Starka betongytor: Så skyddar du effektivt

När du skyddar betongytan med t.ex. olja blir den mer vattenoch smutsavvisande.

Under senare år har betong fått ett uppsving – från att ha varit husets grund till att vara en del av inredningen. Det hårda materialet används normalt till plattor med ett rått utseende, t.ex. fönsterbänkar, plattor på spisen och soffbord eller som bordsskiva i köket eller badrummet. Om du själv har gjutit din betongplatta är ytan porös och absorberande.

Vill du läsa mer om, hur du arbetar med betong? Här kan du läsa om att gjuta betong

Ytan behandlas före användning

Ytan ska behandlas redan från början innan betongen används. Har det väl bildats fläckar kan de nämligen vara svåra att få bort igen.

Betongen kan behandlas på i stort sett samma sätt som trä. Du kan välja en olje-, vax- eller såpbehandling för att göra ytan vatten- och smutsavvisande, eller så kan du välja lack som skyddar betongen.

LÄS OCKSÅ: Så slipar du betong

Vilken ytbehandling som du ska välja beror på hur din betong är, vad den kommer att utsättas för, vilket utseende du vill ha och hur mycket tid du vill lägga på underhållet.

Har du köpt en färdig betongprodukt kan den nog vara förbehandlad. Är den det bör du sätta dig in i vilken produkt som har använts, eftersom det är viktigt att du håller dig till denna produkt och följer tillverkarens anvisningar. Normalt ska betongen dock behandlas så att den är motståndskraftig mot vatten och fläckar.

LÄS OCKSÅ: Blanda betong

Ladda ner gör-det-självbeskrivningen och se, hur du underhåller betongytor

I denna gör-det-självbeskrivning lär du dig hur du ytbehandlar betongen (slipar, spacklar, fogar och vattenslipar), innan du väljer om du vill behandla med:

  • såpa
  • bivax
  • olja
  • eller lack.

Lycka till.