Test av batteridrivna excentersliparTest av batteridrivna excenterslipar

Excenterslipen är fantastiskt effektiv att arbeta med när utemöbler, hyllor eller bänkskivor ska slipas. Den klarar av både polering och fin- och grovslipning. Dess cirkulära rörelser förhindrar att det bildas fula slipspår i ytskiktet.

Vi har testat fem excenterslipar som drivs på 18-V-batteri och använder slipskivor på 125 mm. Samtliga maskiner har tillräcklig kraft för gör det själv-arbeten. Däremot skiljer de sig åt på andra punker. Några är t.ex. lättare att styra än andra, och någon är betydligt tystare än övriga. Det gäller bland annat den robusta och extremt kraftfulla testvinnaren.

Flera av sliparna är väldigt högljudda, särskilt när slipen kör med högt varvtal. Det är riktigt smart att hastigheten kan regleras steglöst med ett vred. Det är dock en funktion som inte finns på alla maskiner i testet.

Så har vi testat excentersliparna

Sliparnas tekniska specifikationer jämfördes, och funktioner och ergonomi testades.

Vi slipade och hyvlade råa furubrädor, bok samt en sliten skärbräda. Vi testade även att slipa rostig metall.

Vi mätte ljudnivån på 1 meters avstånd i obelastat tillstånd på högsta hastighet.

Vi slipade med korn 60, 80, 120 och 240. Vi bedömde hur lätt slipskivorna kunde bytas, och om de satt kvar under slipningen.

Vi har testat dessa 5 excenterslipar

  • FESTOOL ETSC 125 LI
  • BOSCH ADVANCEDORBIT 18
  • AEG BEX18-125
  • RYOBI R18ROS
  • MAKITA DBO180Z

HÄMTA HELA TESTET och se vilken maskin som blev testets stora vinnare.

Excenterslip med sladd?

Även om excenterslipar med batteri är på frammarch, säljs det en hel del med sladd, eftersom de ofta används en längre tid åt gången. Här kan du se vårt senaste test av excenterslipar med sladd

VIKTIGA DETALJER NÄR DU VÄLJER EXCENTERSLIP
HANDTAG: Du ska ha ett bra grepp om maskinen när du arbetar med den. Det ska vara minst två ytor du kan hålla i, och de ska ha en bra gummibeläggning.
KNAPPAR: På-av-knappen ska vara lätt att betjäna, och sitta där du har dina fingrar. Det ska finnas en låsanordning så att maskinen kan fortsätta köra även om du inte håller inne knappen.
HASTIGHETSREGLERING: Om du ska slipa i olika material och med olika slipskivor är det viktigt att hastigheten kan regleras – helst steglöst.
BATTERI: Slipmaskiner säljs ofta utan batteri och laddare, som är tillval om du inte redan har batteri/laddare. Köp ett kraftigt batteri – gärna 4 Ah. Batteriindikatorn ska vara lätt att läsa av.
MOTOR: Det är ett stort plus om motorn har mjuk start, så det inte blir ett våldsamt ryck när du startar den.
DAMMUPPSAMLARE: Det ska helst följa med en bra dammuppsamlare. Uppsamlaren kan antingen vara utformad som en kassett eller en liten påse. Kassetten är lättare att tömma, men sitter ofta i vägen. Vi föredrar att ansluta en dammsugare.
STÖDHANDTAG: Ska liksom det primära handtaget helst ha en gummibeläggning. Det är bra om stödhandtaget kan justeras eller flyttas.
SLIPPLATTA: Slipskivorna sätts fast på slipplattan med kardborre. Kardborren slits med tiden så att slipskivan faller av. Kontrollera därför att det går att byta ut slipplattan mot en ny.