Så döljer du skruvarna med träpluggar

I stället för att bara skruva fast trallbrädor eller massiva golvbrädor kan man uppnå en exklusiv och maritim finish genom att försänka skruvarna och därefter dölja dem med träpluggar. Det är tidskrävande, men resultatet blir supersnyggt.

Träpluggar till golv och altan

FINISH: Pluggarna kan framhävas mer eller mindre, beroende på åt vilket håll ådringen vänds i förhållande till brädans ådring.

Tillverka pluggar till golv och terrass

Det är tidskrävande, men resultatet blir superfint. Här går vi igenom, hur du i 4 steg kan dölja skruvarna med träplugg:

  1. Borra hål i brädorna
  2. Borra ut till pluggarna
  3. Limma fast pluggarna
  4. Plugga i nivå med ytan

OBS: Steg 2 kan du hoppa över om du väljer genvägen att köpa färdiga träpluggar.


BORRA HÅL I BRÄDORNA

1. Pluggarna ska sitta regelbundet, så rita upp med en blyertspenna längs ett vattenpass, och märk sedan ut för skruvarna på alla brädor.

2. Håll borrmaskinen lodrätt och borra ca 1 cm ner i brädan med ett forstnerborr (här 15 mm). De två hålen placeras rakt ovanför en underliggande regel.

3. Dra i skruvar. Är brädorna av hårdträ ska dessa förborras. I mjukt trä klarar självborrande skruvar det själv.

BORRA UT TRÄPLUGGARNA

1. Borra ut pluggarna med ett pluggborr (15 mm). Här borras de ut ur en bräda av samma träslag som brädan de ska limmas fast i. Det ger ett diskret resultat.

2. Bryt loss pluggarna ur brädan. Det görs med ett smalt stämjärn. Bryt mot träets ådring – då går pluggarna lättast av.

LIMMA FAST TRÄPLUGGARNA

1. Stryk lim på pluggarna, och sätt dem på plats i hålen. Alla pluggar vänds på samma håll. Om de följder brädans ådring blir de mindre synliga.

2. Slå ner pluggarna tills de träffar skruvarna. Slå lite försiktigt så att pluggens ovansida inte förstörs.

TRÄPLUGGAR I NIVÅ MED YTAN

1. När limmet är torrt, stämmer du av pluggarna i små bitar. Använd ett skarpt stämjärn, och stäm i samma riktning som träets ådring.

2. Multiverktyget är ett fint och effektivt alternativ till stämjärnet. Det är dock viktigt att skydda ytan genom att lägga en bit kraftig papp under verktyget.

3. Slipa ner pluggarna så att de blir jämna med ytan. Slipa manuellt eller med maskin. Överflödigt lim avlägsnas vid samma tillfälle.

TIPS: Set med två borr

Det behövs ett set med två borr: ett forstnerborr som borrar hål för skruven, och ett pluggborr som används för att såga till den lilla pluggen av trä. Setet finns med olika diametrar, ex. 16, 20, 25 och 32 mm.

TIPS: Smart djupstopp

Du kan enkelt borra de ca 1 cm djupa hålen i brädorna på frihand. Men ett smart tips är att styra borret ner genom ett hål i en kloss, som har rätt tjocklek. Då blir det helt exakt, och arbetet går dessutom lite fortare.

Genväg med färdiga träpluggar

Om man inte vill lägga tid på att tillverka alla träpluggarna själv – och om man kan leva med att det blir en liten färgskillnad mot brädorna – kan man ta en genväg och köpa färdiga träpluggar.

De finns i påsar, oftast med 500 pluggar per påse, och i olika träslag ex. ipé, ek, teak, jatoba, cumaro, accoya, bangkirai och thermofuru.

På denna bild kan du se pluggar i tre olika träslag - accoya, ipé och cumaro:

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Snickare