Grillkåta med stjärnskådning

Det tar minst ett par veckor och du får använda alla dina hantverksmässiga färdigheter. Men är du sugen på ett gör-det-själv-projekt som är något utöver det vanliga, så är denna grillkåta med plexiglasfönster och himmelsvid utsikt något för dig.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 veckor
Pris
30.000 kronor

Intro

Drömmer du också om att förlänga sommaren med grillmys och öppen eld, då är denna grillkåta något för dig. Vi lägger bärlager och bygger ett fundament av lecablock.

På blocken bygger vi en golvkonstruktion som vi täcker med rejäla OSB-skivor.

Sidorna på kåtan består av helt vanliga spontade panelbrädor som avslutas med en tjock fönsterkarm.

Takkonstruktionen består av bågformade takstolar, som vi själva limmar och böjer, medan plexiglasfönsterna ger den ultimata utsikten över natthimlen.

Till sist förser vi kåtan med bänkar, ventilationsrör, skorsten och en grill som säkert får grannarna att vilja hälsa på.

Instruktion

01
Fundament och golv 3 Steg

För att göra vår grillkåta så rund som möjligt konstruerar vi ett åttkantigt fundament av 45 x 95 mm impregnerade reglar.

1

Såga åtta ramdelar (A) av 45 x 95 mm impregnerade reglar à 150 cm. Delarna ska sågas i vinkel, så kom ihåg att det här handlar om det längsta måttet. Upprepa processen vid den innersta ramen (A1) och lägg upp det hela så att du kan se om det passar.

2

Lägg 5-10 cm bärlager (R) och se till att underlaget är helt plant. Lägg den åttkantiga ramen på gruset och dra ett streck på utsidan, så att du kan se var lecablocken (B) sedan ska placeras. Ställ lecablocken ett efter ett och använd helt vanligt murbruk till fogarna. Kolla regelbundet med ett vattenpass om blocken är i lod och våg, och låt dem därefter torka i ett dygn. Nu kan du lägga ramen på plats och skruva ihop den med rostfria 5 x 90 mm träskruv. När det hela sitter som det ska är det bara att isolera under ramen med 20 cm cellplast (H).

3

Såga eller fräs en fjäder i åtta st 45 x 45 mm reglar (C) som du därefter skruvar fast ytterst på ramen. Såga till OSB-skivorna (J) och skruva fast dem i ramen (A) med 5 x 70 mm rostfria träskruv.

02
Väggar 4 Steg

Våra väggar består i all enkelhet av kraftiga spontade panelbrädor, som snedsågas i ändarna och placeras ovanpå varandra. När varje skift står som det ska, skruvas brädorna ihop i skarvarna. Väggen avslutas med en rejäl fönsterkarm som håller ihop hela konstruktionen.

1

Ovanpå ramen (A) sätter vi en 45 x 45 mm syll (C), som vi fräser en fjäder i. På så sätt får panelbrädorna något att stå fast i.

2

Såga till alla brädorna (D) och sätt upp dem ett skift åt gången. När de första brädornas not har tryckts fast i de underliggande reglarnas fjäder skruvas de ihop i ändarna med 3,5 x 50 mm rostfria träskruv.

3

När du har monterat alla panelbrädor (D) är det dags att skruva fast fönsterkarmen (E). Vi har valt en 45 mm tjock karm av massiv furu. När karmen har fästs i panelbrädorna kan du direkt känna hur hela konstruktionen förstärkts. För att få grillkåtan att se rund ut väljer vi att runda av karmen med en sticksåg. Se till att mäta noggrant och markera med blyerts. Det är viktigt att mätningen blir likadan på alla sidor för att få det mest enhetliga resultatet.

4

Nu är underdelen av grillkåtan färdig. Vi väntar med att såga hål för dörren tills vi har rest takstolarna. Hotar väderprognosen med kraftigt regn kan det vara en bra idé att täcka över konstruktionen med en presenning, så att golvskivorna (J) inte blir genomblöta.

03
Tak 5 Steg

De tio bågformade takstolarna består var och en av fyra lister som har limmats ihop. Vi skruvar därför fast en rad klossar på en OSB-skiva, så att vi kan böja alla takstolarna en efter en och bli helt säkra på att de blir likadana.

