Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vinkelslip

Vinkelslipen kan mycket mer än att skära genom sten och stål. Här får du tips och råd kring hur du använder vinkelslipen och vilka uppgifter den klarar av. Du kan också se vårt senaste test av vinkelslipar.

Vinkelslipen – din vän i nöden

Det är inte säkert att du har användning för en vinkelslip särskilt ofta. Men när du har det, är det för att det är det enda verktyg som kan lösa uppgiften:

  • En järnbit ska skäras av
  • En betongplatta ska delas
  • En betongplatta ska fasas av
  • En trasig skruv ska få huvudet avkapat

Vinkelslipen är urstark och med de rätta skivorna kan den skära i stort sett alla hårda material.

Vinkelslip på batteri

Den batteridrivna vinkelslipen är på stark ingång på marknaden, och de klarar lätt uppgifterna. För runt 1000 kr kan du få en sladdlös modell som har tillräckligt med styrka till de vanligaste uppgifterna som du utsätter en vinkelslip för. Men du får förstås betala för att slippa sladden. En vinkelslip med sladd går ibland att hitta för runt halva priset.

Stor eller mini-vinkelslip

De flesta vinkelslipar har 125 mm skivor, men du kan också hitta stora modeller med 230 mm skivor. Den storleken lämpar sig särskilt väl till ex. stora betongplattor och uppgifter där det ska skäras genom grova material. Men du kommer behöva använda den så sällan att det kan löna sig att överväga att hyra en, om behovet uppstår.

Mini-vinkelslipen är däremot nästan mer användbar än standard-modellen. Den kan drivas av ett 12 volt-batteri, och kan med sin lilla 76 mm-skiva nå in i de mest trånga utrymmen, även om den naturligtvis inte kan skära igenom särskilt grova material.

Test av vinkelslipar

Vi har självklart testat vinkelslipar så att du kan se vilken som är den bästa vinkelslipen för dig. Här hittar du vårt nya test av vinkelslipar: Test av vinkelslipar.

Massor av tillbehör till vinkelslipen

När allt det är sagt, så kan en vinkelslip faktiskt vara mycket mer än du kanske tror. Du kan hitta en mängd olika tillbehör till din vinkelslip. Allt från stålborstar till betongslipskivor och fogfräs-adapter. Leta efter tillbehör på byggmarknaden och på nätet så får du ännu mer glädje av din maskin. Det är en av få maskiner som kan slipa ett betonggolv eller en betongbänkskiva.

Här kan du läsa mer om hur du slipar betong med vinkelslipen.

Tänk på säkerheten när du använder en vinkelslip

Lika praktiskt som vinkelslipen är, lika försiktig ska du vara när du använder den. Den ligger i topp bland skadestatistiken, och den snabbt roterande skivan ska du ha respekt för. Den kan verkligen göra skada, om den träffar ett finger, eller om den får ett kast när den möter något hårt.

Så håll ett fast grepp, dra ner sprängskyddet så att du är skyddad på bästa sätt, använd handskar, skyddsglasögon och hörselkåpor när du använder din vinkelslip.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka