Fräck fönsterbänk av betong

Det är inte bara skojigt att gjuta egna plattor och skivor. Du får också lov att glänsa lite när du visar grannen din nya fräcka fönsterbänk som du har gjutit av betong. Se här hur det går till.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
125 kronor

Intro

Det tar inte mer än högst en timme att montera en ny fönsterbänk av trä. Varför inte lägga ner ytterligare en timme eller två och gjuta fönsterbänken på plats av betong? Den är fräck och grym, behöver inte målas om och tål allt du ställer på den. Och passar du på att olja in den så tål den också vatten från krukväxterna.

Häng med här och se hur lekande lätt det är att gjuta en fönsterbänk. Se bara till att avgränsa gjutformen med plast så att betongen inte hamnar inuti väggen.

LÄS OCKSÅ: Vad kan microcement användas till?

GJUT MER I BETONG:

Instruktion

01
Snickra en form och gjut på plats 7 Steg

Här har vi valt att fönsterbänken ska sitta i nivå med väggen. Om du vill att din fönsterbänk ska sticka ut en bit från väggen, måste du göra en gjutform av brädor eller plywood som kan bära betongen medan den härdar.

1

Börja med att ta bort den gamla fönsterbänken och rensa under den. För det är ju där du ska hälla ner betongen.

2

Montera en stödbräda som framkant eller snickra en form om du vill att bänken ska sticka ut från väggen. Ovankanten på brädan ska vara på samma nivå som ovankanten på den nya fönsterbrädan.

3

Häll betong i formen. Köp en färdig blandning och räkna med att det blir cirka 17 liter betong av en 25 kg säck. Mät höjd x bredd x djup och dividera med 1000 så har du antalet liter som behövs.

4

Fördela betongen och hacka lite i den med mursleven för att få ut alla luftbubblor. Slå lite på formens framkant med hammare för att vibrera betongen.

5

Lägg ett par armeringsjärn i betongen som förstärkning. Då minskas risken för att betongen ska spricka om träet i väggen arbetar. Tryck ner järnen så att de hamnar en bit från varandra mitt i betongen.

6

Släta till ytan med en stålskånska, en murslev eller en spackel. Var noga med att ta bort överflödig betong i hörnen och längs kanterna.

7

Slipa kanterna med slippapper när betongen är fast och torr efter ett par dagar och stödbrädan har tagits bort. Om du vill ytbehandla fönsterbänken så gör du det nu.

Material

• 1 säck blandad finbetong, 25 kg
• 1,5 m kraftig plast
• 1,5 meter lång bräda, 28 x 70 mm
• 2 armeringsjärn à 100 cm
• Ev. färgpigment, lack eller olja

Specialverktyg

• Murslev
• Stålskånska

Tidsförbrukning

Ett par timmar till att snickra en gjutform och att gjuta. Härdningen tar en vecka.

Pris

Vår fönsterbänk kostade endast 125 kr.

Svårighetsgrad

Det viktigaste är att göra en stabil gjutform. Resten av arbetet är rena barnleken.

Video

TIPS: Betong utan luftbubblor

Video

TIPS: Laga hål i betong

Video

Tips & Tricks

Skydda ytan

Det går inte att få bort fläckar från en naken betongskiva så därför bör den ytbehandlas.

Om någon lägger ifrån sig ett äppelskrutt eller en smaskig kaka på en obehandlad betongskiva så blir det en fläck - och den går aldrig bort. Det är därför klokt att ytbehandla din fönsterbänk. Till det kan du använda t.ex. golvlack, som rullas på i ett par tunna skikt, eller olja, som du gnider på med en trasa. Det går bra med silikonspray, som du först sprutar på trasan. Ytbehandlingen gör betongen lite mörkare (se färgerna ovan), å andra sidan får den inte fläckar.

Lack rullas på.

Olja läggs på med en trasa.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Betong