Så skyddar du betongytan

Betong är ett starkt, men absorberande material. Du ska därför underhålla ytan om du vill hålla den snygg. Här visar vi dig de 4 klassiska behandlingarna för både utomhus- och inomhusbruk.

Starka betongytor: Så skyddar du effektivt

När du skyddar betongytan med t.ex. olja blir den mer vattenoch smutsavvisande.

Betong är ett hårt och starkt, men också absorberande material. Det är därför viktigt att du behandlar och underhåller ytan om du vill hålla den snygg.

Under senare år har betong fått ett uppsving – från att ha varit husets grund till att vara en del av inredningen. Det hårda materialet används normalt till plattor med ett rått utseende, t.ex. fönsterbänkar, plattor på spisen och soffbord eller som bordsskiva i köket eller badrummet. Om du själv har gjutit din betongplatta är ytan porös och absorberande.

Vill du läsa mer om, hur du arbetar med betong? Här kan du läsa om att gjuta betong

Här visar vi dig de 4 klassiska behandlingarna som du kan välja mellan, allt beroende på om betongen finns utomhus eller inomhus.

Klicka på länken och kom direkt till avsnittet längre ned i artikeln.

Ytan behandlas före användning

Ytan ska behandlas redan från början innan betongen används. Har det väl bildats fläckar kan de nämligen vara svåra att få bort igen.

Betongen kan behandlas på i stort sett samma sätt som trä. Du kan välja en olje-, vax- eller såpbehandling för att göra ytan vatten- och smutsavvisande, eller så kan du välja lack som skyddar betongen.

LÄS OCKSÅ: Så slipar du betong

Vilken ytbehandling som du ska välja beror på hur din betong är, vad den kommer att utsättas för, vilket utseende du vill ha och hur mycket tid du vill lägga på underhållet.

Har du köpt en färdig betongprodukt kan den nog vara förbehandlad. Är den det bör du sätta dig in i vilken produkt som har använts, eftersom det är viktigt att du håller dig till denna produkt och följer tillverkarens anvisningar. Normalt ska betongen dock behandlas så att den är motståndskraftig mot vatten och fläckar.

LÄS OCKSÅ: Blanda betong

Ute

Betong som står ute är normalt något man själv gjuter. Den ska slipas innan den är färdig för att få en ytbehandling så att ytan blir enhetlig och slät. Detta ska göras i flera omgångar - först en grovslipning och därefter en finslipning med våtslipning. Här visar vi hur.

1

Ytan slipas först med en slipkopp på vinkelslipen - slipa så att den blir helt jämn och enhetlig. Se till att hålla maskinen rak så att du inte gör hack. Rör hela tiden maskinen så att du inte slipar för mycket på ett ställe, eftersom det resulterar i en fördjupning. Det är viktigt att du därefter borstar eller blåser bort dammet från ytan.

2

De små hålen spacklas med kemisk metall. Var noggrann med att fylla alla de små hålen. Skrapa till sist bort den överflödiga spackelmassan. När den har härdat efter ca 10 min, kontrollerar du ytan. Ge den eventuellt ännu en omgång tills alla små hål och hack är borta.

3

Fukta betongen så att du kan slipa ytan med våtslippapper. Använd en sprayflaska med vatten och spruta så mycket vatten på ytan så att den blir blank.

4

Våtslipa ytan. Börja med kornstorlek 60-80. Ha lite tålamod - det lönar sig. Den första våtslipningen är grunden till ett perfekt, enhetligt resultat. Byt däref-ett däref ter till kornstorlek 240-320 och avsluta med kornstorlek 800. Rengör därefter ytan och låt den torka helt.

5

Bred ut bivax på ytan med en torr bomullstrasa. Bivax mättar ytan så att den blir vattenavstötande och motståndskraftig mot fläckar och smuts. Ytan behandlas några gånger. Du kan ev. till sist välja att polera ytan.

Inne

Innan du börjar ytbehandla inomhusbetong ska ytan slipas slät och vara ren ytan slipas slät och vara ren och torr. Oavsett vilken behandling du väljer kan du rengöra och avfetta med grundrengöring.

1. Såpa

Såpa är en bra gammaldags produkt för rengöring och skydd av ytor på allt från trägolv till kläder. Även betong kan med fördel behandlas behand med såpflingor. Ska betongen skyddas med såpa krävs många behandlingar innan en tunn hinna av såpa lägger sig på betongen och skyddar effektivt mot smuts. Betongens ursprungliga utseende bevaras i stort sett, även om den har fått en skyddande hinna av såpa.

ANTAL SKIKT:
Mer än 8. Ju fler desto bättre skydd.

TID:
Ett par dagar inkl. torktid.

EGENSKAPER:
Ger ett måttligt skydd mot slitage och bevarar ett naturligt, matt utseende.

LÄMPLIGT FÖR:
Alla ytor där slitaget och påverkan från vatten är måttligt, t.ex. fönsterbänkar, möbler och liknande.

