Intro
Instruktion
Börja med att plocka bort alla eventuella skugglister runt taket. Plocka bort spikar eller skruvar som sticker ut från taket.
Gipsskivorna ska fästas direkt under det gamla innertaket, och det innebär att du bör skruva fast alla profilbrädor så att de orkar hålla fast gipsskivorna. Börja därför med att kolla var reglarna i taket finns. Det bör du kunna se när skugglisterna har tagits bort. Om det inte syns tydligt tar du ner en bräda längst ut mot en vägg eller två väggar. När du har hittat reglarna markerar du dem på träpanelen med snörslå.
Här tog vi bort en bräda längst ut och satte upp en halv bräda för att kunna fästa gipsskivorna längs väggen.
Ta bort skugglisterna så att du kan se var reglarna sitter. Om du inte kan hitta reglarna med en bit ståltråd blir du tvungen att ta bort den yttersta brädan mot väggen. Bryt loss brädan med stämjärn och kofot och ta bort den.
Skruva fast varje bräda i reglarna. Om du har markerat deras placering med snörslå går det snabbt. Om panelen är cirka 15 mm tjock kan du välja en 60 mm skruv. Om skruven är lång får den bättre grepp i regeln ovanför.
Här skruvar vi fast en kluven bräda längs väggen så att vi får något att fästa gipsskivorna i. Vi hade först tagit ner brädan för att finna reglarna. Efter att ta tagit bort spikar ur den, sätter vi fast den igen men med skruvar.
Här sätter vi upp en ångspärr. Plasten fästs med häftklammer. Det går snabbt. Det ska vara en överlappning på 30 cm mellan våderna och den överlappande fliken tejpas fast. Låt ångspärren fortsätta 10 cm ner på väggen.
Det är lätt attskära till en gipsskiva, men du ska ha rätt verktyg och lära dig en enkel teknik.
Det är mycket viktigt att du är noggrann när du mäter för annars är det risk att du skär fel. Även om gips är rätt billigt, så är det lite dumt att behöva kassera en skiva bara för att man har skurit fel.
Du behöver en vass hobbykniv, gärna med brytblad så att du lätt kan mata fram en vass del att skära med. Du ska dessutom ha en stållinjal och en vinkel.
När du ska sätta upp gipsskivor i taket är det en mycket stor fördel att ha en skivlyft. Den håller skivan på plats medan du fäster den med ett par skruvar. Vi vågar nästan påstå att du inte klarar dig utan skivlyften om du inte har någon som hjälper dig med skivorna.
Den första skivraden sätts upp i taket en bit från närmaste vägg. Det beror på att väggen sällan är rak och att skivan måste skäras för att den ska passa. Sätt den första skivan 70-80 cm från väggen. Då ska du skära skivor att sätta i hålet.
Tänk på att montera skivorna med förskjutna skarvar (gäller för kortändarna). Håll ett avstånd på 60 cm, motsvarande regelavståndet.
Använd en skivlyft när du monterar gipsskivorna. De ska monteras så att de sitter vinkelrätt mot träpanelen i taket. Börja med en hel skiva som placeras 80 cm från väggen. Det motsvarar en skiva minus spackelkant.
När nästa skiva ska monteras kör du ner skivlyften till bottenläge så att du slipper lyfta skivan så högt. Lägg den på plats och veva upp lyften. När skivan pressas mot taket låser du hjulet och skruvar fast skivan i träpanelen.
Den andra raden är den du sätter upp först. När den sitter på plats ska du mäta för den första raden och skära till skivorna i den. Håll 5-10 mm avstånd till väggarna, så att du kan avsluta med en snygg fog. Fortsätt med resten av taket.
När gipsskivorna är på plats är den grova delen av jobbet avslutad. Nu är det dags för finlir. Du ska täta mellan tak och vägg, grunda (dvs. prima), sätta upp armeringstejp, spackla, slipa och måla två gånger.
Om du grundar gipsskivorna med standardprimer innan du målar blir det lättare för dig att spackla. Det beror på att skivorna inte ”reser” sig som de annars gör.
Grundning ger ett slätare tak, och det suger inte så mycket färg. När du målar bör du använda rulle och arbeta vått i vått så att det inte uppstår färgskillnader och streck i taket.
Alla skarvar tätas med akrylfogmassa. Samma massa använder du också när du tätar mellan tak och vägg. Tryck in massan i fogen och släta ut den.
Grunda hela taket med en primer. Det ger ett bättre resultat, eftersom taket då inte suger så ojämnt. Välj gärna en trögflytande primer så rinner den inte nerför skaftet och in under skjortan.
Armera alla skarvar med tejp. Börja med kortändarna. Där är den försänkta kanten djupare. Därför kan du skarva tejpen där.
