Lusthus

Ett lusthus förlänger utomhussäsongen på både vår och höst. Och det smarta är att du kan placera den precis var du vill – så att den fångar kvällssolens sista strålar eller ger morgonsol till morgonkaffet. Här hittar du många byggbeskrivningar till olika lusthus och paviljonger, samt andra artiklar som ger dig inspiration i byggprocessen.

    Alla artiklar om lusthus

    Lusthus i trädgården - förlänger utomhussäsongen

    Ett lusthus i trädgården kan helt klart bli en mysig samlingsplats för dig och din familj.

    Med ett lusthus förlängs utomhussäsongen och du kan i lugn och ro njuta av årstidernas skiftningar i trädgården.

    Ett lusthus, även kallat paviljong, kan mycket väl vara ett gör-det-själv-projekt. Du kan relativt billigt och enkelt bygga ditt eget lusthus till trädgården från grunden, men du kan också köpa en byggsats om du vill att det ska gå lite snabbare. Det behöver faktiskt inte ta mer än en helg!

    Läs här mer om att bygga lusthus som byggsats på bara en helg.

    Vad är ett lusthus?

    Ett lusthus förväxlas ibland med ett uterum, gäststuga eller en pergola. Skillnaden är dock att lusthus är en liten, oftast öppen byggnad med antingen halva eller hela fasta väggar och tak. En pergola däremot definieras som att vara en öppen konstruktion, ofta i form av en gång. Ett uterum är ofta något större och har fasta väggar och tak, ibland till och med som en del av bostaden eller så att det går att använda som gäststuga.

    Många lusthus byggs antingen 8-kantiga eller 6-kantiga och skiljer sig därför också i formen från pergola, gäststuga och uterum.

    Här hittar du våra beskrivningar till pergola och gäststugor.

    Ett lusthus ska inte heller förväxlas med en öppen paviljong eller partytält som man kan köpa billigt på många ställen. Med ett riktigt lusthus får du en rejäl byggnad som du kan använda säsong efter säsong i riktigt många år.

    Gör det själv lusthus

    Du kan själv bygga ett lusthus till ett rimligt pris och på ganska kort tid. Den stadigaste lösningen är att bygga det i trä.

    Du bestämmer själv om du ska ha hela eller halva väggar i ditt lusthus i trä. Om du väljer halva väggar får du ett mer romantiskt lusthus, medan du får mer lä om du väljer att bygga med hela väggar.

    Bara fantasin sätter gränser för vad som är möjligt när du utformar ditt lusthus.

    Om du undrar över hur ditt lusthus i trädgården kommer att se ut kan du starta ditt projekt i ett 3D-ritprogram.

    I programmet, SketchUp, kan du prova dig fram genom att rita ditt lusthus, men du kan också se hur olika material eller färger ser ut tillsammans och var i din trädgård som det är bäst att placera ditt lusthus om du har en ritning över din tomt.

    Här lär du dig hur du ritar dina projekt i 3D-programmet Sketchup: Gratis ritprogram - Rita dina projekt i 3D

    Lusthus som håller i många år

    Om du vill ha glädje av ditt lusthus i många år är det en riktigt bra idé att skydda det lite mot det svenska vädret.

    Ditt lusthus i trä ska ha träskydd.

    Du ska också tänka till kring fundamentet. Du kan både billigt och verkligen enkelt göra en plintgrund till ditt lusthus. Det är inte heller ett dugg besvärligt att själv gjuta fundamentet.

    Här kan du läsa mer om att gjuta fundament: Plintgrund - gjut världens enklaste fundament

    Det är inte bara det billigaste sättet att göra fundament på - det är också det snabbaste och lättaste sättet!