Få ut maximalt av vinkelslipen

Vinkelslipen är ett otroligt kraftfullt verktyg, som finns i de flesta gör det självares verktygsarsenal. Du äger säkert själv en vinkelslip. Men utnyttjar du verkligen alla de möjligheter den ger dig? Den kan nämligen mycket, mycket mer än att bara slipa och skära i metall.

Vinkelslip

Med en stålborste kan vinkelslipen enkelt få bort rost från rör.

I artikeln kan du se hur vinkelslipen klarar 4 andra uppgifter utan problem. Vi visar hur du kan använda maskinen till att:

  • slipa rost
  • borra i kakel
  • hyvla betong
  • fräsa fogar

LÄS OCKSÅ: Bli expert på vinkelslipen på 5 minuter

Slipa rost

Ett av de mest effektiva sätten att bli av med rost eller gammal färg från järn är med vinkelslipen och en stålborste.

Rost och färg på järn är inga problem att få bort när du använder vinkelslipen. Även de mest motstridiga fläckarna från rost eller gammal färg kan enkelt slipas bort med en stålborste. Det sparar dig en hel del arbete med den manuella stålborsten, som annars kan användas för att få rören blanka igen.

Det finns ett brett urval av stålborstar till vinkelslipen. Till det grova sliparbetet, om du t.ex. ska slipa bort rost eller gammal färg ska du använda en stålborste med kraftiga sammansatta och tvinnade trådar, som är perfekta för arbete med järn. De finare, kopparfärgade borstarna är primärt för polering av rostfritt stål.

Det ska helst till en motor på minst 1.000 watt för att vinkelslipen ska orka med det tuffa sliparbetet. Dessutom måste du så klart vara försiktig med vad du slipar eller polerar, då vinkelslipen annars snabbt kan göra fula spår.

Att slipa av rost och gammal färg från rör är dock inte det enda du kan använda stålborsten till. Testa t.ex. att slipa gallret på grillen med stålborsten och se hur skinande rent det blir! Nu kan du ta farväl av din manuella stålborste!

Det är skillnad på hur grova stålborstarna är. De finare borstarna är oftast kopparfärgade, medan de grövre är stålfärgade.

Borra i kakel

Montera ett diamantborr på vinkelslipen så blir det en barnlek att borra i hårt kakel.

Få saker är tuffare att borra igenom än en badrumsplatta med sin hårda, släta och brända yta. Här är vinkelslipen i sitt rätta element. Med ett diamantborr kan du nämligen enkelt borra dig igenom den hårda ytan och göra hål för vattenrör.

Ett set med tre borr kostar minst 1.000 kronor, och det kan tyckas vara en dyr investering. Men då har du också ett verktyg som kan borra sig genom ALLT. Diamantborr kan nämligen inte bara borra sig genom kakel och klinker, utan även andra hårda material som marmor och granit samt tegelsten och lättbetong. Diamantborret har inte ett centrumborr, vilket gör det lite svårt att styra, men det löser du genom att hålla maskinen lite vinklad när du börjar borra. Det är inte nödvändigt att kyla med vatten när du borrar.

Vinkelslip och diamant är en effektiv kombination för kakel.

Borret är täckt av små, fina diamanter, som gnager sig genom kakelplattans hårda yta utan problem.

Hyvla betong

Det krävs superkrafter och stenhårda diamanter för att slipa ett ojämnt betonggolv jämnt igen. Det är verkligen ett jobb för en vinkelslip.

Betong är extremt hårt att arbeta med, och det krävs ett väldigt kraftfullt verktyg för att lyckas. Om du har ett betonggolv med ojämnheter som ska planas ut blir vinkelslipen din bästa arbetskamrat. Om du monterar en diamantslipskiva kan den starka maskinen nämligen enkelt tugga sig genom betongen. Diamantslipskivor är dock en dyr investering då de kostar från ca. 500 kronor, men då får du också en skiva som enkelt klarar att hyvla och polera betong och andra sorters sten.

Diamantslipskivorna finns med olika kornstorlekar, beroende på hur mycket som ska hyvlas, precis som med vanliga slippapper. Som nämnt är diamantslipskivorna relativta dyra. Men det finns ett betydligt billigare alternativ, nämligen karbidslipskivorna. De kan köpas för några hundra kronor, men de håller naturligtvis inte lika länge som en riktig, professionell diamantslipskiva.

När du använder vinkelslipen på betong är det viktigt att maskinen är kopplad till en grovdammsugare. Det dammar nämligen. Mycket! Därför är det en riktigt god investering att skaffa en sugkåpa.

Om det är en bula på betonggolvet kan den lätt slipas ned med diamantslipkoppen.

Den kopparfärgade karbidskivan är ett billigare alternativ till diamant slipskivan. Med en sugkåpa på vinkel slipen kan du koppla den till en dammsugare.

Fräsa fogar

Du behöver inte hyra en dyr, stor fogfräs. Vinkelslipen kan nämligen även fräsa fogar.

När fogarna mellan tegelstenarna blivit lösa och porösa ska de kratsas ur innan fogen kan repareras. Med en fogfrässats till vinkelslipen har du för runt 1.000 kr. det perfekta verktyget för uppgiften. Satsen består bl.a. av en adapter och en fräsplatta, som kan monteras när vinkelslipens säkerhetsskärm är avlägsnad.

Själva frässtålen som fogarna fräses med finns i flera olika storlekar, så att du kan hitta det frässtål som passar dina fogar. Du måste vara förberedd på att det dammar extremt mycket när du fräser brukfogar. Därför ska du ha mask och skyddsglasögon på dig, och det är en stor fördel om din vinkelslip kan kopplas till en dammsugare. Som alternativ till fogfräsen kan du använda en bred skärskiva för att skära i puts.

Fogfrässtål till vinkelslipen finns i många olika storlekar.

Även om arbetet görs utomhus, bör du ändå koppla fogfräsen till verkstadsdammsugaren för att slippa dammet.

    Mer i samma kategori Vinkelslip