Vi har testat
7 excenterslipare:
- MAKITA DBO180Z
- DEWALT DCW210N
- AEG BEX 18-125-0
- RYOBI R18ROS
- BLACK+DECKER BDCROS18N-XJ
- EINHELL TE-RS 18 LI
- BOSCH ADVANCEDORBIT 18

MAKITA DBO180Z
Svängningar: 7.000-11.000/MIN.
Oscillationer: 2,8 MM
Pris: 1.300 KRONOR

DEWALT DCW210N
Svängningar: 8.000-12.000/MIN.
Oscillationer: 2,6 MM
Pris: 1.695 KRONOR

AEG BEX 18-125-0
Svängningar: 7.000-11.000/MIN.
Oscillationer: 2,4 MM
Pris: 995 KRONOR

RYOBI R18ROS
Svängningar: 10.000/MIN.
Oscillationer: 2,5 MM
Pris: 795 KRONOR

BLACK+DECKER BDCROS18N-XJ
Svängningar: 10.000/MIN.
Oscillationer: 1,3 MM
Pris: 700 KRONER

EINHELL TE-RS 18 LI
Svängningar: 7.000-11.000/MIN.
Oscillationer: 2 MM
Pris: 600 KRONOR

BOSCH ADVANCEDORBIT 18
Svängningar: 3.000-12.000/MIN.
Oscillationer: 3,2 MM
Pris: 800 KRONOR
Batteridrivna excenterslipar
Även om den runda slipskivan gör det omöjligt att komma ända in i hörnen, så är excenterslipen genialisk. Den är nämligen enormt effektiv, och på stora ytor som matbord eller trädgårdsmöbler kan den verkligen göra nytta.
Det mest fantastiska är dock att den bättre än någon annan slipmaskin gör ytan slät och jämn och helt utan de ovälkomna slipmärken som kan bildas om de små kornen på slippappret går i samma spår upprepade gånger.
Förutom sulans många små svängningar, så kan den nämligen också rotera runt sig själv. På så sätt blir slipmönstret oregelbundet.
De testade maskinerna kostar alla under 1.700 kronor för bara maskinen. Och flera modeller, inklusive testvinnaren, går att köpa för under tusenlappen. Även om prisbilden ser lite annorlunda ut om du även måste köpa till batteri och laddare.
Så här testar vi
Även om excenterslipen är känd för att vara snabb och effektiv, så är det stora skillnader mellan deltagarna. Dessa skillnader har vi mätt medan vi slipade bort sju likadana figurer.
Med så många små vibrationer är det viktigt med bra ergonomi. Därför har vi bedömt ergonomin kontinuerligt under arbetets gång.
Maskinernas generella kvalitet är också viktig, eftersom du säkert gärna vill ha glädje av ditt köp under många år framöver.
En hög uthållighet är viktig om du vill slippa att behöva springa fram och tillbaka mellan excenterslipen och din laddare.

SAMLAT BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av de här fyra delarna: hastighet, ergonomi, kvalitet och uthållighet.

HASTIGHET
Fyra ringar ritades först med tuschpenna på en MDF-skiva, varefter de slipades bort med korn 80-slippapper.

UTHÅLLIGHET
Maskinernas uthållighet per amperetimme. Testet har gjorts obelastat för att ge ett jämförbart resultat.

ERGONOMI
Maskinernas utformning och vibrationer bedömdes. Vi testade också hur enkla dammpåsarna är att tömma.

KVALITET
Hur rejäla knapparna och maskinernas rörliga delar är samt materialvalen räknas in i vår bedömning.
Resultaten

AEG BEX 18-125-0
995 kronor
Einhell TE-RS 18 li
600 kronor
MAKITA DBO180Z
1.300 kronor
DeWalt DCW210N
1.695 kronor
Ryobi R18ROS
795 kronor
Black+Decker BDCROS18N-XJ
700 kronor
Bosch AdvancedOrbit 18
800 kronorLäs mera om batteridrivna excenterslipar hos tillverkarna:
Testvinnare
Smart, blixtsnabb och rejäl
AEG BEX 18-125-0
AEG-maskinen är testets klart snabbaste maskin. Samtidigt är den väldigt rejäl och gjord för att överleva hårdhänt behandling. En ganska övertygande testvinnare.
Direkt när du får AEG-maskinen i händerna märker du att det här är bra grejor. Testvinnaren är rejäl och väger hela 2,1 kg. Det betyder att den ligger stadigt och säkert på underlaget och att den är enkel att hantera. Samtidigt överförs det mesta av vibrationerna till underlaget i stället för till dina händer. Den är därför både ganska behaglig att arbeta med och imponerande snabb.
Vi är faktiskt förvånade över att skillnaden mellan testvinnaren och tvåan från DeWalt är så stor – 8 sekunder. Det är en skillnad på 44 %! Faktiskt är AEG-maskinen så snabb att du måste se upp så du inte råkar slipa för mycket någonstans. I varje fall om kör på högsta hastighet.
Bra ergonomi
Hur testvinnaren är designad bidrar också till att göra maskinen behaglig att arbeta med. Handtaget ligger bra i handen, och det är klätt med generöst mycket halksäkert gummi som gör det enkelt att få ett bra och säkert grepp om maskinen.
Dammsamlaren med den mjuka påsen är också ganska effektiv, även om den inte kan utlova helt dammfritt arbete. Dessutom är den enkel att ta av och tömma. Det följer dessutom med en adapter så att man enkelt kan ansluta en dammsugare.

Det är lätt att byta batteri. När de två stora knapparna på sidan trycks in glider batteriet lugnt på plats utan att man behöver ta i.

Batteriindikatorn visar hur mycket laddning som återstår. Indikatorn med fyra dioder är enkel att använda och läsa av under arbetet.

Dammuppsamlaren är effektiv och utformad som en påse med en fjäder i, så att den är mjuk och följsam. Det stora hålet gör den lätt att tömma.
Se excenterslipen från AEG
I denna video ser du AEG’s egen presentation av excenterslipen AEG BEX 18-125-0.
Videon är från AEG’s YouTube-kanal.
Bra köp
Mycket slip för pengarna
Einhell TE-RS 18 li är testets billigaste deltagare – i varje fall utan batteri
och laddare. Ändå har den många kvaliteter som är värda att framhäva. Den arbetar bra – dock utan att sätta något hastighetsrekord – den vibrerar och låter inte så mycket, och den är ganska så behaglig att arbeta med.
Handtaget på maskinens ovansida är lite för litet, så greppet om maskinen kunde vara bättre. Positivt är att det finns det gott om halksäkert gummi där man ska hålla. Dammuppsamlaren hör inte till de mest välfungerande, men en stor del av slipdammet letar sig ändå ner i påsen, som är enkel att få av och på.
Se excenterslipen från Einhell
I denna video ser du Einhells egen presentation av excenterslipen Einhell TE-RS 18 li.
Videon är från Einhells YouTube-kanal.
Magasin-artikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.