Så här ska du applicera trycket
Vid slipning är det viktigt att du trycker på kniven ovanpå stenen så att stålet trycks ner mot stenen, som vist på bilden här.
I den här artikeln håller vi dock fingrarna på kniven bredvid stenen så att det är lätt att se vad som händer.
Så här slipar du
Börja slipa vid innerst på bladet
Dra kniven över stenen och bort från dig samtidigt som du trycker eggen lätt mot stenen. När du drar tillbaka kniven avlastas trycket. Se till att hålla stenen våt.
Slipa tills eggen viker sig
Kontrollera kontinuerligt dina framsteg genom att känna på eggen med ett finger. Du måste slipa tills du kan känna ett veck på eggen. Om du inte känner det eller om det är ojämnt, fortsätt.
Styr efter vecket
När du känner att eggen viker sig tyder det på att vinkeln du har valt är ända ut till kanten på bladet. Nu har du tagit bort tillräckligt med metall och det är dags att fortsätta.
Slipa kniven i sektioner med samma bredd som stenen
Fortsätt att slipa samma sektion av bladet tills eggen viker sig (lika mycket) över hela stenens bredd, flytta sedan upp bladet. Delarna kan överlappa något så länge som eggen är enhetlig.
Spetsen slipas i en mjuk båge
Uppe vid knivspetsen där bladet kröker sig måste du ha rätt vinkel med handen och slipa i en mjuk båge så att eggen kommer i kontakt med stenen.
Finare stenar ger vassare knivar
K600: Stenen är lätt att grovforma eggen på och du tar snabbt bort mycket stål. Därför är den lämplig för mycket slöa och skadade knivar men onödig om kniven underhålls regelbundet.
K800: På nästa sten kan man se att eggen är betydligt mindre sliten och slipmärkena är åt samma håll. Stålet kommer också att se mer enhetligt ut i färgen.
K1010: Om din kniv bara behöver underhåll kan du ofta nöja dig med att börja runt K1010. Stenen lämnar en jämn men ännu inte glänsande egg.
K4000: Det är långt mellan K1010 och K4000 och eggen har nu blivit betydligt blankare och vassare. Slipmärkena syns inte längre och du behöver inte slipa mer.
Underhåll av slipsten
Med tiden blir slipstenen gropig och svårare att använda. Därför måste dina stenar också slipas regelbundet.