Läsarnas bästa idéer: Gjut själv i betong

Betong är ett starkt och vackert material och om du vill ge dig i kast med att gjuta själv, är det bara fantasin som sätter gränser. Här är ett par goda idéer från våra läsare.

Gjut betong köksbänk Gör Det Själv

När betongen har fördelats i gjutformen ska den skakas ordentligt för att bli kompakt och stark. Det kan du göra genom att slå på formen med en hammare. Hålet till diskbänken gör du med cellplast i rätt form.

1. Ny bänkskiva gjord av betong

"Jag har precis fräschat upp köket i sommarstugan med bland annat en ny bänkskiva som jag har gjutit av betong. Det krävde en gjutform och den gjorde jag av vattenfast plywood, som fick vara botten, och hyvlade furulister som kanter.

Hålet för diskbänken markerade jag med cellplast, som jag hade skurit i exakt samma form som diskbänken – men med hänsyn till att diskbänken ska vila på bänkskivan. Cellplasten tejpade jag fast på formen."

BYGG SJÄLV: Gjut en bänkskiva i betong

"Bänkskivan kan lätt spricka eller brytas där den är som smalast, alltså runt diskbänken, så där armerade jag med armeringsjärn.

Blandningen är gjord av finbetong och den fick torka i formen i tre dagar. Jag vattnade den ett par gånger under tiden för att den inte skulle torka för snabbt. Efteråt polerade jag den med stenolja." J.M."

LÄS OCKSÅ: 5 saker du inte visste om att gjuta i betong

2. Betongbord med hål för parasoll

"Vi ville ha ett stadigt och tåligt utebord som skulle kunna stå ute året runt utan att bli fult. Lösningen var att gjuta ett i betong."

BYGG SJÄLV: Gjut betong för utomhusbruk

"Bordsskivan göts med ett plaströr i mitten för att det skulle bli ett hål i den för en parasoll. Eftersom bordet är av betong så är det tungt. Det väger nästan 200 kg och därmed fungerar det som stark parasollfot. För att bordsskivan ska hålla länge göt jag in armeringsjärn i den.

När betongen hade härdat slipade jag och polerade med olja för att göra ytan smutsavvisande." F.J."

Gjut betong utebord Gör Det Själv

Et hagebord i betong tåler å stå ute hele året, men det er tungt. Midt i bordet er det et hull som passer til en parasoll.

LÄS OCKSÅ: Vad kan microcement användas till?

3. Gratis kylskåp i marken

"Villan skulle byggas till, bl.a. med en spaavdelning, och då beslöt vi att utnyttja den konstanta temperaturen i marken till en inomhus jordkällare i lyxversion. Vi göt fast ett mer än 80 cm långt betongrör med en diameter på 50 cm i plattan. Längst ner i röret är det konstant 6–8 grader och det är perfekt för att hålla läsk, vatten, vitt vint etc kallt."

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Vad är betong – och hur använder man det?

"Det är en extra fördel att det är så djupt eftersom stora pet-flaskor och vinflaskor får plats – i stället för att stjäla plats i vårt vanliga kylskåp. Röret kläddes invändigt med mosaik på nät och som dörr gjorde jag ett lock av ek som isolerades." D.M."

Gjut betong kylskåp Gör Det Själv

Kylskåpet är cirka 80 cm djupt och så långt ner i marken är det alltid 6–8 grader. Kylskåpet är perfekt för alla stora flaskor som annars stjäl plats för matvarorna.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Betong