Vassa knivar på det lätta sättet

Knivslipen Horl 3 är enkel att använda och den slipar dina köksknivar enormt vassa. Tyvärr fungerar det inte på alla typer av knivar.

Om produkten:

Slipvinklar: 15° och 20°
Dimensioner, slip: 10 x 7 cm
Knivhållare: Magnetisk

Det finns säkert några knivslipningsentusiaster som kommer att kritisera Horl 3 för att vara för enkel och för begränsande, eftersom den bara låter dig slipa i två vinklar. De har rätt, men det är också det som är poängen.

Horl 3 gör det enkelt att slipa och innebär att alla kan hålla sina köksknivar vassa med minimal ansträngning och utan att behöva nörda ner sig i YouTube-videor och köpa dyr sliputrustning.

Horl 3-kitet innehåller allt du behöver och är extremt enkelt att använda. Knivhållaren har en vinkel på 15° i ena änden och 20° i den andra. Den ände du väljer bestämmer slipvinkeln. Slipningen sker genom att rulla den runda slipen längs bladet - först med den grova änden och sedan med den fina.

Eftersom de flesta knivblad är böjda och något flexibla måste bladet vanligtvis delas upp i två eller tre sektioner som ska slipas separat om du vill att hela bladet och särskilt spetsen ska vara vass. Men om man gör så här är det väldigt lätt att få ett bra resultat.

De två vinklarna på 15° och 20° räcker för de flesta vanliga köksknivarna. Om din kniv t.ex. är slipad till 17° kan du enkelt slipa den till 15° eller 20° med Horl 3. Om du däremot ska slipa en fin japansk kockkniv med en vinkel på 10° eller fick- och jaktknivar med 25°, har Horl en mer avancerad knivhållare som kan ställas in på 10°, 13°, 15°, 20°, 22° och 25°. Den kostar ca 1.400 kronor.

DETALJER

15° ELLER 20°
Ju lägre vinkel, desto vassare blir kniven. Men det gör den också mer sårbar för stötar och hack. Knivhållarens båda
ändar är märkta med respektive slipvinkel.

UTBYTBAR STEN
Dina knivar får en fin slipning och du kan komma långt med de medföljande slipstenarna. Men om du vill få ut mer av den kan du byta till både finare och grövre slipstenar.

/Testredaktör Martin Mogensen

LÄS OCKSÅ: Så här slipar du själv knivar