägg lecakulor eller annat dränerande lager i botten. Inomhus: Vid större golv bör du gjuta en bit åt gången, så att betongen inte härdar under arbetet.
Cirka 1.500 kr. per m3.
- FÄRDIGBLANDAD (torrbetong) Torrbetong 0-8 mm. Vid större ytor bör du gjuta en bit åt gången, så att betongen inte härdar under arbetet.
Cirka 1.800 kr. per m3.
- LEVERERAT MED BETONGBIL Beställ betong för det specifika ändamålet. Kom ihåg att mäta och beräkna hur många kubikmeter du behöver. Det är dyrt att skicka tillbaka överbliven betong.
Ca. 2.500 kr. per m³ (kan variera).
GRUNDMUR
- BLANDA SJÄLV En grundmur kräver en stark betongblandning. Blanda i förhållande 1:3,5:5 (cement, sand, sten). Vid mindre byggnader kan du blanda själv. Annars rekommenderar vi det inte. Du behöver väldigt mycket betong.
Cirka 1.500 kr. pr. m3.
- FÄRDIGBLANDAD (torrbetong) Gjutmix (färdigblandat grus och småsten).
Cirka 1.800 kr. per m3.
- LEVERERAT MED BETONGBIL Beställ betong för det specifika ändamålet. Kom ihåg att mäta och beräkna hur många kubikmeter du behöver. Det är dyrt att skicka tillbaka överbliven betong.
Ca. 2.500 kr. per. m³ (kan variera).