Terrassbrädor

Mjukt trä som gran, furu och lärk är lätt att kapa och skruva fast.

VAD ANVÄNDS TERRASSBRÄDOR TILL?
Terrassebrædder: træterrasse og trappe TRÄTERRASSER OCH TRAPPOR
Den hyvlade ytan och de avrundadekanterna gör terrassbrädor till ett utmärkt val till både terrasser och trappsteg.
Terrassebrædder: bænkBÄNKAR
Terrassbrädor är fin lösning, och ofta den billigaste, om du ska bygga en bänksits eller liknande, där du ska montera brädor vågrätt.
Terrassebrædder: højbede og plantekasserHÖGBÄDDAR OCH BLOMLÅDOR
Brädorna kan även användas till sidorna på högbäddar, drivbänkar och blomlådor. För att skydda träet kan du sätta en fiberduk eller liknande på insidan.
Terrassebrædder til trappeTRAPPSTEG
Hårdträ används ofta när det ska byggas korta trappor med två-tre steg. När träet är upplyft ovan marknivå kan hårdträ hålla väldigt länge.
terrassebrædder til dekorativt byggeriDEKORATIV KONSTRUKTION
Ska du bygga en vattenpost eller liknande i trädgården, kan hårdträ vara den ideala lösningen. Det är vackert och håller länge.

Hur används terrassbrädor?

Terrassbrädorna skruvas fast på en konstruktionsom är utformad så att alla brädorna stöttas underifrån. Konstruktionen byggs oftast av tryckimpregnerat trä, då den ligger på marken och inte kan underhållas när brädorna är på plats. Hur långt det ska vara mellan stödpunkterna berorpå brädornas tjocklek och träslagets styrka.

Terrassbrädor: Bygg en konstruktion

Det är viktigt att bygga en konstruktion som stöttar upp alla terrassbrädorna

Terrassbrädor monteras aldrig så att de ligger helt tätt. Det ska alltid vara luft mellan, så att fukt kan vädras undan. När du ska skruva fast brädorna är det enklast att använda avståndsklossar i samma tjocklek överallt på träterrassen. Då får du exakt samma avstånd mellan alla brädor.

Redaktionen rekommenderar: TEST: Vi testar 7 starka skruvdragare

Terrassbrädor: avståndsklossar

Med avståndsklossar får du samma avstånd mellan brädorna.

Viktigt om trä!

Ceder och flera av de tropiska träslagen innehåller ämnen som kan framkalla allergi. När du arbetar med träet bör du därför skydda dig så att spån inte kommer i kontakt med din hud eller dina ögon.

TERRASSBRÄDOR - HÅRDTRÄ

Terrassbrädor av hårdträ ger träterrassen en exklusiv prägel. Och flera av de hårdare träslagen håller länge. Här går vi igenom några av de vanligaste hårda träslagen.

SPECIELLT MED HÅRDTRÄ

Hårdträ sliter mycket på verktygen som du använder. Ska du bygga en större träterrass, kan det göra tänderna på både fogsvans och klingor slöa. Och det är en fördel att arbeta med dubbla skruvdragare: en maskin att förborra med och en att skruva med. Det är smidigast.

VARIANTER AV TRALL
Teak TEAK
Teak är det mjukaste av de träslagen som vi nämner här, men det är starkt och naturligt impregnerat, så att hållbarheten är i topp. Träet spricker lätt, så det är nödvändigt att förborra innan du skruvar.
EgEK
Kärnvirke håller länge – 12-18 år, även om det är obehandlat. Splintved blir dåligt redan efter 4-6 år, så billiga ekbrädor kan bli ett dyrt köp i slutändan. Träet är hårt och innehåller garvsyra.
RobinieROBINIA
Robinia är ett europeiskt alternativ till teak. Det är hårdare och starkare, och har samma långa hållbarhet. Lätt att bearbeta med elverktyg, men det är ändå nödvändigt att förborra innan du skruvar.
TermoaskTERMOASK
Ask får en gyllene färg så att den liknar tropisk trä när den värmebehandlas. Dessutom blir träet hårdare och tar upp mindre fukt. Men det är inte impregnerat mot röta och svamp.
Ipé IPE
Ipe är det tyngsta, hårdaste och mest hållbara av de träslag vi visar här. Träet har stora färgskillnader (mörkt trä med ljusa slingor). Det är mycket svårt att bearbeta och förborrning är nödvändig.
MerbauMERBAU
Merbau används även i broar och bålverk – det säger väl allt om dess höga styrka och hållbarhet. Träet innehåller gummi, så det tar nästan inte upp något vatten. Träet är hårt att bearbeta.

