Gjut själv en bänkskiva i betong

Har du tröttnat på laminat, trä och granit i köket så finns det flera alternativ. Du kan t.ex. gjuta en bänkskiva av betong! Det är ett billigt material och formen bestämmer du själv. Men härdningstiden är lång så det tar en månad innan du kan använda bänkskivan.

Bänkskiva i betong till köket.

Se här hur du gjuter en egen bänkskiva i betong

Intro

Betong är ett unikt material. För det första är det billigt då det består av cement och sand. För det andra kan du under gjutningen forma betongen som du vill.

När betong har härdat får den en yta som passar bra i kök. Den känns mjuk – trots att den är stenhård – och varm att ta på. Men betong har nackdelen av att vara ett tungt material.

Vid gjutning an vänds normalt ett förhållande på en del cement och tre delar sand. Därutöver be hövs en inbyggd armering av järnstäng er. Skivan blir då 5–6 cm tjock, mycket tung och besvärlig att hantera.

Vi har i stället valt en färdigblandad produkt, Maxit Finbetong 0–4 mm. Efter blandning med vatten kan den färdiga betongen läggas i ett tunnare skikt – en dast cirka 3 cm – och utan armering. Därmed reduceras vikten och bänkski van blir lättare att hantera.

LÄS OCKSÅ: Vad kan microcement användas till?

Ladda ner beskrivningen och se hur du gjuter din egna bänkskiva i betong

I denna gör-det-självbeskrivning visar vi hur du gjuter en bänkskiva i betong. Du kan se hur du:

  • bygger en gjutform till betongbänkskivan
  • blandar betongen och gjuter betongbänkskivan

Instruktion

01
Snickra först en gjutform 5 Steg

Det är bäst om bänkskivan har en fullständigt slät yta och då gjuts den med baksidan uppåt i formen. Vilken form skivan skall ha bestämmer du själv. Till gjutformen kan du använda 18 mm gjutplywood och trälister. Mät tjockleken på dina övriga köksbänkar. Är de 33 mm väljer du en 15 x 33 mm list på högkant som kantlist. Är bänkarna 27 mm väljer du en 15 x 27 mm list.

Om du vill runda av ett hörn gör du det med en hård plastremsa med samma höjd som trälisterna. Stäm ut ett litet ur-tag i listen för plastremsan så att övergången blir osynlig. Remsan kan hållas på plats med lite silikon och ett par klossar fastskruvade i gjutplywooden.

1

En rätbräda av aluminium används här som mothåll när listerna skruvas fast på gjutplywooden. Med brädan kan du vara säker på att listerna monteras rakt. Till 33 mm lister används 45 mm skruvar, till 27 mm list används 40 mm skruvar.

2

Gjutplywooden beställdes färdigsågad och vinkelrät. Då blev det enklare att montera listerna vinkelrätt mot varandra. Vi började med listerna på långsidorna och fäste därefter dem på kortsidorna och kollade hela tiden måtten på formen.

3

Det ena hörnet rundas av. Som stöd i kurvan använder vi en remsa av en akrylskiva. För att få en slät övergång från trälist till akryl i gjutformen stämde vi ut ett urtag och skar rent med kniv.

4

Hårdplastremsan sattes i spänn mellan listerna. Men för att den inte skall släppa klickade vi silikonfogmassa på baksidan av den och skruvade fast ett antal stödklossar. Då rubbar den sig inte när vi fyller betong i formen.

5

Gjutformen stryks invändigt med olja (typ form- eller gjutolja) för att betongen verkligen skall släppa plywooden när den har härdat.

02
Blanda betong och gjut skivan 7 Steg

Till gjutningen har vi här valt ”Maxit Finbetong 0-4” som är färdigblandad. Man skall bara tillsätta vatten, och det skall vara så mycket att den är lätt att fördela. Men blandningen får inte vara blaskig.

När betongen hälls i formen är det viktigt att den fördelas och komprimeras ordentligt. Pressa ut betongen i alla hörn och vibrera formen så att det inte finns luftbubblor i betongen. Med luftbubblor i bänkskivan blir den varken snygg eller hållbar.

Du kan ta ut bänkskivan ur gjutformen efter cirka 10 dagar och efter ytterligare 18 dagars härdning är den tillräckligt torr att lägga på plats.

1

Det går åt cirka 40 kg finbetong som hälls i en stor balja. Kom ihåg andningsskydd. Häll i vatten undan för undan - se på förpackningen hur mycket som går åt (vi använde 4 liter). Blanda betongen med omrörare och stark borrmaskin i minst 10 minuter.

2

Lägg betongen i formen med murslev. Tryck och pressa ner blandningen ordentligt så att det inte bildas luftbubblor.

Viktigt! Ju mindre vatten du använder, desto mindre risk för sprickor. Men är blandningen för torr kan den inte vibreras ordentligt.

3

Fördela betongen ordentligt så att den kommer ut ordentligt längs kanter och i hörn. Överflödig betong skrapas av med en rak bräda och murslev.

4

Vibrera betongen. Slå lätt många gånger på formen så att betongen dallrar. Håll betongen fuktig de första fyra dagarna. Formen kan ev. stå i vatten. Låt betongen härda cirka 10 dagar.

5

Lossa skruvarna som håller kantlisterna. Med ett par lätta slag med hammare slås kantlisterna sedan loss från formen.

6

Betongskivan släpper lätt gjutformen. För att minska risken för skador på ovansidan och kanterna är det bäst att vara två om att bära bänkskivan. Bär den på högkant!

7

Efter cirka 4 veckor har betongen torkat och härdat så mycket att den kan läggas på plats. Läggs den på för tidigt kan fukten i betongen orsaka fuktskador på köksskåpen.

Material

TILL GJUTFORMEN:

• 18 mm gjutplywood
• Trälister (15 x 33 eller 15 x 27 mm)
• Remsa av akrylskiva

Dessutom:
• Skruvar (4 x 45 eller 4 x 40 mm)

TILL GJUTNINGEN:

• Maxit Finbetong 0–4 mm, 40 kg

EFTER GJUTNINGEN:

• Betongimpregnering (ev. tvålfl ingor eller olja)

Pris

Cirka 800 kr

Video

TIPS: Betong utan luftbubblor

TIPS: Laga hål i betong

TIPS: Mätta gjutformen med olja

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksbord