Tema: Så här arbetar du med betong

Robust och betong är ord som hänger ihop. Men betong är mer än så – vackert kan lätt användas om många av de saker du själv kan gjuta. Smart och billigt är materialet också, samtidigt som det motsägelsefullt nog är: hårt och silkeslent, rått och elegant. Och så är det trendigt och lättanvänt.

Hur mycket cement ska ner i betongen? Hur undviker du att betongen går sönder? Och är det bästa att köpa färdigblandad betong eller att blanda den själv? Få alla svaren här.

Betong är starkt. Men den kan ändå behöva förstärkas. Det känns kanske motsägelsefullt, men det finns en förklaring:

Hoppa på en markplatta av betong eller kör en bil rakt över den. Om plattan har understöd av jord på hela undersidan så kommer den att hålla. Betong tål nämligen mycket belastning.

Men lägger du plattan mellan två stenar, så att den bara har stöd under sidorna, kommer den att knäckas. I alla fall om du kör en bil över den. Betong tål nämligen inte så mycket spänning.

Spänningen, eller draget, uppstår när betongplattan, eller betongskivan, trycks ned. På ovansidan uppstår ett tryck, medan det på undersidan uppstår spänning. Och det har betongen mycket svårt att stå emot.

Trots det kan man bygga bänkskivor, bänkar och stora broar i betong, och det beror på att betongen armeras, antingen med järn eller fibrer. Armeringsjärnen tål en massa spänning och avlastar betongen när de gjuts in i bänskivan, bänken eller bron. Fibrerna har ungefär samma funktion.

Gjuter du plattor, tjocka skivor eller en grund, är järn det rekommenderade valet. Behöver du hålla tjocklek och vikt nere, t.ex. i en tunn bänkskiva, kan fibrer vara rätt väg att gå.

Betong är flexibelt

Betong är flytande och därför också mycket, mycket flexibelt. Gjuter du runt om en boll, formar betongen sig efter bollen och bildar ett hålrum. Gjuter du i en halv boll, blir resultatet en halv kula. Och vill du t.ex ha hål för diskhon i en köksbänk, bygger du ett hinder i samma form som diskhon; så hamnar betongen utanför och lämnar ett hål i den härdade skivan helt av sig själv.

Sätt färg på betongen

Gör några små gjutprover innan du väljer färg. Mät upp färgpulvret mycket noggrant.

Betong förknippas oftast med färgen grå. Men du kan enkelt blanda betong som är svart, röd eller gul. Genom att tillsätta pigment bestämmer du färgen själv. Och då kan du göra färgglada kreationer eller en kolsvart betongbänk om du har lust. Pigmentet kostar oftast runt 200 kronor per kilo på professionella byggvaruhus, och ett kilo räcker till 20 kg torrbetong. Så det blir lite dyrare med färg.

Du kan göra helt unika lösningar

Du bestämmer själv bredden, tjockleken, längden, antalet diskhoar o.s.v. Du kan få det PRECIS som du vill ha det.

Betongen formar sig efter dina önskemål. Så allt beror på den form du häller den flytande betongen i: Bygger du en form med rätvinkliga hörn, får du rätvinkliga hörn på din betong; lägger du en böjd list längs formens kant, får du en böjd kant istället. Endast fantasin sätter gränser.

Vackra kombinationer med trä

Betongens hårda yta och rustika yttre samspelar riktigt vackert tillsammans med trä. Det vackra, mörka träet passar därför utmärkt till att kombinera med gjutna element.

Du ska inte gjuta fast träet direkt i betongen (då riskerar du att få fuktproblem). Metall kan däremot fästas i bägge materialen; i trä med skruvar, och i betong genom ingjutning.

Gjutarbetet är enkelt

En murarhink är bra som form vid gjutprover, men kan även vara en form för en bordskiva till ett litet kafébord.

Om du vill skapa någonting i trä kräver det verktyg och erfarenhet från din sida, lite beroende på svårighetsgrad. Betong kräver ofta inte mycket mer än en visp på borrmaskinen, så är du igång. Du kan välja en färdig gjutform, t.ex. en murarhink eller en annan behållare med släta sidor, eller så kan du bygga en mer avancerad form, allt efter dina önskemål. Blir det fel är det bara att försöka igen.

Silkeslena ytskikt

Om du polerar betongen med vax får du en slät och vacker yta.

Betong är naturligtvis hårt, men du kan behandla ytskiktet så att det blir silkeslent att röra vid. Gjutning på ett glatt underlag och vax som poleras ned i ytan, ger både en härlig känsla och ett effektivt skydd av betongen.

Ett robust material

Betong är något av det mest robusta du kan bygga med. När det väl har härdat krävs det kraftfulla verktyg om du t.ex. ska skära i det. Vinkelslipen ska ha en diamantklinga, och borret i borrmaskinen ska ha en härdad spets.

Ett billigt material

Vackra betongplattor till uppfarten kan snabbt kosta flera tusentals kronor, men du kan gjuta dem själv för en bråkdel av det priset. Betong kostar så lite att du har råd att testa dig fram, göra fel, rätta till, och gjuta igen, tills du är helt nöjd. En säck med 25 kilo färdig betong kostar runt 50 kronor. Och ska du gjuta mycket, kan du få ned priset under hälften genom att själv blanda betong av sand, grus, sten och cement.

Ge betong en styrka

Även om betong är starkt, kan det knäckas. Därför kan det behövas armering. Järn eller fibrer ger betongen ännu mer styrka, så att du inte riskerar att betongen spricker.

Därför ska du armera

Trycket ovanifrån klarar betongen av. Men när betongen böjs, bildas spänning/drag på undersidan. Den sortens spänning är betongens akilleshäl, och det är därför den behöver armeras.

ARMERINGSJÄRN

Traditionell armering kallas ibland för dragarmering, och består av järn ingjutet i betongmassan. Järnet placeras så att det tar upp de belastningar som betongen utsätts för, t.ex. när det läggs på vikt.

Armeringen består ofta av mer eller mindre finmaskiga nät, som är anpassade efter den belastning betongen utsätts för. Näten består av långa järnstänger som är ihopsvetsade till ett nät. De säljs ofta som gjutnät. Näten kan kompletteras med järnstänger som najas fast i näten med najtråd. För att förhindra att armeringen rostar vid utomhuskonstruktioner ska järnarmeringen vara täckt av minst 5 cm betong.

Armeringsnätet ger med sig när plattan belastas. Det räddar betongen från att knäckas.

HÄR SKA DU OFTAST HA ARMERINGSJÄRN:

 • Grunder och stora betongplattor
 • Markplattor till uppfarter
 • Gjutna trädgårdsbänkar
 • Bänkskivor (kraftiga)
 • Gjutna murar

FIBERARMERING

Fiberarmering är inget nytt påfund. Tekniken är i i grund och botten den samma som då man för flera tusen år sedan-började blanda halm i lera för att bygga väggar, eller då man senare blandade djurhår (från kor) i bruket.

Moderna fibrer är antingen syntetiska eller av stål. I gör det själv-sammanhang är det de syntetiska som gäller. Fibrerna är ganska små, men blandas de i betong i rätt blandningsförhållande, tillför de betongen viss elasticitet. Det innebär att betongen tål att böjas utan att spricka, även om betongen böjs mer än vad den egentligen tål. När det uppstår små repor i betongen, hänger fibrerna ihop tvärs över sprickbildningarna.

Medan armeringsjärn placeras väldigt precist i betongen, fördelar fibrerna sig helt slumpmässigt. Fiberbetong innehåller inte sten, utan bara cement, sand/grus och vatten förutom de små fibrerna.

Armeringsfibrer kan vara lite svårt att få tag på, men kan ibland köpas i butiker som riktar sig till professionella hantverkare. Alternativt kan fiberbetongen köpas färdigblandad i påsar med sand på samma ställe. Priset är ofta två - tre gånger högre än för torrbetong utan fibrer. Kan du skaffa fibrerna själv är det lite billigare.

Fibrer binder ihop betongen. När det uppstår småsprickor p.g.a. belastning, skapar fibrerna en brygga rakt över sprickorna.