Läs mer om altan

DIMENSIONER

Hårt trallvirke kommer ofta i tunnare dimensioner än mjuka. Medan den mjuka typen ofta har dimensionen 28 x 120 mm eller 28 x 145 mm, kommer t.ex. lövträ i:

  • 19 x 150 mm
  • 21 x 145 mm
  • 26 x 141 mm
  • 26 x 193 mm

Fler varianter av exotiska träslag

Med jämna mellanrum dyker nya träslag upp i handeln. Vissa finns bara på marknaden en kort tid, andra blir lagervara efter ett tag.

Cumaru, Bilinga, Jatoba och Bankirai är träslag som funnits länge på marknaden. De har fördelarna att träet är hårt och har en riktigt lång hållbarhet.

Azobe har använts i årtionden – bland annat till banvallar. Den finns ibland att få tag på som trall. Det är ett av de hårdaste träslagen som finns – och det trivs faktiskt bäst i fuktiga miljöer.

Les mer om trädäck

TERRASSBRÄDOR - Mjukt trä

Särskilt med mjukt trä

Träterrasser ska rengöras med jämna mellanrum, då det kommer att växa alger på ytan. Många väljer att använda högtryckstvätt, men inga av de mjuka träslagen mår bra av att tvättas med så högt tryck. En trädgårdsslang – gärna med tryck på strålen – är mer skonsam.

VARIANTER AV TERRASSBRÄDOR
SIBIRISK LÄRK
Lärk är mjukt, och det kan slå sig när det tar upp eller avger fukt. Därför är det inte särskilt lämpligt till plan montering utomhus. Fin sibirisk lärk däremot har vuxit långsamt, och kan hålla i 8-12 år.
EUROPEISK LÄRK
Europeisk lärk växer snabbare. Därför är den mjukare och angrips snabbare av svamp. Bör behandlas med en olja på linoljebas (lärkträolja) med jämna mellanrum. Mindre lämpad för vågrät montering.
GRAN (SUPERWOOD)
Gran är ett väldigt mjukt träslag. Det är lätt att bearbeta, men slitage på en terrass syns snabbt. Superwood är helt igenom impregnerat mot röta och svamp. Det förlänger hållbarheten.
DOUGLASGRAN
Douglasgran liknar europeisk lärk inuti. Den har även liknande egenskaper, men douglasgran vrider sig inte alls lika mycket. Kärnträ kan hålla upp till tio år. Ska efterbehandlas mot svamp.
FURU (TRYCKIMPREGNERAD)
Tryckimpregnerad furu är det i särklass mest sålda träet till träterrasser. Med all rätt, då hållbarheten är hög, trots att träet är relativt mjukt. Kan hålla i 15-25 år även om det inte behandlas.
FURU (THERMOWOOD)
ThermoWood är värmebehandlat. Det ger träet en gyllene kulör, träet blir hårdare, och det tar upp mindre fukt, men det måste efterbehandlas. Hållbarhetenär ännu okänd.
FURU (KEBONY)
Kebony är furu som är genomimpregnerat utan tungmetaller, med organiska lösningsmedel. Den norska producenten garanterar en hållbarhet som är minst lika god som vanlig tryckimpregnerad furu.
CEDER
Ceder väger nästan ingenting. Träet är väldigt mjukt, men segt och används ofta till terrasser. Träets många naturliga giftämnen gör att det har ett bra skydd mot röta och svamp. Hållbarhet: 15-20 år.

Dimensioner

Terrassbrädor finns i mångadimensioner.

De vanligaste är:

  • 28 x 120 mm (hyvlat). I rå version: 32 x 125 mm
  • 28 x 145 mm (hyvlat). I rå version: 32 x 150 mm

Andra hyvlade dimensioner:

  • 22 x 95 mm
  • 28 x 115 mm
  • 26 x 141 mm (ceder)
  • 26 x 193 mm (ceder)