BETONG: Välj rätt lösning

Innan du sätter igång att gjuta till exempel en grund, så är det en del du bör veta om betong. Inte nog med att du kan spara pengar – du kan också slippa en hel del besvär om du väljer den rätta lösningen.

Betong består av vatten, cement, sand/grus och singel som ska blandas i ett visst förhållande beroende på vad betongen ska användas till.

Det kan du visserligen sätta dig in i, men det är inte nödvändigt eftersom det finns färdiga betongblandningar att köpa. Till en del ska bara vatten tillsättas, andra både vatten och cement. Det är ingenting att skämmas över – murare gör likadant.

LÄS OCKSÅ: 5 saker du inte visste om att gjuta i betong

Blanda betong själv eller få den levererad

Ska du använda mer än en eller två säckar så är det enklare att använda en klassisk tombola eller rent av en tvångsblandare. Du kan ju alltid sälja den när du är färdig med jobbet.

Tycker du att det är besvärligt kan du få betongen levererad på tomten, antingen med betongbil som har en ränna eller en pumpbil.

Blanda för hand
Små portioner blandas i en hink, gärna med en omrörare (mixer) i en stark borrmaskin.

Tvångsblandare
Murarens favorit. Kan blanda allt. Finns i ett par storlekar. Rätt dyr.

Tombola
Kan blanda nästan allt från puts till betong. Rätt billig att köpa.

Med pumpbil
Stora portioner betong för gjutning av betongsula, källargolv etc. kan levereras färdigblandad och pumpas från betongbil.

Hur mycket kostar betong?

Vi har gjort ett par räkneexempel men du måste vara klar över att priserna kan variera från leverantör till leverantör. Du kan t.ex. spara mycket på att få betongen i bil med ränna om du behöver mycket.

Hur mycket kostar betong?

RÄTT LÖSNING FÖR JOBBET

RÄTT LÖSNING FÖR JOBBET

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Betong