Så här slipar du
Förarbetet är nu klart. Stenarna är blöta och redo att användas. Vi börjar med en relativt grov sten, en K600. Den passar för ett ganska slitet blad där vi inte vet vinkeln och riskerar att behöva slipa bort mycket metall för att fastställa vilken vinkel vi vill ha.
Nyckeln till framgång är tålamod eftersom arbetet är väldigt monotont. Det blir en övning i att upprepa samma rörelse lugnt och exakt. Man kan säga att kniven blir vass när man gör en rak och jämn egg över bladet. Så det är viktigt att hålla tungan rätt i mun.
Börja slipa vid innerst på bladet
Dra kniven över stenen och bort från dig samtidigt som du trycker eggen lätt mot stenen. När du drar tillbaka kniven avlastas trycket. Se till att hålla stenen våt.
Slipa tills eggen viker sig
Kontrollera kontinuerligt dina framsteg genom att känna på eggen med ett finger. Du måste slipa tills du kan känna ett veck på eggen. Om du inte känner det eller om det är ojämnt, fortsätt.
Styr efter vecket
När du känner att eggen viker sig tyder det på att vinkeln du har valt är ända ut till kanten på bladet. Nu har du tagit bort tillräckligt med metall och det är dags att fortsätta.
Slipa kniven i sektioner med samma bredd som stenen
Fortsätt att slipa samma sektion av bladet tills eggen viker sig (lika mycket) över hela stenens bredd, flytta sedan upp bladet. Delarna kan överlappa något så länge som eggen är enhetlig.
Spetsen slipas i en mjuk båge
Uppe vid knivspetsen där bladet kröker sig måste du ha rätt vinkel med handen och slipa i en mjuk båge så att eggen kommer i kontakt med stenen.
Finare stenar = vassare knivar
När du har slipat kniven på den grova stenen är halva jobbet gjort. Du har etablerat en enhetlig vinkel på hela eggen som redan är märkbart vassare. Härifrån upprepar du helt enkelt processen sten för sten. När stenarna blir finare börjar man också se att kniven blir vassare eftersom eggen blir blankare och mer enhetlig i färgen.
K600: Stenen är lätt att grovforma eggen på och du tar snabbt bort mycket stål. Därför är den lämplig för mycket slöa och skadade knivar men onödig om kniven underhålls regelbundet.
K800: På nästa sten kan man se att eggen är betydligt mindre sliten och slipmärkena är åt samma håll. Stålet kommer också att se mer enhetligt ut i färgen.
K1010: Om din kniv bara behöver underhåll kan du ofta nöja dig med att börja runt K1010. Stenen lämnar en jämn men ännu inte glänsande egg.
K4000: Det är långt mellan K1010 och K4000 och eggen har nu blivit betydligt blankare och vassare. Slipmärkena syns inte längre och du behöver inte slipa mer.
Underhåll
Med tiden blir slipstenen gropig och svårare att använda. Därför måste dina stenar också slipas regelbundet.