Solterrassen blev en fin paviljong

Från början skulle det egentligen bara bli en solterrass med tak som kunde ge skugga. Men så råkade Max Søndergaard läsa en artikel i Gör Det Själv, och den inspirerade honom att bygga en paviljong. Själv kallar Max den för kronan på verket.

Max Søndergaard är en synnerligen erfaren gör-det-självare, och 1991 köpte han och familjen ett hus, som liknade en ruin. Allt skulle renoveras: golv, väggar och innertak och alla installationer skulle bytas ut.

Eftersom Max några år tidigare hade renoverat en andelslägenhet i blixtfart, så bekymrade det honom inte. Han och hans hustru tog i stället ett rum i sänder i ett makligt tempo. Det har ju den uppenbara fördelen att man hinner tänka sig för, som han själv uttrycker det.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett härligt lusthus

Så småningom blev huset klart och i mellantiden hade barnen blivit tonåringar. Hustrun tyckte då, att de kunde riva lekstugan på tomten, sätta upp fyra stolpar och lägga tak på dem. Då skulle de kunna få lite skugga på solterrassen längst ner på tomten.

Max hade då precis läst en artikel i Gör Det Själv om hur man bygger en paviljong, och beslutade att han hellre ville bygga en sådan. Och han blev ensam om projektet, för hustrun hade skadat axeln och kunde inte hjälpa till.

Max började bygget inspirerad av artikeln, men hittade undan för undan på egna lösningar. Paviljongen blev som han ville ha den, även om han hade lite problem med gjutning av grunden. Han beställde nämligen färdig betong i stället för att blanda själv. Men han fick för lite betong, och tvingades därför snabbt blanda så mycket att grunden kunde få önskad tjocklek.

12 frågor till Max

Var du tvungen att köpa nya verktyg till bygget av paviljongen?
Tvungen och tvungen. Jag köpte en Festool sänksåg med sågskena. Den var kanske inte nödvändig, men underlättade en hel del, för det var många brädor som skulle sågas.

Vad var jobbigast eller svårast?
Det var grunden. Betongfirman kom med för lite betong. Jag hade frågat om betongen sätter sig, och fick veta att den inte skulle göra det. Det gjorde den, och då skulle jag snabbt blanda en del själv.

Vad är du mest stolt över?
Monteringen av taket. Jag hade läst om taket i Gör Det Själv, där man använde en smidd knut i nocken. Jag är visserligen smed, men valde att göra en nock helt i trä med såg, elhyvel och så vidare.

Vilken är den bästa detaljen?
Takkonstruktionen med nocken.

Hur lång tid tog det?
Arbetet tog totalt fyra månader. Jag arbetar som smed i oljebranschen och har varit mycket borta. Men jag har också haft perioder med flera sammanhängande arbetsdagar.

Fick du hjälp av någon?
Jag gjorde nästan allt själv, men vänner hjälpte till att få tak och andra tunga delar på plats.

Vad tycker din fru?
Hon blev glad, och det blev också barnen. Nu har de en plats där de kan ha fester och vara på ett visst avstånd från mamma och pappa.

Blev det dyrare eller billigare än vad du hade räknat med?
Det blev lite dyrare. Fönster och dörrar beställdes med isolerglas, och det blev dyrare - men bättre. Det var fönsterfirman som föreslog det, för att jag skulle slippa imma och fuktproblem i paviljongen.

Skulle du göra något annorlunda, om du fick det?
Jag skulle vara noga med att få tillräckligt med betong. För den sjunker.

Har du ett gott råd till andra som vill göra något liknande?
Var noggrann. Man måste mäta mycket och gerings-såga en hel del. Det tar tid, så tålamod är viktigt.

Hur duktig är du, om nybörjaren får 1 och gör det själv-experten får 10?
Efter totalrenovering av villan och byggande av paviljong måste jag vara en 10:a.

Vad blir ditt nästa projekt?
Det handlar endast om underhåll. OK - jag ska måla en hel del, men annars är både hus och paviljong som vi vill ha dem.

Alla delar samlas i en enda punkt i taket

Kronan på verket kallar Max Søndergaard sin paviljong, som han byggde när han var klar med totalrenoveringen av villan. Kronan på själva paviljongen är den punkt i taket där alla taksparrar samlas. Den krävde en hel del snickarjobb.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Lusthus