BLANDA SJÄLV: Till stora projekt, t.ex. uteplats eller en damm finns det mycket pengar att spara om du väljer att blanda betongen själv.

BLANDA SJÄLV: Till stora projekt, t.ex. uteplats eller en damm finns det mycket pengar att spara om du väljer att blanda betongen själv.

VAD ANVÄNDS BETONG TILL?
Basis: Faststøbning af stolper GJUTA FAST STOLPAR När stolpar ska gjutas fast är det perfekt att använda torrbetong. Betongen hälls i hålet torr, varpå vatten tillsätts efter anvisningarna och rörs runt.
Basis: Gulv, fundament og terrændækGOLV, FUNDAMENT OCH UTEPLATS Stora gjutna betongytor som golv, fundament och uteplats behöver armeras. Det görs med 6 mm tjocka armeringsjärn.
Basis: Støbning og småreparationer GJUTNING OCH SMÅREPARATIONER Till mindre gjutningar och småreparationer av t.ex. sockel eller betongtrappa klarar du dig fint med torrbetong, som bara behöver vatten.
HUR ARBETAR MAN MED BETONG?
Basis: Sådan arbejder du med beton Betong är vatten, cement, sand (grus) och sten, med olika blandningsförhållande – beroende på vad det ska användas till. Til mindre arbeten kan du köpa färdiga betongblandningar. I vissa ska du tillsätta vatten, i andra både vatten och cement. Bägge delar är enkla. Men ska du använda mycket betong kan du spara mycket pengar om du blandar själv. Torrvarorna blandas alltid först, sedan tillsätts vatten.
Basis: Sådan arbejder du med betonDu kan blanda i hink, tombola eller tvångsblandare. Det är tungt att blanda med handkraft. Men ska du bara blanda för en liten reparation är det inte värt att hyra en stor maskin. Oavsett val av metod är det viktigt att vara noggrann med att hålla sig till blandtiden som står på förpackningen.

VIKTIGT OM BETONG!

Betong är starkt frätande. Så använd alltid vattentäta arbetshandskar och skyddsglasögon.

SPECIELLT MED BETONG

Luftfickor försvagar betongen. Så ska du gjuta betong i en form måste du se till att vibrera betongen medan den fortfarande är mjuk. Sätt en vagnsbult i slagborrmaskinens chuck och flytta bultens rundade huvud runt längs formen medan maskinen kör med slagfunktionen påslagen. Fyller du på lite betong och vibrerar växelvis så blir resultatet perfekt.

VARIANTER AV BETONG
Varianter af beton - tørbeton/støbemiks TORRBETONG/BETONGMIX Färdig blandning som bara ska blandas med vatten. Det finns också varianter där även cement ska tillsättas. Finns i kornstorlek 0-4 mm och 0-8 mm. I säckar med 25 kg eller i så kallade big bags.
Varianter af beton - bigbagSTORSÄCKTill stora gjutprojekt kan du få materialet levererat i stor säck – oftast med 500 kg eller 1.000 kg. Torrbetong/betongmix och cement, sand och sten för att blanda själv levereras ibland i stor säck.
Varianter af beton - grusgravHÄMTA SJÄLV I GRUSTAG Har du en trailer finns det pengar att spara genom att hämta själv. Många grustag erbjuder både blandmaterial och färdigblandad betongmix. Priserna brukar oftast vara per kubikmeter.
Varianter af beton - færdigblandetFÄRDIGBLANDAD Stora portioner för t.ex. gjutning av golv och grund kan levereras färdigblandat med pumpbil. Betongen pumpas ut direkt på gjutplatsen eller i skottkärra eller upp på ett transportband.
FÄRGER OCH FIBRER
Beton: farver og fibre Betong krymper lite när det härdar, och behöver därför armeras. Till mindre gjutningar, t.ex. en bänk eller en utomhuskruka, är det perfekt att armera med fibrer. Fiberbetong finns i färdiga blandningar, där endast vatten ska tillsättas. Fibrerna finns även i lösvikt, som blandas i betongen innan vattnet tillsätts.
Beton: farver og fibre Detsamma gäller om du vill färga betongen. Först blandar du färg tillsammans med den torra betongen, och sedan tillsätts vatten.

BLANDNING

Betong blandas av cement, sand och sten, och blandningsförhållandet anges i just den ordningen. 1:2:3 betyder alltså 1 del cement, 2 delar sand och 3 delar sten. Stenarna varierar i storlek efter betonglagrets tjocklek. En tumregel är att de inte bör vara tjockare än 1/3 av det färdiga betonglagret.

Till gjutningar som kräver ett slätt och fint ytskikt, t.ex. trädgårdsplattor, används inte sten. Är det två tal, t.ex. 1:3, innebär det att ingen sten ska tillsättas i blandningen.