9 frågor innan du bygger trädäck

Funderar du på att bygga ett trädäck har du hamnat på rätt ställe. Men innan du kör till byggmarknaden behöver du svara på de här 9 bra frågorna.

1. Hårt eller mjukt trä?

Det viktigaste valet är vilket träslag som trädäcket ska kläs med.

Vad du väljer här kommer nämligen att påverka livslängd, utseende och hur du ska ta dig an uppgiften. Dessutom är det skillnad på hur stort underhåll trädäcket kommer att kräva framöver.

Det finns grovt räknat tre olika vägar att gå.

1. Tryckimpregnerade trallbrädor av furu är billigast. De är enkla att arbeta med och om du ser till att rengöra dem och stryka dem med träolja vartannat år kan de hålla i många år. De finns antingen med den klassiska grönaktiga impregneringen eller i en brunaktig variant som du kan se här. Det får dem att se ut som betydligt dyrare brädor av märkt trä. Om du inte tycker om färgen kan du ändra den genom att använda en träolja med pigment i.

2. Trallbrädor av hårt trä som Ipé, Bangkirai eller Cumaro har blivit populära på senare år. Det är en dyrare lösning, men det är också en snygg lösning och det hårda träet är lättare att underhålla. Däremot är det lite svårare att arbeta med, eftersom det är hårdare och samtidigt sprödare. Du behöver förborra för alla skruvar och sågklinga och borr slits snabbare när du arbetar med hårt trä.

3. Trallbrädor av komposit. Brädorna har ådringar och ser ut som trä, men de är gjorda av en blandning av trä och ett plastiskt bindemedel som ger en väldigt slitstark yta. Det betyder att de inte är så känsliga för väder och vind och kräver därför ett minimum av underhåll. Komposit är en nästan lika dyr lösning som hårt trä. Väljer du svart komposit ska du tänka på att trädäcket blir väldigt varmt att gå på när solen ligger på.

2. Var i trädgården ska trädäcket vara?

Det självklara svaret på den frågan är att trädäcket ska vara där altandörren är, så att du kan gå rakt ut på det. Men det är inte alltid som altandörren är vänd åt det väderstreck där det är mest sol och lä i trädgården. Därför måste du bestämma dig för vad som är viktigast, morgonsol, kvällssol eller lä för vinden?

Om det inte passar med altandörren och trädäcket ligger bättre runtom hörnet kan du fundera på att bygga en passage så att du ändå går rakt ut på härligt varmt trä. Passagen är egentligen bara ett väldigt smalt trädäck som går längs med huset från altandörren bort till trädäcket. Det kan också finnas andra saker att ta hänsyn till, som t ex tillgång till trädgården från trädäcket eller utsikten mot natur och skog.


3. Hur ska trädäcket se ut?

De flesta trädäck är fyrkantiga och består av brädor av samma träslag med samma bredd som ligger åt samma håll. Det är enkelt och det ser bra ut. Men det finns många möjligheter att göra något extra av detaljerna så att trädäcket blir ännu snyggare.

Du kan fundera på om det ska vara helt fyrkantigt eller om det eventuellt ska finnas en avbalkning i ena hörnet eller en rundning ut mot trädgården. Du kan också dela in trädäcket i olika fält genom att lägga en bräda åt andra hållet varannan meter. Det är också många som väljer att göra en bård hela vägen runt genom att lägga lite mörkare brädor ute vid kanten och såga dem i vinkel i hörnen. Tänk på att konstruktionen under trallbrädorna behöver ändras lite om du lägger brädorna i ett annat mönster.

Till slut ska du ta ställning till om du vill se alla skruvhuvuden eller om du vill ha dolda skruvar. Det finns olika sätt att dölja skruvarna på. Det mest eleganta, men också mest besvärliga, är att plugga igen alla skruvhål med en träplugg i en kontrastfärg.


4. Ska trädäcket skärmas av?

Det kan finnas flera bra anledningar att göra något slags avslutning eller räcke på hela eller delar av trädäcket. Det kan vara för att undvika att hunden springer iväg eller att barnen ramlar ner om det är ett förhöjt trädäck. Det kan också vara för att kunna sitta i lä från kvällsbrisen när ni äter middag utomhus i slutet på sommaren.

Oavsett syftet finns det många olika lösningar att välja mellan. Du kan bygga räcken i alla möjliga olika former, men tänk på att det är mycket enklare att göra det om du planerar in det redan från början. Om du först en idé till ett räcke först när trädäcket är färdigt kommer du förmodligen att behöva skruva bort en del brädor igen för att kunna komma åt och fästa stolpar och liknande i den bärande konstruktionen.

