Välj rätt bandslip

Bandslipen är stark, effektiv och enkel att använda. Det gör den till det givna valet för grovslipning på stora ytor, och till att avlägsna tjocka lager färg på trä.

Bandslip

GROVARBETARE: Bland alla handhållna slipmaskiner är bandslipen den mest effektiva. Men den slipar MYCKET, så håll den borta från mahognybordet och de fina spegeldörrarna.

Runt om bandslipen

1. HANDTAG ska ha gummibeläggning och vara placerade så att det är god balans och bra grepp om maskinen.

2. KONTROLLKNAPPAR ska vara lätta att nå. Det gäller både start stoppknappen och knappen för eventuell hastighetsreglering. Kontrollera om startknappen kan låsas i påslaget läge.

3. VARIABEL HASTIGHET är en stor fördel. Då kan maskinen användas till både grova och fina arbeten.

4. DAMMPÅSE/-UPPSAMLARE är ett måste. Påsen ska kunna rymma en del, och den ska vara enkel att tömma och sätta tillbaka på maskinen igen.

5. SLIPBAND ska vara lätt att ta loss och byta. Se efter så att bandet inte sitter för tight, att det sitter fast ordentligt, och om finjustering är lätt. Kontrollera även om fronten och sidorna klarar att komma tätt inpå kanter.

6. KRAFT. Bandslipen kräver kraft, så satsa på en maskin med så många watt som möjligt – helst inte under 700. Då kommer du att klara de flesta uppgifter.

LÄS OCKSÅ: Test av bandslip

3 TYPISKA UPPGIFTER FÖR BANDSLIPEN

SLIPNING PÅ STORA YTOR
Bandslipen är perfekt för stora ytor – du kan slipa ett helt golv med den.

GROVSLIPNING
Med grovt slipband kan maskinen jämna till råa plank och slipa bort färg och lack.

SLIPNING PÅ RUNDADE HÖRN
Här är bandslipen inte bara bra, utan även det enda vettiga alternativet till handkraft.

ALTERNATIV: ANVÄND BANDSLIPEN SOM STATIONÄR SLIP

Vissa bandslipar kan vändas upp och ned och fixeras, så att maskinen kan användas som stationär slip. Det är en fördel när du t.ex. ska runda kanten på ett trästycke. På vissa modeller följer fastspänningssystemet med, på andra måste det köpas till.

Systemet varierar lite från märke till märke. Använder man bandslipen som stationär slip är det en stor fördel att köpa till ett slipstöd som ämnet kan hållas mot.

Slipband

Slipband finns i många olika storlekar – från den allra grövsta utgåvan i korn 24 till den finaste i korn 400. Men var uppmärksam på att även med det finaste slipbandet går det väldigt snabbt när bandslipen väl fått grepp i träet.


LÄS OCKSÅ: Test av bandslip

SMARTA FUNKTIONER

Stor start-stopp-knapp.
Det känns som en oviktig detalj. Men en start-stoppknapp, som är stor och placerad där den är lätt att komma åt, gör bandslipen mycket lättare att använda.

Uppfällbar front.
En del bandslipar har svårt att komma tätt inpå kanter – både i sidorna och fronten. Irriterande! Vissa tillverkare har löst problemet genom att frilägga fronten helt. På andra modeller, t.ex. Einhells RT-BS 75, kan fronten fällas upp så att man lättare kommer åt där det är ont om plats.

Inbyggt dammfilter.
Slipning dammar, så det är ett måste att bandslipen är utrustad med en effektiv och tät dammpåse/-uppsamlare. Black+Decker har tagit det ett steg längre med sin KA88, där ett inbyggt dammfilter fungerar på samma sätt som en dammsugare. Smart!

3 PRISNIVÅER

DEN DYRA
Robust maskin med massor av kraft och smarta detaljer.

Motorkraft: 1.010 watt
Hastighet: 210-440 m/min.
Bandbredd x bandlängd: 100 x 610 mm
Ljudnivå: 94,3 dB(a)
Vikt: 4,8 kg
Pris: ca. 3.000 kr.

MELLANKLASSEN
Robust och stark maskin som är särskilt bra för stora ytor.

Motorkraft: 750 watt
Hastighet: 200-350 m/min.
Bandbredd x bandlängd: 75 x 533 mm
Ljudnivå: 92,2 dB(a)
Vikt: 3,5 kg
Pris: ca. 1.500 kr.

DEN BILLIGA
Maskin med flera smarta detaljer. Bra pris.

Motorkraft: 850 watt
Hastighet: 300-400 m/min.
Bandbredd x bandlängd: 75 x 533 mm
Ljudnivå: ej angett
Vikt: 3,2 kg
Pris: under 800 kr.

Läs mer om: slipmaskin

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Slipmaskiner