Om du vill gjuta en läcker bänkskiva, ett utekök eller dina alldeles egna trädgårdsplattor ska du läsa vidare.
LÄS OCKSÅ: Vad kan microcement användas till?
1. LÄCKER KÖKSBÄNK I BETONG
Om du vill gjuta en bänkskiva i betong, oavsett om det är till köket, soffbordet eller något helt annat, måste du se till att skivan blir stark. Gör du inte det kommer den lätt att brytas av, sannolikt redan på väg ur gjutformen.
LÄS OCKSÅ: 5 saker du inte visste om att gjuta i betong
Du kan förstärka (armera) skivan antingen med metall (armeringsnät) eller med fibrer. Fibrerna ger dig möjlighet att göra ganska tunna gjutningar utan att de knäcks.
Gemensamt för betonggjutningsprojekten är att du måste bygga en gjutform som är spegelbild av vad du ska gjuta i betong. Och det är ofta gjutformen som är det mest tidskrävande momentet.
BYGGBESKRIVNING: Bänkskiva i betong
2. SNYGGT OCH STADIGT UTEBORD I BETONG
Det är bäst att börja öva sig på gjutningens konst utomhus, där saker och ting gärna får vara lite mer rustika. Du kan till exempel gjuta en bänkskiva med inbyggd diskho, alltihop i betong.
Gemensamt för alla gjutningar är att du måste se till att få ut alla luftbubblor ur betongen innan den härdas. Luftbubblor försvagar betongens styrka.
Luftbubblor får du bort genom att vibrera betongen. Det kan du göra på många olika sätt, till exempel genom att helt enkelt slå på gjutformen med den flytande betongen eller sätta en bult med mutter i en borrmaskin och köra den längs gjutformens sidor.
BYGGBESKRIVNING: Helgjuten bänkskiva och diskho.
3. GJUT DINA EGNA PLATTOR I BETONG
Trädgårdsplattor kan vara lite tråkiga, men inte om du gjuter egna i betong.
Med olika metoder kan du inte bara fritt bestämma plattornas format, utan också vilken yta de ska ha, från helt slät till grov.
Dessutom kan du gjuta dem på plats. På så sätt slipper du släpa på de tunga plattorna.
BYGGBESKRIVNING: De stora plattorna är gjutna på plats.
LÄS OCKSÅ: Anlägg en elegant spegeldamm