Se vilken maskin som med två guldmedaljer, två silver och ett brons blev den otippade vinnaren i den stora slipkampen.

Se vilken maskin som med två guldmedaljer, två silver och ett brons blev den otippade vinnaren i den stora slipkampen.

Slipmaskinerna gör livet som gördet- självare betydligt trevligare och lättare. Till små arbeten som att slipa en bordskant eller en fönsterkarm kan du så klart klara dig med en slipkloss och lite slippapper, men uppgifterna får inte bli mycket större innan en riktig slipmaskin blir nödvändig.

Marknaden erbjuder diverse olika maskiner. Den älsta är planslipen, som med sin stora slipplatta är en ypperlig slip för plana ytor. Men precis som vid stora mästerskap har även de gamla mästarna sina begränsningar, och får se sig besegrade av nya utmanare.

Slipmaskiner för hemmabruk

Vi har valt ut fem vanliga slipmaskiner för hemmabruk. De blir bedömda utifrån sin slipfunktion, och hur användarvänliga de är. I artikeln kan du se vilken slipmaskin som är mest allround. På era platser, färdiga, slipa!

Slipkampens fem grenar

Alla slipmaskiner i slipkampen tävlar i fem olika discipliner, som är typiska slipuppgifter i hemmet. Domen faller inte bara på hur effektivt maskinerna slipar, utan även på deras utförande, och möjligheten att manövrera dem i trånga utrymmen, t.ex. i hörnen och längs kanter.

Hämta artikeln och se hur väl slipmaskinerna klarade de fem olika grenarna:

  • KÖKSBÄNK – nedsliten och missfärgad
  • FÖNSTER – målat och spröjsat fönster
  • TRAPPA – lackad och gulnad
  • RÅA PLANKOR – flisor slipas av
  • PARKETTGOLV – lackat och gulnat