Träpluggar till golv och altan

FINISH: Pluggarna kan framhävas mer eller mindre, beroende på åt vilket håll ådringen vänds i förhållande till brädans ådring.

Tillverka pluggar till golv och terrass

Det är tidskrävande, men resultatet blir superfint. Här går vi igenom, hur du i 4 steg kan dölja skruvarna med träplugg:

  1. Borra hål i brädorna
  2. Borra ut till pluggarna
  3. Limma fast pluggarna
  4. Plugga i nivå med ytan

OBS: Steg 2 kan du hoppa över om du väljer genvägen att köpa färdiga träpluggar.


TIPS: Set med två borr

Det behövs ett set med två borr: ett forstnerborr som borrar hål för skruven, och ett pluggborr som används för att såga till den lilla pluggen av trä. Setet finns med olika diametrar, ex. 16, 20, 25 och 32 mm.

Träpluggar till golv och altan: Set med två borr

TIPS: Smart djupstopp

Du kan enkelt borra de ca 1 cm djupa hålen i brädorna på frihand. Men ett smart tips är att styra borret ner genom ett hål i en kloss, som har rätt tjocklek. Då blir det helt exakt, och arbetet går dessutom lite fortare.

Träpluggar till golv och altan: Smart djupstopp

Genväg med färdiga träpluggar

Om man inte vill lägga tid på att tillverka alla träpluggarna själv – och om man kan leva med att det blir en liten färgskillnad mot brädorna – kan man ta en genväg och köpa färdiga träpluggar.

De finns i påsar, oftast med 500 pluggar per påse, och i olika träslag ex. ipé, ek, teak, jatoba, cumaro, accoya, bangkirai och thermofuru.

På denna bild kan du se pluggar i tre olika träslag - accoya, ipé och cumaro:

Träpluggar till golv och altan: Färdiga träpluggar