Terrassbrädor

Mjukt trä som gran, furu och lärk är lätt att kapa och skruva fast.

VAD ANVÄNDS TERRASSBRÄDOR TILL?
Terrassebrædder: træterrasse og trappe TRÄTERRASSER OCH TRAPPOR Den hyvlade ytan och de avrundadekanterna gör terrassbrädor till ett utmärkt val till både terrasser och trappsteg.
Terrassebrædder: bænkBÄNKARTerrassbrädor är fin lösning, och ofta den billigaste, om du ska bygga en bänksits eller liknande, där du ska montera brädor vågrätt.
Terrassebrædder: højbede og plantekasserHÖGBÄDDAR OCH BLOMLÅDOR Brädorna kan även användas till sidorna på högbäddar, drivbänkar och blomlådor. För att skydda träet kan du sätta en fiberduk eller liknande på insidan.

Hur används terrassbrädor?

Terrassbrädorna skruvas fast på en konstruktionsom är utformad så att alla brädorna stöttas underifrån. Konstruktionen byggs oftast av tryckimpregnerat trä, då den ligger på marken och inte kan underhållas när brädorna är på plats. Hur långt det ska vara mellan stödpunkterna berorpå brädornas tjocklek och träslagets styrka.

Terrassbrädor: Bygg en konstruktion

Det är viktigt att bygga en konstruktion som stöttar upp alla terrassbrädorna

Terrassbrädor monteras aldrig så att de ligger helt tätt. Det ska alltid vara luft mellan, så att fukt kan vädras undan. När du ska skruva fast brädorna är det enklast att använda avståndsklossar i samma tjocklek överallt på träterrassen. Då får du exakt samma avstånd mellan alla brädor.

Terrassbrädor: avståndsklossar

Med avståndsklossar får du samma avstånd mellan brädorna.

Viktigt om trä!

Ceder och flera av de tropiska träslagen innehåller ämnen som kan framkalla allergi. När du arbetar med träet bör du därför skydda dig så att spån inte kommer i kontakt med din hud eller dina ögon.

Särskilt med mjukt trä

Träterrasser ska rengöras med jämna mellanrum, då det kommer att växa alger på ytan. Många väljer att använda högtryckstvätt, men inga av de mjuka träslagen mår bra av att tvättas med så högt tryck. En trädgårdsslang – gärna med tryck på strålen – är mer skonsam.

Terrassbrädor: SIBIRISK LÄRK

SIBIRISK LÄRK Lärk är mjukt, och det kan slå sig när det tar upp eller avger fukt. Därför är det inte särskilt lämpligt till plan montering utomhus. Fin sibirisk lärk däremot har vuxit långsamt, och kan hålla i 8-12 år.

Terrassbrädor: EUROPEISK LÄRK

EUROPEISK LÄRK Europeisk lärk växer snabbare. Därför är den mjukare och angrips snabbare av svamp. Bör behandlas med en olja på linoljebas (lärkträolja) med jämna mellanrum. Mindre lämpad för vågrät montering.

Terrassbrädor: GRAN (SUPERWOOD)

GRAN (SUPERWOOD) Gran är ett väldigt mjukt träslag. Det är lätt att bearbeta, men slitage på en terrass syns snabbt. Superwood är helt igenom impregnerat mot röta och svamp. Det förlänger hållbarheten.

Terrassbrädor: DOUGLASGRAN

DOUGLASGRAN Douglasgran liknar europeisk lärk inuti. Den har även liknande egenskaper, men douglasgran vrider sig inte alls lika mycket. Kärnträ kan hålla upp till tio år. Ska efterbehandlas mot svamp.

Terrassbrädor: FURU (TRYCKIMPREGNERAD)

FURU (TRYCKIMPREGNERAD) Tryckimpregnerad furu är det i särklass mest sålda träet till träterrasser. Med all rätt, då hållbarheten är hög, trots att träet är relativt mjukt. Kan hålla i 15-25 år även om det inte behandlas.

Terrassbrädor: FURU (THERMOWOOD)

FURU (THERMOWOOD) ThermoWood är värmebehandlat. Det ger träet en gyllene kulör, träet blir hårdare, och det tar upp mindre fukt, men det måste efterbehandlas. Hållbarhetenär ännu okänd.

Terrassbrädor:  FURU (KEBONY)

FURU (KEBONY) Kebony är furu som är genomimpregnerat utan tungmetaller, med organiska lösningsmedel. Den norska producenten garanterar en hållbarhet som är minst lika god som vanlig tryckimpregnerad furu.

Terrassbrädor: CEDER

CEDER Ceder väger nästan ingenting. Träet är väldigt mjukt, men segt och används ofta till terrasser. Träets många naturliga giftämnen gör att det har ett bra skydd mot röta och svamp. Hållbarhet: 15-20 år.

Dimensioner

Terrassbrädor finns i mångadimensioner.

De vanligaste är:

  • 28 x 120 mm (hyvlat). I rå version: 32 x 125 mm
  • 28 x 145 mm (hyvlat). I rå version: 32 x 150 mm

Andra hyvlade dimensioner:

  • 22 x 95 mm
  • 28 x 115 mm
  • 26 x 141 mm (ceder)
  • 26 x 193 mm (ceder)

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Använd laser-avståndsmätare!

Om du ska lyckas med ditt terrassprojekt krävs det at du lyckas ta exakta mått – både före och under projektet. En tumstock räcker inte till när du ska mäta större avstånd. Därför rekommenderar vi att du använder en laser-avståndsmätare i ditt arbete.

Den är näst intill oumbärlig när du ska beräkna hur många m2 brädor du behöver, och hur långa dina reglar ska vara. Du behöver den också för att beräkna kryssmåttet på din terrass, så att terrassens vinklar garanterat blir räta.

Ja, tack: Visa mig den nya laser-avståndsmätaren från Tech-Pro!

VIDEO: Här kan du se laser-avståndsmätaren i arbete: