Gäststuga

Gäststuga, friggebod eller annex. Oavsett vad de kallas kan du här få beskrivningarna till ett par små och mysiga trästugor som gäster kan sova i när de hälsar på. Förutom byggbeskrivningarna får du också många bra artiklar som handlar om fundament, regeldimensioner, fasadpanel och allt annat du behöver när du ska bygga.

    Innan du sätter igång

    Annex eller gäststuga

    Ordet annex använder man om en byggnad som hör samman med en annan huvudbyggnad. Därför är det logiskt att man använder ordet annex till en mindre byggnad ( t.ex. sommarstuga) som hör till ett hus eller en sommarstuga.

    Ett annex används ofta som gäststuga och byggs i anslutning till en sommarstuga eller ett vanligt hus. Utöver att användas som gäststuga är ett annex också lämpligt att förvara ex. trädgårdsmöblerna i. Om man gör annexet isolerat har man alltså en frostfri förvaringsmöjlighet.

    Ett annex eller en gäststuga är alltså en lätt och praktiskt lösning om du vill utöka huset men inte har tid eller lust att påbörja en större tillbyggnation.

    Du kan själv bygga ett eget gästhus i tegel eller trä. Om du bygger en gäststuga till en sommarstuga är den mest vanliga lösningen att bygga det i trä. Ett gästhus i tegel är det mest enhetliga om huvudbyggnaden också är av tegel.

    Bygglov när du bygger gäststuga?

    När du bygger din gäststuga ska du vara noga med att följa byggregler. Bygger du själv din gäststuga är det därför viktigt att du är uppmärksam på om och när du bör söka bygglov, och när du inte behöver göra det. En del gäststugor går under reglerna för friggebod och attefallshus, men långt ifrån alla. Rådfråga alltid kommunen där du bor om du är osäker, och prata med dina grannar om det ligger nära tomtgränsen.

    Här kan du läsa mycket mer om vad du ska tänka på innan du börjar bygga: Det här ska du tänka på innan du bygger komplementbyggnader

    Bygg själv en gäststuga

    Om du bygger din gäststuga själv, kan du göra det mycket billigare än om du köper en färdig byggsats på den lokala byggmarknaden. Du bestämmer också själv över hur gäststugan ska se ut, när du själv bygger den, och du bestämmer själv vilken kvalitet du ska bygga gäststugan i.

    Du kan också lätt bygga gäststugan av återvunna material, och på det sättet kan du bygga din gäststuga ännu billigare. Du får några extra kvadratmeter i form av en gäststuga eller förvaringsutrymme för nästan inga pengar alls.

    I våra byggbeskrivningar för gäststugor visar vi dig hur du med enkla, genomtänka instruktioner kan uppnå resultat av väldigt hög kvalitet. Följ våra ritningar, steg för steg, och få en gäststuga eller ett annex som du kan vara stolt över. Ett kvalitetshus som håller i många år. Vi har flera olika sorters annex och gäststugor som du kan välja mellan när du ska bygga.

    LÄS OCKSÅ: Fyrkantig friggebod med diagonalt tak

    Isolerad gäststuga

    Om du bygger ett annex som du gärna vill kunna använda som gäststuga, så bör du isolera gäststugan. Om du isolerar gäststugan ser du också till att du har ett förvaringsutrymme vintertid, som är frostfritt. Detta är väldigt användbart om du ska förvara verktyg som drivs av batteri, växter eller liknande som måste skyddas mot vinterns kyla.

    Ett isolerat annex har också ett bättre inneklimat än en oisolerad gäststuga. Den blir inte lika lätt utsatt för röta och mögel. En isolerad gäststuga är självklart även lättare att värma upp, om du har behov för det under den kalla tiden på året.

    LÄS OCKSÅ: Isolerad stuga för 150.000 kr

    En gedigen grund ser till att gäststugan står stadigt

    Vi rekommenderar att den bärande konstruktionen utförs noggrant och korrekt. Om jorden är blöt kan gäststugan sjunka och sätta sig, men genom att göra ett gediget punktfundament av ex. plintar så kommer din gäststuga stå stadigt på marken under många år. Följ våra ritningar och inköpslista noggrant. Vi visar dig hur du t.ex. gjuter betongplintar till stolparna. Plintarna gjuts relativt enkelt genom att hälla ner färdigblandad betong i hål som grävts ut.

    Sätt din egen prägel på gäststugan

    En egenbyggd gäststuga är ett riktigt bra gör-det-självprojekt. Både för den erfarna hantverkaren som kan lägga till en rad smarta detaljer, men också för den mer oerfarna gör-det-självaren som kan lära sig riktigt mycket under vägen. En gäststuga är relativt ofarlig att bygga, så länge man säkrar att grund och fundament är i sin ordning. När du bygger din egna gäststuga får du också stor möjlighet att själv kunna sätta din prägel på bygget.