Det är härligt att kunna sitta i lä på trädäcket men det tar lite av utsikten och det förstör också något av känslan av att sitta ute när man blir instängd. Den dyra lösningen är ett vindskydd av glas. Det finns olika system i varierande prisklass, men de har det gemensamt att de måste sitta fast ordentligt för vinden kan slita hårt i dem. En annan möjlighet är att göra eller köpa ett vindskydd av tyg som bara dras för när det blåser.


5. Ska trädäcket vara överbyggt?

Om du helst vill kunna använda trädäcket större delen av året kan det vara en bra idé att bygga över hela eller delar av det. Det kan antingen vara för att kunna sitta i skuggan och äta när solen går ner eller det kan vara för att kunna sitta torrt när det regnar.

Om det är skugga du är ute efter kan du i princip nöja dig med ett stort parasoll, men du kan också bygga en luftig trästomme över trädäcket och låta några slingerväxter växa upp och bilda något slags tak. Du kan också sätta ett par stadiga stolpar och skruva i några krokar så att de kan hålla upp ett solsegel när det behövs.

Om du vill förlänga utomhussäsongen är det läge att bygga tak över en del av trädäcket och lägga ett genomsynligt tak av billiga trapetsskivor eller köpa lite dyrare kanalplast där det inte bildas kondens på undersidan.


6. Behöver du en trappa?

Om trädäcket är förhöjt säger det sig självt att du behöver bygga en trappa, så att man kan gå ner till trädgården. Men en trappa kan vara en bra idé även om trädäcket inte är så högt.

Om trädäcket ligger bara 40 cm upp kan det vara bra att göra ett trappsteg eller två. Stegen kan vara ett par meter breda eller så kan de gå hela vägen från hörn till hörn. Du kan antingen använda dem för att ställa krukor på eller att sitta på.

Det är detaljer som t ex ett par breda trappsteg ner mot trädgården som gör att trädäcket används till annat än att bara sitta och äta på.


7. Kryddväxter eller blommor?

Det passar att kombinera trädäcket med en högbädd för kryddväxter eller blommor. Det är både praktiskt och trivsamt. Det kan antingen vara en enkel högbädd på en halv gånger en meter eller kan du välja att göra hela ena sidan till en högbädd. Det ger en naturlig avgränsning och ett lämpligt ställe för ett mysigt hörn att sitta i.

Högbädden är ännu en möjlighet att lägga läckra detaljer till ditt trädäcksprojekt. Du kan välja att ha de stående panelbrädorna i en annan färg eller så kan du göra en kant över i ett annat träslag. Möjligheterna är oändliga.

Du kan mycket väl bygga en högbädd när du är färdig med trädäcket men precis som med räcket är det betydligt enklare att göra om du planerar in det från början.


8. Ska du ha en loungesoffa?

Trädgårdsmöbler är normalt något man köper t ex på byggmarknaden och ställer på trädäcket. Och det är kanske den bästa lösningen när det handlar om matbord och stolar, men om du drömmer om en loungehörna där du kan ligga och dåsa i solen är det en bra idé att själv bygga loungemöblerna.

Det finns två uppenbara fördelar med att göra dem själv. Den ena är att loungemöbler som tål att stå ute i det svenska klimatet är ganska dyra, den andra är att du själv bestämmer ur de ska se ut och hur stora de sa vara.

Du kan mycket väl vänta med att bygga loungemöblerna tills trädäcket är färdigt, men vi rekommenderar att du planerar in dem från början och bygger dem samtidigt med det andra.

Förutom loungemöbler kan du i anslutning till trädäcket fundera på att bygga en fast bänk för grillen eller kanske till och med ett helt utekök med vatten och skåp med plats för köksutrustning.


9. Var ska dynorna vara?

När du använder trädäcket flitigt får du snabbt en del saker som måste släpas fram och tillbaka, beroende på om det är solsken eller regn. Dynor till stolar och loungesoffa blir våta och klibbiga när daggen faller och ett parasoll ska inte stå ute om det blåser rejält.

Du kan köpa en dynbox av plast och ställa vid sidan om, men det är lite synd när du nu har gjort dig omaket att bygga en snygg terrass av trä.

Det är läge för att planera in förvaring från början. Om det är ett förhöjt trädäck kan du göra en lucka eller en dörr på sidan så att dynor och parasoll kan läggas in under trädäcket. Om det inte går kan du sätta gångjärn på sitsen på en loungesoffa, så att den går att öppna och dynorna kan ligga där under. Om du bygger en lång högbädd kan du också planera in förvaring i en del av den.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädäck