Vinkelslipen kan även forma trä

Vinkelslipen förknippas ofta med kapning av sten eller metall, men den kan så mycket mer än bara det. Med rätt tillbehör kan du utnyttja maskinens styrka för att slipa och forma trä. Här kan du se tre olika tillbehör som ger helt nya möjligheter för dig som älskar att arbeta i trä.

Rätt verktyg gör det lekande lätt att forma en skål, en skulptur eller något annat med vinkelslipen. Maskinens höga varvtal, kombinerat med en frässkiva eller en kulfräs, gör dig till träskulptör på nolltid.

Du kan också försöka dig på en smart slipanordning som kan jämna till även de mest svåråtkomliga ojämnheterna.

Det finns en hel del kopior och billiga varianter när det handlar om tillbehör till vinkelslipen – köp inte dem! I värsta fall går tillbehöret sönder i mer än 10.000 varv i minuten, och det kan så klart sluta riktigt illa. I bästa fall håller det inte så länge och är slöseri med pengar.

Även om du använder tillbehör av bra kvalitet är det fortfarande viktigt att använda skyddsglasögon och hörselskydd – det skräpar ner och låter nämligen en hel del när man är träskulptör med en vinkelslip.

Kulfräs

Kulfräsens runda huvud urholkar snabbt och lätt allt slags trä. Fräsens design ger en perfekt balans, vilket gör den lättarbetad. Det betyder att du enkelt kan göra t ex skålar och skulpturer på fri hand.

Förutom att fräshuvudet tuggar sig igenom de flesta material, så lämnar den också ett snyggt, slätt resultat efter sig. Tillbehöret monteras enkelt på alla vinkelslipar med en M14 gänga.

Smart eftersom:
Kulfräsen gör det enkelt och intuitivt att urholka och forma trä. En process som utan detta verktyg skulle vara betydligt mer besvärligt och tidskrävande.

Bra till
Särskilt bra för att göra skålar, koppar, skedar och annat kreativt träarbete.

Pris:
Arbortech Ball Gouge, säljs på nätet för ca 1.300 kronor

Frässkiva

En frässkiva till vinkelslipen är perfekt för att forma skulpturer och fräsa ut stora ytor, men den är också idealisk om ett sågsnitt ska justeras lite eller ett hörn ska rundas till. Den får grepp och är samtidigt lätt att kontrollera.

Frässkivan kan tåla 12.000 varv i minuten och kan monteras på vinkelslipar med en M14-gänga.

Smart eftersom:
Frässkivan är ett väldigt flexibelt alternativ till en elhyvel. Den kan användas friare och har därmed ett större användningsområde när du ska forma trä i olika konturer.

Bra till:
Fräsning och avbarkning av större ytor i samband med träskulptering. Kan även användas vid byggnadsarbete om en sågad yta måste justeras.

Pris:
Arbortech Turboplane, säljs på nätet för ca 1.250 kronor

Konturslip

Det kan vara svårt att slipa invändiga runda hörn med ett vanligt kantigt slipverktyg – men konturslipen kommer in i alla hörn och vrår.

Den mjuka kudde som slippappret sitter på kan tryckas och vridas så att all slipning blir likadan.

Slipen kan monteras på alla vinkelslipar med en M14-gänga.

Smart eftersom:
Det flexibla sliphuvudet, kombinerat med det långa skaftet, gör det möjligt att slipa även de mest svårtillgängliga ytorna.

Bra till:
Har du gjort en skål eller liknande med kulfräsen, då är konturslipen perfekt att efterslipa med, så att ytan blir helt slät.

Pris
Arbortech Contour Sander, säljs på nätet för ca 1.000 kronor

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Vinkelslip