Polerad betong

Ytskiktet på obehandlad betong är lite rått, men slipar du det, får du den finaste, släta och lena ytan. Om du efterbehandlar med lack eller vax, blir den inte bara vackrare utan också mer hållbar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar/m2
Pris
150 kr/m2

Intro

Betong är hårt och ytan rå, grå och lite trist. Men så behöver det inte vara. Betong kan få den finaste, mjuka ytan, om du slipar den. Men du måste ha stort tålamod, för betong är hårt att slipa, men det är värt allt arbete.

Först och främst måste du försäkra dig om att du har rätt verktyg: en vinkelslip med justerbar hastighet och en slipkopp som klarar en första grovslipning.

Grovslipningen lämnar ett ytskikt med små hål. Det kan inte undvikas, då det alltid kommer att vara små lufthål i betong. Dessa hål måste fyllas för att ytan ska bli slät och vacker. Kemisk metall är utmärkt för ändamålet. Sedan ska du fortsätta sliparbetet, nu med excenterslip och våtslipningspapper, som ger den vackra, lena ytan.

LÄS OCKSÅ: Så slipar du betong

Om du efterbehandlar med lack eller vax blir ytskiktet mer motståndskraftigt mot fett, smuts och fläckar. Och så framhäver en ytskiktsbehandling stenarna i materialet och den vackra, släta ytan.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Släpp lös kreativiteten med färgad betong

Detta behöver du

SÄKERHET GLASÖGON OCH MASK Betongdamm är både obehagligt och onyttigt. Skydda dina lungor med en mask, och ögonen med glasögon, så länge du torrslipar. Använd även handskar när du arbetar med kemisk metall.

MATERIAL SMART KEMISK METALL Det kommer alltid att bli hål i betongytan. Det är svårt att fylla igen dem med en cementbaserad produkt, och härdtiden är lång. Istället är det lätt att spackla med tvåkomponentsspackelmassan “kemisk metall”, som lämpar sig mycket väl. Den passar i färg, är lätt att spackla ned i hålen, härdar på bara några minuter och gör det lätt att slipa ytan helt slät.

VERKTYG DEN EFFEKTIVA SLIPKOPPEN Till den första torra och grova slipningen är en slipkopp för sten och betong effektiv. Koppen monteras på en vinkelslip och är blixtsnabb att jämna till betongen med, innan du börjar med våtslipningen. Det är viktigt att hastigheten kan justeras, så att du kan styra den relativt tunga slipkoppen.

Instruktion

01
Grovslipning 5 Steg

Ytskiktet ska slipas i flera omgångar för att det ska bli jämnt, och för att stenarna i betongen ska synas. När du slipar kommer det dock nästan alltid att bli små hål, som också kommer att synas, då det är svårt att undgå små lufthål i gjuten betong.

Hålen tätar du effektivt genom att spackla med kemisk metall, så att du får en helt jämn yta. Det ska du också göra i flera omgångar. Kemisk metall gör det samtidigt lättare att slipa och polera ytskiktet helt slätt.

1

Slipa ytskiktet med en slipkopp på vinkelslipen - helt jämnt och enhetligt. Se till att hålla maskinen helt rakt, så att du inte råkar göra hack i ytan.

2

Blås av ytan flera gånger, så att du kan se resultatet. När du är klar med grovslipningen ska du borsta eller blåsa ytskiktet helt fritt från damm.

3

Blanda en portion kemisk metall, som ska fyllas i de små hålen i den nyslipade betongytan. Den tvåkomponentiga spackelmassan härdar snabbt (tar ca. 10 min.), så du har begränsat med tid på dig.

4

Hela ytan spacklas med kemisk metall. Var noggrann med att få fyllt alla de små hålen. Skrapa avslutningsvis av överskottet av spackelmassan.

5

Upprepa spackelprocessen, när spackelmassan har härdat, efter ca. 10 min. Kontrollera ytan, och fortsätt tills alla hål och hack är igenspacklade.

02
Våtslipning 4 Steg

När betongens yta är grovslipad och spacklad ska den våtslipas. Det görs med en excenterslip med våtslippapper i olika grovlekar - minst tre, där du börjar med det grövsta och byter till papper som gradvis blir finare och finare. När ytan våtslipas, kommer betongen till slut att bli helt slät, enhetlig och len.

Betong kan inte slipas med vanligt slipppapper. Våtslippapper är ett måste. Det är inte lagervara överallt, men de flesta byggvaruhus kan ta in det, eller så kan du köpa det på nätet.

1

Fukta den slipade betongytan. Spruta så mycket att den är blank av vatten på ovansidan. Använd en blomspruta som är enkel att styra vattenstrålen med.

2

Våtslipa ytan. Börja med korn 60-80. Ha lite tålamod; det lönar sig i längden. Den första våtslipningen lägger grunden för ett perfekt resultat.

3

Byt sedan till korn 240-320, och fortsätt våtslipningen. Avsluta med en mycket fin våtslipskiva, korn 800 eller finare. Gör sedan ytan ren och låt den torka helt.

4

Känn efter med fingrarna, för det kan vara svårt att se resultatet på den helt torra ytan. Men du kan lätt märka om ytan är helt jämn och slät, eller om den kanske behöver en slipning till.

03
Efterbehandling 2 Steg

Du kan gott låta den våtslipade ytan stå utan extra ytbehandling. Den släta betongen är i sig själv hyfsat motståndskraftig. Men du härdar den ytterligare om du ger den antingen vax eller lack.

För inomhusbruk är lack en snabb och hållbar lösning som ger en i stort sett underhållsfri yta.

Du kan även använda lack ute, men lack är känsligare för fukt än vad vaxet är. Så en vaxbehandling är ett bättre val om din betong står ute under bra himmel.

1

Lack stryks på med pensel i långa drag i samma riktning på betongytan. Låt lacken torka, och stryk sedan en gång till.

2

Bivax appliceras med en torr bomullstrasa. Ytan behöver oftast vaxas några gånger för att bli mättad. Avslutningsvis kan du optimera resultatet med en polering.

Material

Tidsförbrukning

Betong är hårt, och sliparbetet kräver lite tålamod. Räkna med att det tar ca. 2-3 timmar per m2. det tar ca. 2-3 timmar per m

Pris

Ca. 150 kr. per m2

Svårighetsgrad

Helt vanligt sliparbete. Dock ska du se upp så att du inte håller maskinen skevt när du använder en slipkopp, då det gör ytan ojämn.

Tips & Tricks

Perfekta saker att polera:

En betonkruka kan absolut vara oslipad, men avvisar smuts bättre om den vaxas.

Et utekök i betong mår också bra av en efterbehandling. Vax är perfekt.

Fågelbordet i betong kommer inte “suga” vatten, om det lackas eller vaxas.

En betongbänk avvisar smuts bättre om ytan behandlas.

Ett innebord, som detta från Stein&Stone, som mest är en inredningsdetalj, kan du låta stå obehandlat.

En köksbänkskiva i betong bör du efterbehandla med lack eller vax. Annars kommer den snabbt att få fläckar.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Betong