Fyll alla skarvar med spackelmassa. Här väljs en lite hårdare och en smula grövre spackelmassa. Pressa in massan ordentligt i tejpen. Dra spackeln båda längs med och tvärs över tejpen.
Material
- 13 mm gipsskivor med spackelkanter
- Gipsskruvar för trä, 3,9 x 32 mm
- Gipsspackelmassa, grov och fin
Dessutom:
- 5 x 60 mm skruvar
- Akrylfogmassa
- Grundfärg
- Färdigstrykningsfärg
- Armeringstejp
- Ev. ångspärr och dito tejp
- Ev. häftklammer
Specialverktyg
- Skivlyft
- Spackel
- Skruvdragare med djupstopp
- Ev. vinkel
- Ev. häfthammare
Tidsförbrukning
Klart på en helg
Pris
Cirka 150 kr per m2
Tips & Tricks
Sätt upp ångspärr med häfthammare
Det går att använda vanlig häftpistol för montering av ångspärren. Men det går lite långsamt och det belastar fingrar och arm. Det går mycket enklare och fortare med en häfthammare.
Så här ska du skruva fast gipsskivorna
Håll en lång rak bräda mot panelen i taket. Om den som här böjer sig neråt, placeras skruvarna i gipsskivan precis under en ”båge”.
Om brädorna i taket böjer sig uppåt med hålighet på mitten, sätts skruvarna vid kanten på brädorna. Risken är annars att skruvarna pressar upp gipsskivan så att den blir vågig.
Ångspärre
Om det är kallvind ovanför taket eller rent av bara ett yttertak, så ska det finnas en ångspärr. Men det var inte alltid man förr satte upp ångspärr, så du bör se efter. Om det finns en ångspärr, ska du inte sätta upp en ny eftersom man aldrig får ha två ångspärrar i en konstruktion. Om den gamla ångspärren är dålig kan du perforera den. Det har du kanske redan gjort med alla skruvar, annars ska du borra 5 mm hål på cirka var 20 cm genom brädorna och ångspärren. Den nya ångspärren fästs med minst 30 cm överlappning som tejpas, och materialet ska vara 0,2 mm PE-folie.
Gipsskivor med försänkta kanter runt om
Vanliga gipsskivor för väggmontering har försänkta kanter längs långsidorna. Det underlättar spacklingen. Kortsidorna är däremot inte försänkta och därför tvingas snickarna fasa kanterna med kniv, så att målarna sedan kan spackla skarvarna. Här har vi valt gipsskivor med fyra spackelkanter. Den sida som placeras mot en vägg ska renskäras, dvs. spackelkanten skärs bort. När skivorna sedan har monterats blir det lättare för dig att spackla skarvarna.
Använd två skruvdragare när du monterar gipsskivorna.
En som du skruvar och borrar i panelen med, och en med djupstopp för gipsskruvar. Då försänks alla skruvar exakt lika mycket.
Gipsskruvar
När gipsskivorna fästs ska det vara med specialskruvar, gips mot trä - brukar man kalla dem. De har försänkt huvud och enkel eller dubbel gängning. Den enkla, och rätt glesa gängingen gör att skruven får bra fäste i trä.
Gipsskruvar har normalt philipsspår och man använder en bits som heter PH 2. Du bör ha ett par bits i reserv för du ska dra i många skruvar. Väljer du träskruvar med philipsspår till taket passar bitsen i alla skruvar.
Silikonskrapor ger snyggare fogar
Visst går det att släta ut akrylfogen mellan tak och vägg med ett finger, men den blir slätare och finare om du gör det med en silikonskrapa.
Så långt in ska skruven
Det är viktigt att du skruvar in gipsskruvarna precis lagom långt. De ska sitta så djupt att du kan spackla över dem, men inte så djupt att de skadar kartongen. Om skruven går igenom bär den inte och du ska då sätta en annan skruv vid sidan. Håll max. 20 cm mellan kantskruvarna och max. 30 cm mellan dem på mitten.
En trög spackelmassa
När det är dags att spackla skarvarna bör spackelmassan vara relativt hård och trög för då blir det lättare att styra den. Om massan är för mjuk blir den svårare att fördela. Använd en riktig proffs-spackel att fördela massan med. En låda med stålkant är till stor nytta för då kan du stryka av spackeln mot kanten.
Hyr en skivlyft
En manuell skivlyft som kan lyfta skivorna upp till 4 meter kostar cirka 100 kr per dygn att hyra. Om du hämtar den på fredagen och lämnar tillbaks den på måndagen så kan du säkert få ett helgpris på cirka 300 kr. Det är väl använda pengar. Skivlyften kan fällas ihop eller köras på ett släp. Alternativet är att du ber två kompisar hjälpa till (och det kostar ju också en del!).
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.


