Betong är hårt och ytan rå, grå och lite trist. Men så behöver det inte vara. Betong kan få den finaste, mjuka ytan, om du slipar den. Men du måste ha stort tålamod, för betong är hårt att slipa, men det är värt allt arbete.

Först och främst måste du försäkra dig om att du har rätt verktyg: en vinkelslip med justerbar hastighet och en slipkopp som klarar en första grovslipning.

Grovslipningen lämnar ett ytskikt med små hål. Det kan inte undvikas, då det alltid kommer att vara små lufthål i betong. Dessa hål måste fyllas för att ytan ska bli slät och vacker. Kemisk metall är utmärkt för ändamålet. Sedan ska du fortsätta sliparbetet, nu med excenterslip och våtslipningspapper, som ger den vackra, lena ytan.

Om du efterbehandlar med lack eller vax blir ytskiktet mer motståndskraftigt mot fett, smuts och fläckar. Och så framhäver en ytskiktsbehandling stenarna i materialet och den vackra, släta ytan.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Släpp lös kreativiteten med färgad betong

Hämta bygginstruktionen och få en utförlig guide för sliparbetet

I bygginstruktionen visar vi hur du utför sliparbetet. Du kan se hur du grovslipar, våtslipar, och hur du efterbehandlar betongen så att ytskiktet blir extra motståndskraftigt.

LÄS OCKSÅ: Enkelt grillbord av betong