Bandslip

GROVARBETARE: Bland alla handhållna slipmaskiner är bandslipen den mest effektiva. Men den slipar MYCKET, så håll den borta från mahognybordet och de fina spegeldörrarna.

Runt om bandslipen

1. HANDTAG ska ha gummibeläggning och vara placerade så att det är god balans och bra grepp om maskinen.

2. KONTROLLKNAPPAR ska vara lätta att nå. Det gäller både start stoppknappen och knappen för eventuell hastighetsreglering. Kontrollera om startknappen kan låsas i påslaget läge.

3. VARIABEL HASTIGHET är en stor fördel. Då kan maskinen användas till både grova och fina arbeten.

4. DAMMPÅSE/-UPPSAMLARE är ett måste. Påsen ska kunna rymma en del, och den ska vara enkel att tömma och sätta tillbaka på maskinen igen.

5. SLIPBAND ska vara lätt att ta loss och byta. Se efter så att bandet inte sitter för tight, att det sitter fast ordentligt, och om finjustering är lätt. Kontrollera även om fronten och sidorna klarar att komma tätt inpå kanter.

6. KRAFT. Bandslipen kräver kraft, så satsa på en maskin med så många watt som möjligt – helst inte under 700. Då kommer du att klara de flesta uppgifter.

LÄS OCKSÅ: Test av bandslip

Slipband

Slipband finns i många olika storlekar – från den allra grövsta utgåvan i korn 24 till den finaste i korn 400. Men var uppmärksam på att även med det finaste slipbandet går det väldigt snabbt när bandslipen väl fått grepp i träet.


LÄS OCKSÅ: Test av bandslip

Läs mer om: slipmaskin