1

Lägg några reglar på en plan yta och skruva fast två OSB- eller plywoodskivor i dem, så att skivorna bildar en rät vinkel. Skruva fast 12 klossar i skivorna så att de bildar den önskade böjningen på takstolarna.

2

Lägg fyra bitar 15 x 65 mm furu (F) längs klossarna, förse dem med trälim och spänn ihop dem med 10-12 skruvtvingar. Bygg skorstensringen (P), som takstolarna senare ska skruvas fast i, efter samma princip. Här får du konstruera den av flera korta bitar, eftersom en längre bit skulle brytas av. Spänn ihop det hela med en spännrem och låt det torka i ett dygn.

3

Ställ takstolarna (F) mot skorstensringen (P) och kolla så att böjningen är den samma på alla tio. Spänn fast takstolarna på ett plant underlag och fräs ut en not på 3,5 mm i dem för att göra plats för plexiglasrutorna på 3 mm.

4

Skruva fast takstolarna (F) i skorstensringen (P) respektive fönsterkarmen (E). Vi ser till att det är lika långt mellan alla takstolar, så att vi kan skära alla plexiglasrutor (G) efter samma mått. Det minimerar betydligt risken för att göra fel.

5

Sätt plexiglasrutorna (G) på plats mellan takstolarna (F) och se till att de trycks ända upp mot skorstensringen (P).

04
Dörr och fönster 3 Steg

När plexiglasrutorna sitter som de ska är det dags att fästa dem och sätta in en dörr, så att vi inte eldar för kråkorna.

1

Skruva fast dörrkarmen (L) i fönsterkarmen (E), genom syllen (C) och ner i ramen (A) med 5 x 80 mm skruvar. Vi fokuserar på att fästa tröskeln så bra det går, eftersom vi inte har något att skruva fast karmens ovanstycke i. För att se till att fönsterna sitter kvar där de ska, sätter vi 3-4 rostfria 4 x 40 mm skruvar med runt huvud där nere. Kom slutligen ihåg att förborra och att använda en bricka för att minska risken för att plexiglaset ska spricka.

2

När du har monterat dörrkarm (L), dörr (S) och fönster (G) är det dags att måla golvet med en slitstark golvfärg. Vi väljer en vattenbaserad färg och stryker golvet tre gånger, eftersom det säkert kommer dras in mycket snö och slask i kåtan.

3

När du har hängt på dörren samt monterat grill och skorsten (M) efter tillverkarens anvisningar, är det bara att luta nacken bakåt och njuta av utsikten, medan laxen på grillen sköter sig själv.

Material

45 x 95 mm impregnerade reglar:

  • Ram till golvkonstruktionen (A) och konsoler till bänk (T)

150 x 190 x 590 mm lecablock:

  • Block till fundament (B)

45 x 45 mm impregnerade reglar:

  • Syll (C)

45 x 135 mm panelbrädor:

  • Väggpanel (D)

45 x 195 mm hyvlad regel:

  • Fönsterkarm (E)

15 x 65 mm lister:

  • Bågformade takstolar (F) och skorstensring (P)

Plexiglas:

  • Fönster (G)

100 mm cellplast:

  • Golvisolering (H)

15 mm OSB-skiva:

  • Golvskivor (J)

30 x 150 mm furu:

  • Sits till bänk (K)

Dessutom:

  • Dörrkarm (L)
  • Skorsten (M)
  • Ventilationsrör (N)
  • Bärlager (R)
  • Dörr (S)
  • Klossar (U)
  • Murbruk
  • Trälim, skruv mm

Specialverktyg

  • Kap-/gersåg
  • Sticksågsblad till PVC

Tidsförbrukning

3-4 veckor.

Pris

Ca 30.000 kronor plus grill.

Svårighetsgrad

Uppbyggnaden av fundamentet och sidorna är förhållandevis enkel, men när du ska mäta för och montera plexiglasrutorna så måste du verkligen vara noggrann.

Ritning

Multimedia

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

Stoppkloss för kapsågen

Video

Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Lusthus