UNDERHÅLL:
Ofta. Du tvättar/behandlar återigen med såpflingor.

Såpblandningen arbetas in ordentligt på hela ytan. Såpflin-gorna blandas med varmt vatten, ca 1/2 dl till 1 l vatten. Låt blandningen vila tills den är ljummen och geléaktig. Fördela den jämnt med en luddfri trasa och låt ytan torka så att endast såpan finns kvar.

Upprepa behandlingen 8-10 gånger. Ett skyddande, matt såp-skikt lämnas kvar. Polera med en torr trasa..

2. Vax

Bivax finns i olika varianter. Vaxet köps antingen som ett ”balsam” som är färdigt att användas direkt eller som rent bivax som ska blandas med vatten eller terpentin. Från början innehåller vaxet inga lösningsmedel och används normalt för behandling av trämöbler inomhus. Men det ”naturliga” vaxet är även lämpligt att behandla betongytor med. Det absorberas inte av betongen utan lägger sig som ett skyddande skikt på ytan. Vax går lätt och snabbt att arbeta med och ger betongen ett sidenmatt och mjukt utseende.

ANTAL SKIKT:
1-2 gånger vax och polering.

TID:
Ett par timmar. Kan användas direkt efter behandlingen.

EGENSKAPER:
Vax framhäver betongens marmorerade uttryck och ger en sidenmatt yta som kan poleras mer eller mindre blank. Ger bra skydd mot vatten och smuts.

LÄMPLIGT FÖR:
Alla betongytor.

UNDERHÅLL:
Rengöring med mild såpa utan ammoniumklorid. Behandlas igen med nytt vax vid behov.

Gnid in bivaxet ordentligt på hela ytan med en luddfri bomullstrasa. Det går blixtsnabbt att arbeta med det färdigblandade bivaxet och det kan användas direkt ur burken. När hela ytan har behandlats ska den vila i 30-40 min.

Polera ytan noggrant grant med rena, torra trasor. Mindre ytor kan du polera för hand. På stora ytor är det bra att använda polermaskin.

3. Olja

Om du väljer olja som ytskydd ska du välja en stenolja. Vanligtvis framgår det inte direkt att den är lämplig till att användas på betong. Stenolja är dock en specialprodukt för behandling och underhåll av tenytor, och den lämpar sig även utmärkt till att skydda betong. Det finns ett hav av olika stenoljor. Principen för användning och behandling med oljorna är i stort sett densamma. Det kan dock finnas variationer, så följ anvisningarna från tillverkaren som gäller för den produkt som du vill använda.

ANTAL SKIKT:
2-3 behandlingar räcker normalt för att mätta betongen.

TID:
Ett par timmar. Kan användas efter några timmar.

EGENSKAPER:
Olja gör betongytan mörkare och mer blank och ger ett bra skydd mot vatten och smuts.

LÄMPLIGT FÖR:
Alla betongytor.

UNDERHÅLL:
Rengörs med brun såpa eller såpflingor. Behandlas återigen 1-3 gånger om året vid behov.

Oljan arbetas noggrant in i ytan. Du kan både använda pensel, rulle eller en luddfri trasa. Låt betongen absorbera olja under några minuter. Om det uppstår ”torra” fläckar ska du tillföra extra olja.

Torka bort överflödig olja med en luddfri bomullstrasa när betongen har mättats på ett enhetligt sätt. Ytan kan användas redan efter några timmar.

4. Lack

I motsats till de övriga produkterna ger lack en stark och helt tät yta. Det täta skiktet av lack är både en fördel och en nackdel. Lack är lätt att sköta. Lacken ska endast rengöras och du ska inte efterbehandla och underhålla ytan. Om det blir hål i lacken kan ytan dock inte repareras. Tränger det dessutom in vatten mellan lack och betong, går det inte att få bort det igen och det finns bara en utväg: All lack slipas bort och du måste börja från början igen med 2-3 skikt med lack.

ANTAL SKIKT:
2-3 skikt med lack.

TID:
Beror på lackens torktid. Normalt 2-3 dygn.

EGENSKAPER:
Ger en stark yta. Beroende på glans bevaras betongens ursprungliga utseende.

LÄMPLIGT FÖR:
Beror på vilken typ av lack du har valt. En stark, tvåkomponentslack kan användas till alla betongytor. Vanlig interiörlack bör endast användas i torra miljöer.

UNDERHÅLL:
Vanlig rengöring.

Lacken breds ut på betongen vått i vått. Börja i den ena änden och välj en riktning som du håller oavsett om du använder pensel eller rulle. Låt lacken torka upp.

Påför ett nytt skikt med lack i motsatt riktning. Ytan blir starkast om du växlar mellan riktningarna i skikten. Kom dessutom ihåg att det är bättre med flera tunna skikt än ett tjockt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Betong