HÄR SKA DU OFTAST HA FIBERARMERING:

 • Tunna bänkskivor
 • Gjutningar med tunna kanter/sidor
 • Formade figurer och annat, där det är problematiskt att böja armeringsjärn
 • Andra ställen där du vill hålla nere tjockleken och/eller vikten av betongen

Blanda själv?

Ibland är det en bra idé att blanda betongen till dina gjutningar själv. Andra gånger är det lättare (men dyrare) att köpa en färdig betongmix. Till riktigt stora gjutningar rekommenderar vi att du ringer efter en betongbil. Oftast är det upp till dig. Du måste bara välja om du vill betala med arbete eller pengar.

SMÅREPARATIONER

 • BLANDA SJÄLV
  Vid mindre reparationer lönar det sig inte att blanda själv. Om du inte på förhand har grus, sand och cement liggande är det för omständigt och för dyrt att köpa material för att blanda själv.

 • FÄRDIGBLANDAD (torrbetong)
  KC 50/50/700 (torrbetong) eller färdigblandat reparationsbruk.

Cirka 100 kr. för 5 kilo.

PLATTOR

 • BLANDA SJÄLV Betong till plattor blandas i förhållande betong och sand 1:3 (släta plattor utan stort slitage) eller betong, sand, sten i förhållande 1:3:5 (rustika plattor). Glöm inte armering, om bilar ska köra på plattorna.

Cirka 900-1.000 kr. per m² i 6 centimeters tjocklek.

 • FÄRDIGBLANDAD (torrbetong) Torrbetong 0-8 mm.

Cirka 200 kr. per m² i 3 centimeters tjocklek.

BÄNKSKIVA

 • BLANDA SJÄLV Blanda i förhållande 1:2:3 (cement, sand, sten), om du armerar bänkskivan med järn/gjutnät. Om du armerar med fibrer ska du skippa stenarna i blandningen.

Cirka 50 kr. per m2 i 3 centimeters tjocklek.

 • FÄRDIGBLANDAD (torrbetong) Torrbetong 0-4 mm + fibrer.

Cirka 200 kr. per m² i 3 centimeters tjocklek.

TRAPPOR

 • BLANDA SJÄLV Till trappor blandas betongen i förhållande 1:2:3 (cement, sand, sten). Till utomhustrappor ska du lägga lecakulor eller annat dränerande lager i botten.

Cirka 1.400 kr. per m3.

 • FÄRDIGBLANDAD (torrbetong) Torrbetong eller gjutmix 0-8 mm.

Cirka 1.700 kr. per m3.

GOLV

 • BLANDA SJÄLV Blanda cement, sand och sten i förhållande 1:2:3. Utomhus: Lägg lecakulor eller annat dränerande lager i botten. Inomhus: Vid större golv bör du gjuta en bit åt gången, så att betongen inte härdar under arbetet.

Cirka 1.500 kr. per m3.

 • FÄRDIGBLANDAD (torrbetong) Torrbetong 0-8 mm. Vid större ytor bör du gjuta en bit åt gången, så att betongen inte härdar under arbetet.

Cirka 1.800 kr. per m3.

 • LEVERERAT MED BETONGBIL Beställ betong för det specifika ändamålet. Kom ihåg att mäta och beräkna hur många kubikmeter du behöver. Det är dyrt att skicka tillbaka överbliven betong.

Ca. 2.500 kr. per m³ (kan variera).

GRUNDMUR

 • BLANDA SJÄLV En grundmur kräver en stark betongblandning. Blanda i förhållande 1:3,5:5 (cement, sand, sten). Vid mindre byggnader kan du blanda själv. Annars rekommenderar vi det inte. Du behöver väldigt mycket betong.

Cirka 1.500 kr. pr. m3.

 • FÄRDIGBLANDAD (torrbetong) Gjutmix (färdigblandat grus och småsten).

Cirka 1.800 kr. per m3.

 • LEVERERAT MED BETONGBIL Beställ betong för det specifika ändamålet. Kom ihåg att mäta och beräkna hur många kubikmeter du behöver. Det är dyrt att skicka tillbaka överbliven betong.

Ca. 2.500 kr. per. m³ (kan variera).

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Betong