Skivlyft för endast 200 kr

Bygg din egen skivlyft för en tiondel av ordinarie pris. Du kan göra en skivlyft för endast en bråkdel av vad det kostar att köpa en, och för mindre än vad du betalar för att hyra en. När den inte används, kan den fällas ihop.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
12 timmar
Pris
200 kronor

Intro

Skivlyft

Skivlyft, gipslyft, skivhis och gipshiss. Ja, kärt barn har många namn, och skivlyften kan faktiskt kallas för alla dessa.

Det finns många fördelar med att använda en skivlyft när du ska skruva upp gipsskivor i taket. En skivlyft gör arbetet både enklare och snabbare, och du slipper dåliga arbetsställningar och tunga lyft. Samtidigt ger en skivlyft dig möjlighet att ha bägge händerna fria. Det är en stor fördel om du arbetar själv.

Skivlyft pris

Normalt kostar de billigaste skivlyftarna från omkring 2.000 kr. Men bygger du din skivlyft för gipsskivor själv kan du göra det för en tiondel av det priset – eller för samma pris som det kostar att hyra en skivlyft per dag.

Bygg din skivlyft själv

Man kan även köpa en begagnad skivlyft, men här får du istället ritningen på hur du själv superbilligt kan bygga en skivlyft med en lyftförmåga på upp till 30 kg – tillräckligt för att lyfta en 13 mm gipsskiva på 90 x 250 cm, som väger 28 kilo upp till taket, så att du har bägge händerna fria när skivan ska skruvas fast.

Vad behöver du för att bygga en skivlyft?

För att bygga en skivlyft ska du använda en stämp. Den består av två teleskopiska rör och ett handtag som skjuter upp en stång. Fullt utdragen kan den bli 290 cm lång. Utöver det behöver du bland annat några reglar och underredet från en gammal kontorsstol. Du får en komplett materiallista för projektet. Skivlyften tar inte mer än ett par timmar att bygga. Lycka till!

Instruktion

01
Så här görs lyften 8 Steg

Skivlyft Gipslyft: Hålet i underredet är lite för smalt för dammsugarröret så det måste filas upp en aning. 1

Hålet i underredet är lite för smalt för dammsugarröret så det måste filas upp en aning. Har du ingen rundfil i lagom storlek kan du göra en slipkloss genom att vira grovt slippapper runt en rundstav och fästa det med ett par häftklammer.

Skivlyft Gipslyft: Med bågfil sågar du av stödplattan från takstöttan. 2

Med bågfil sågar du av stödplattan från takstöttan. Ta också bort gummibussningen (fästet) och såga två jack i änden på röret. Jacken ser till att röret inte snurrar runt.

Skivlyft Gipslyft: Handtaget på takstöttan fungerar som en fogpistol. 3

Handtaget på takstöttan fungerar som en fogpistol. När du klickar pressas stången ut. Med fil eller bågfil görs stången platt längst ut.

Skivlyft Gipslyft: Dammsugarröret kan precis tryckas ner i hålet i underredet. 4

Dammsugarröret kan precis tryckas ner i hålet i underredet. Borra hål var 10:e cm i dammsugarröret för en skruv med vingmutter. Det nedersta hålet borras 10 cm ovanför underredet. Stick nu ner röret i underredet.

Skivlyft Gipslyft: Kapa regeln i fyra bitar. 5

Kapa regeln i fyra bitar. Du behöver en bit på 20 cm, två bitar på 50 cm och en på 120 cm. Limma och skruva fast 20 cm-biten mitt på den långa biten, mittregeln, som är 120 cm.

Skivlyft Gipslyft: Med en 10,5 mm borr borrar du nu ett 10 cm djupt hål mitt på 20 cm-biten och ner i den långa 120 cm-biten. 6

Med en 10,5 mm borr borrar du nu ett 10 cm djupt hål mitt på 20 cm-biten och ner i den långa 120 cm-biten. Om du använder borrstativ kan du vara säker på att få ett vinkelrätt hål.

Skivlyft Gipslyft: Stången i takstöttan sticks in i hålet med den platta änden vänd uppåt. 7

Stången i takstöttan sticks in i hålet med den platta änden vänd uppåt. Sätt en 4 x 30 mm skruv 73 mm från kanten på den lilla biten och dra i skruven tills den låser fast stången.

Skivlyft Gipslyft: Borra 8,5 mm hål 2 cm från kortändarna på den långa biten. 8

Borra 8,5 mm hål 2 cm från kortändarna på den långa biten. Borra ett 8,5 mm hål mitt på 50 cm-bitarna. Försänk hålen från ena sidan med 13 mm borr. Stick in skruven, knacka ner huvudet och fäst bricka och mutter på andra sidan.

Material

 • 33 x 45 mm regel, 190 cm
 • Underrede från skrivbordsstol
 • Ev. rör (t.ex. från dammsugare)
 • 2 M8 x 100 mm skruvar med brickor och vingmuttrar
 • Ev. M8 x 50 mm skruv m. vingmutter
 • Skruvar, 5 x 80 mm och 4 x 30 mm
 • Trälim
 • Takstötta, här från Biltema med artikelnummer 86034, 189 kr

Specialverktyg

 • Borrstativ
 • Ev. rundfil

Tidsförbrukning

Räkna med en halv dag.

Pris

Cirka 200 kr

Svårighetsgrad

Det krävs ingen hantverkarerfarenhet för att göra en lyft - endast klurighet.

Video

TIPS: Hemmagjord gipshiss

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Verktyg