Så använder du komposittrall

Komposittrall har tillverkats av återanvänd plast och träfiber (ofta sågspån). Den stora fördelen med komposittrall är att de inte behöver målas eller oljebehandlas och att underhållet är minimalt. Det räcker om du tvättar dem då och då.

Komposittrall: Så använder du komposittrall

Det är lätt att arbeta med kompositbrädor. Du kan använda dina vanliga verktyg när du skruvar, borrar, sågar etc.

VAD ANVÄNDS KOMPOSITTRALL TILL?

ALTANER OCH TRAPPOR
Det vanligast användningsområdet är till terrasser, där kompositen ersätter trä. När terrassen är klar behöver du inte tänka på annat underhåll än tvättning.

STAKET OCH BEHÅLLARE
Du kan köpa färdiga paketlösningar till bl.a kompostbehållare. Men du kan också resa staket och plank.

HÖGBÄDDAR OCH BLOMLÅDOR
Du kan också välja komposittrall till en högbädd eller en blomlåda. Och det är ett bra val om du snickrar en drivbänk. Du kan köpa färdiga blomlådor av komposit.

HUR ANVÄNDS KOMPOSITTRALL?

Du sågar komposittrall på samma sätt som du sågar brädor av trä. Du kan använda dina vanliga verktyg för nästan alla bearbetning av komposit.

Det är smart att använda beslag av olika slag för att skruva fast komposittrallen när du lägger ett trädäck (som inte är av trä). Om du vill ha full koll på kostnaden innan du lägger terrassen ska du alltså räkna med priset för beslag, täckbrädor och eventuella kortändar.

När du är klar blir du belönad. Du behöver inte efterbehandla brädorna och underhållet är enkelt. Det räcker att tvättar bort smuts och alger när det behövs. Men du får inte använda högtryckstvätt. Det tål inte ytan.

VARIANTER AV KOMPOSITTRALL

MASSIVA BRÄDOR
Massiva brädor av komposit skruvas i regel fast utan hjälp av beslag. Skruvarna bör helst försänkas lite. Ytan kan vara med eller utan spår. Kolla att brädorna har testas att tåla minusgrader!

IHÅLIGA OCH RÄFFLADE
Ihåliga komposittrall finns med smala eller breda spår på ovansidan. En del har breda spår på den ena sidan och smala på den andra. Alla dessa brädor ska skruvas fast med beslag.

IHÅLIGA OCH SER UT SOM TRÄ
Numera kan man också köpa komposittrall men en yta som liknar kvistfritt trä. Tips: Om du borrar ett par hål på undersidan av ihåliga brädor kan fukten som tränger in ledas ut.

VIKTIGT OM KOMPOSIT!

Komposittrall krymper och ökar i storlek beroende på hur varmt eller kallt det är. Det måste du tänka på om du lägger en terrass ända fram till grundmuren. En bräda på tre meter kan ge sig cirka 1 cm.

SPECIELLT FÖR KOMPOSIT

Komposittrall kommer redan de två-tre första månaderna att förlora en del av sin färg. Hur mycket de totalt kommer att blekna står ofta på leverantörens webbplats, där det t.ex. kan stå att de blir 6-8 procent ljusare. Ju högre värdet är, desto sämre plast har använts.

TILLBEHÖR TILL KOMPOSITTRALL

MONTERINGSBESLAG
Du bör alltid köpa både spännen och monteringsbeslag där du köper komposittrallen. Utförandet kan nämligen skilja sig lite åt.

KORTÄNDAR
Det är smart att man kan köpa lösa kortändar till de ihåliga brädorna. De håller smuts och fukt borta och ger en snyggare avslutning.

REGLAR OCH STOLPAR
Konstruktionen under din terrass kan också vara av underhållsfri komposit. I dag kan du nämligen köpa reglar av olika slag samt stolpar.

TÄCKBRÄDOR
Täckbrädor ger din terrass en snyggare finish. Utförandet kan skilja en hel del från tillverkare till tillverkare så köp dem där du köper komposittrallen.

DIMENSIONER

De flesta kompositbrädorna är 25 eller 28 mm tjocka, men de finns i ett antal bredder. De allra vanligaste är:

 • 127 mm (ihåliga)
 • 137 mm (ihåliga)
 • 135 mm (massiva)
 • 150 mm (massiva)

komposittrall säljs i bland annat dessa längder :

 • 2,2 meter
 • 2,4 meter
 • 3,0 meter
 • 3,2 meter
 • 4,0 meter
 • 6,0 meter

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Material