Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

TEST: Vi testar 8 effektiva bandslipar

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

En bandslip är oslagbar när det kommer till större ytor som bänkskivor, plankor och golv. Men var noga med vad du köper. Vissa av dem är för kraftfulla, vissa väsnas och andra är svåra att styra.

Bandslip: Vi testar 8 effektiva bandslipar

Om testet

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

När du väl har märkt hur mycket du kan slipa med en bandslip, och hur effektivt den arbetar, är du såld.

En bandslip är ett verktyg som många har en tendens att välja bort om de redan har en excenterslip. Men när större ytor som bänkskivor och mindre golv ska slipas är den perfekt. Och när det gäller att finslipa ett par plankor är den överraskande effektiv, om du bara väljer en modell som kan regleras i styrka.

En bandslip får gärna vara kraftfull, men den får inte äta sig ner i materialet innan du vet ordet av.

Vårt test avslöjade att det är stor skillnad på hur lätta de olika maskinerna är att styra. Vi fann också att det är lika viktigt att kunna dosera kraften exakt, som att maskinen har all den kraft som behövs.

BANDSLIP: VI HAR TESTAT DE HÄR 8 BANDSLIPARNA:

  • BOSCH PBS 75 AE
  • METABO BAE 75
  • DEWALT DWP352VS
  • BLACK+DECKER KA86
  • COTECH BELT SANDER 810
  • WORX WX661.1
  • MAKITA 9404J
  • SKIL 1220 MA
Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Vill du putsa en yta, ska du välja planslip eller excenterslip. Vill du däremot ta bort gammal färg från en bräda och slipa den ren, ska du välja en bandslip. Den är tuff, effektiv och äter i stort sett alla material.

Nu är det inte bara maskinens styrka som har betydelse för vad som kan slipas och hur snabbt det går. Slipbandets finhet – eller rättare sagt: grovlek – har stor betydelse. De flesta band är relativt grova, men det finns finkorniga band och det gör att bandslipen även kan putsa. Men den gör det inte lika bra som plan- eller excenterslip.

Det är stor skillnad mellan de tre nämnda maskinerna. Medan både plan- och excenterslip utför slipningen med roterande rörelser av sulan, så kan bandslipen bara slipa åt ett håll. Rakt fram. Och det är ingen nackdel eftersom fibrer i trä också bara pekar åt ett håll. På så sätt slipar man alltid längs med fiberriktningen. Slipning av smala kanter är också något som bandslipen klarar på bästa sätt. Andra maskiner ska balanseras på kanten medan bandslipen är mer stabil vid kantslipning.

När du första gången slipar med en bandslip, ska du inte ge dig på svärmors mahognymatbord. Prova med spillbitar från verkstan. Spänn fast dem på ett arbetsbord och låt maskinen få jobba. Då upptäcker du hur snabbt den gräver ner i träet om du inte hela tiden håller den i rörelse.

Ladda ner hela testet nu

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Bandslip test: Vi testar 8 effektiva bandslipar
Bandslip test: Vi testar 8 effektiva bandslipar
Bandslip test: Vi testar 8 effektiva bandslipar
Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka