Så här slipar du själv vassa knivar

Det är så enkelt att du inte ens behöver mycket utrustning. Med 2-5 stenar och några grundläggande regler kan du slipa dina knivar så vassa att skärbrädan skriker. Det viktigaste är att du kommer ihåg att hålla vinkeln.

Vassa knivar skär bäst. Som tur är, är det inte svårt att lära sig slipa en kniv vass.

Det handlar om vinkeln

Det är faktiskt ganska enkelt. När man stryker ett knivblad mot en sten är det för att forma eggen så att det blir en spetsig triangel. Ju vassare vinkel, desto vassare kniv. Utmaningen är att man ska kunna hålla samma vinkel på eggen under hela slipningen, med eller utan hjälpmedel.

Vass, vassare, vassast

Du kan i stort sett slipa på vilken sten som helst, inklusive trädgårds- och takpannor. Men det bästa resultatet får du när du använder rätt slipsten för ändamålet. Det finns stenar i lika många kvaliteter och prisklasser som det finns knivar och det finns ingen anledning att köpa sämre kvalitet.

I den här artikeln använder vi fem stenar från K600 till K6000 för övningens skull och de kostar från 200 till 1.000 kronor. Vi använder också en 20° vinkelguide för att kontrollera eggens lutning.

Men du kan komma långt med en halvgrov sten som t ex K800 och en finare som t.ex. K2000-3000. Allt för under 1.000 kr.

Hur man förbereder utrustningen

Det är viktigt att dina stenar är fuktiga före användning och stenarna måste ligga på en plan yta. En del av de våta stenarna (ofta de grova) måste dra i vatten före användning. Andra räcker med att blöta lite då och då (ofta de fina).

Bara den är vass

Det finns inte bara ett sätt att slipa knivar, men metoden vi visar kan justeras allt eftersom du får kläm på slipningen. Om du väljer metoden vi visar här kommer du säkerligen igång bra.

Så här ska du applicera trycket
I den här artikeln håller vi fingrarna på kniven bredvid stenen så att det är lätt att se vad som händer. Vid slipning är det viktigt att du trycker på kniven ovanpå stenen så att stålet trycks ner mot stenen.

Så här slipar du

Förarbetet är nu klart. Stenarna är blöta och redo att användas. Vi börjar med en relativt grov sten, en K600. Den passar för ett ganska slitet blad där vi inte vet vinkeln och riskerar att behöva slipa bort mycket metall för att fastställa vilken vinkel vi vill ha.

Nyckeln till framgång är tålamod eftersom arbetet är väldigt monotont. Det blir en övning i att upprepa samma rörelse lugnt och exakt. Man kan säga att kniven blir vass när man gör en rak och jämn egg över bladet. Så det är viktigt att hålla tungan rätt i mun.

1

Börja slipa vid innerst på bladet
Dra kniven över stenen och bort från dig samtidigt som du trycker eggen lätt mot stenen. När du drar tillbaka kniven avlastas trycket. Se till att hålla stenen våt.

2

Slipa tills eggen viker sig
Kontrollera kontinuerligt dina framsteg genom att känna på eggen med ett finger. Du måste slipa tills du kan känna ett veck på eggen. Om du inte känner det eller om det är ojämnt, fortsätt.

3

Styr efter vecket
När du känner att eggen viker sig tyder det på att vinkeln du har valt är ända ut till kanten på bladet. Nu har du tagit bort tillräckligt med metall och det är dags att fortsätta.

4

Slipa kniven i sektioner med samma bredd som stenen
Fortsätt att slipa samma sektion av bladet tills eggen viker sig (lika mycket) över hela stenens bredd, flytta sedan upp bladet. Delarna kan överlappa något så länge som eggen är enhetlig.

5

Spetsen slipas i en mjuk båge
Uppe vid knivspetsen där bladet kröker sig måste du ha rätt vinkel med handen och slipa i en mjuk båge så att eggen kommer i kontakt med stenen.

6

Slipa motsatta sidan
Upprepa processen, tills eggen viker sig igen. Kom ihåg att du nu måste trycka eggen mot stenen i motsatt riktning. När eggen är vikt igen, räta ut den med lätta drag på båda sidor.

Finare stenar = vassare knivar

När du har slipat kniven på den grova stenen är halva jobbet gjort. Du har etablerat en enhetlig vinkel på hela eggen som redan är märkbart vassare. Härifrån upprepar du helt enkelt processen sten för sten. När stenarna blir finare börjar man också se att kniven blir vassare eftersom eggen blir blankare och mer enhetlig i färgen.

Innan slipningen börjar kan man tydligt se att knivseggen är full av hack och repor.

K600: Stenen är lätt att grovforma eggen på och du tar snabbt bort mycket stål. Därför är den lämplig för mycket slöa och skadade knivar men onödig om kniven underhålls regelbundet.

K800: På nästa sten kan man se att eggen är betydligt mindre sliten och slipmärkena är åt samma håll. Stålet kommer också att se mer enhetligt ut i färgen.

K1010: Om din kniv bara behöver underhåll kan du ofta nöja dig med att börja runt K1010. Stenen lämnar en jämn men ännu inte glänsande egg.

K4000: Det är långt mellan K1010 och K4000 och eggen har nu blivit betydligt blankare och vassare. Slipmärkena syns inte längre och du behöver inte slipa mer.

K6000: : Eggen är nu så blank att det är svårt att se skillnad på K6000 och K4000. Du har hamnat i ett fetischterritorium där estetik förmodligen väger tyngre än funktion.

Underhåll

Med tiden blir slipstenen gropig och svårare att använda. Därför måste dina stenar också slipas regelbundet.

1

Du behöver ytterligare en slipsten och en krita (eller en bred penna).

2

Stenen målas med kritan. Färgen är inte viktig så länge den syns.

3

Slipstenen slipas sedan med den andra stenen. Ta bort dammet regelbundet.

4

Färgen försvinner när stenen jämnas till.

5

När kritfärgen är helt borta är stenen helt slät och redo att användas igen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Slipmaskiner