Vi har testat
7 multislipar:
- RYOBI RMS180-S
- FERM PSM1013
- MAKITA BO4565
- BILTEMA MS 125
- BLACK+DECKER KA2000
- METABO FMS 200 INTEC
- BOSCH PSM 160 A

RYOBI RMS180-S
Effekt: 180 WATT
Svängningar: 12.000/MIN.
Pris: 700 KRONOR

FERM PSM1013
Effekt: 220 WATT
Svängningar: 13.000/MIN.
Pris: 450 KRONOR

MAKITA BO4565
Effekt: 200 WATT
Svängningar: 14.000/MIN.
Pris: 750 KRONOR

BILTEMA MS 125
Effekt: 125 WATT
Svängningar: 13.500/MIN.
Pris: 229 KRONOR

BLACK+DECKER KA2000
Effekt: 120 WATT
Svängningar: 14.000/MIN.
Pris: 450 KRONOR

METABO FMS 200 INTEC
Effekt: 200 WATT
Svängningar: 26.000/MIN.
Pris: 700 KRONOR

BOSCH PSM 160 A
Effekt: 160 WATT
Svängningar: 12.000/MIN.
Pris: 800 KRONOR
Kompakta multislipar
Det är inte alltid lätt att få ett jämnt slipresultat ända in i hörnen. Excenterslipen kan absolut inte komma åt, och om du slipar för hand kan dina mycket begränsade möjligheter att flytta dig lätt få dig att köra i samma spår om och om igen, och på så sätt lämna fula märken. Därför behöver du en liten multislip eller slipmus, som den också kallas. Den spetsiga sulan gör det möjligt att komma ända in i hörnet, medan den kompakta designen ser till så att du kan komma till även där det är trångt.
Billiga slipmaskiner
Slipmöss är ganska simpla. Bara en av deltagarna har variabel hastighet och ingen har inbyggd arbetsbelysning. Så är också priset väldigt lågt, och för bara 229 kronor får du en maskin som lämnar ett slipresultat i nivå med de andra deltagarna. Faktiskt levererade alla sju maskinerna ett bra och i stort sett identiskt resultat, även om det var stor skillnad på hur lång tid det tog.
Så här testar vi
För att testa hastigheten gjorde vi sju likadana teckningar med permanent spritpenna på en MDF-skiva. Därefter tog vi tid på hur snabbt varje maskin kunde ta bort teckningen.
Bra ergonomi är alltid viktigt, så den har utvärderats löpande under vårt test.
Några av maskinerna har extrafunktioner i form av justerbara eller utbytbara slipsulor. Dessa funktioner har vi testat.
Ju mindre multisliparna låter, desto längre klarar man att arbeta med dem. Därför mätte vi ljudnivån på en meters avstånd, när maskinerna körde med full fart.

BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av de här fyra delarna: hastighet, ergonomi, funktioner och ljud.

HASTIGHET
Med korn 80 tog vi bort en teckning på tid. Teckningen på 30 x 30 cm gjordes med permanent spritpenna på en MDF-skiva.

FUNKTIONER
Slipmössens funktioner är ganska få. Men vi har testat och utvärderat kvaliteten på de som finns.

ERGONOMI
Under vårt arbete har vi löpande utvärderat hur enkelt det är att hantera maskinerna och hur bra det är att hålla i dem.

LJUD
Medan maskinerna arbetade med full fart, mätte vi ljudnivån på en meters avstånd. Det maximala värdet är angivet i tabellen.
Resultaten

BLACK+DECKER KA2000
450 kronor
BILTEMA MS 125
229 kronor
RYOBI RMS180-S
700 kronor
FERM PSM1013
450 kronor
MAKITA BO4565
750 kronor
METABO FMS 200 INTEC
700 kronor
BOSCH PSM 160 A
800 kronorLäs mer om slipmöss hos tillverkarna:
Testvinnare
Liten, effektiv och billig
BLACK+DECKER KA2000
Den kompakta och smidiga testvinnaren är både extremt effektiv och otroligt lätt att arbeta med. Det beror bland annat på utformningen med ett vanligt handtag.
Slipmusen från Black+Decker är liten och stadig, och vi är säkra på att den nog håller för lite av varje. Det är samtidigt testets enda deltagare med ett vanligt handtag som man kan hålla om. Det ger ett bra grepp och bra följsamhet med maskinen, som är lätt att använda och som kommer effektivt in i alla hörn. För de mest besvärliga ställena är det ändå möjligt att sätta ett smalt slipfinger ytterst på sulan.
Rent arbete
Slippappret som följer med maskinen är uppbyggt som ett nät med många små hål. Det gör det lätt för maskinen att suga upp dammet i den lilla dammkassetten, som är testets mest effektiva. Kassetten sitter lite hårt och är därför lite besvärlig att få av. Däremot är den både lätt att tömma och att sätta på maskinen igen.
Flänsen för att ansluta dammkassetten är platt och fyrkantig. Därför går det inte att montera en dammsugare direkt på den.
Slipningen går utan besvär och, allra viktigast, imponerande snabbt. Till den positiva bilden hör också att den lilla maskinen bara kostar omkring 450 kronor. Så det är inte bara testets mest genomtänkta deltagare - den är också bland de allra billigaste.

Trots dess blygsamma storlek, är dammkassetten testets mest effektiva. Den är lätt att tömma men är lite svår att få av från maskinen.

När du ska slipa där det är väldigt ont om plats, kan du sätta det medföljande smala slipfingret längst fram på maskinen.

Testvinnaren är den enda deltagaren som har ett vanligt handtag. Det ger ett bra och säkert grepp om maskinen.
Bra köp
Imponerande billig
BILTEMA MS 125 får visserligen testets lägsta betyg. Men det är samtidigt testets klart billigaste maskin. Och även om det är tydligt att det handlar om en budgetmodell, där det sparats in på alla de smarta detaljerna, så klarar den faktiskt själva sliparbetet ganska bra. Och med ett pris på bara 229 kronor tvekar vi inte att utnämna den till “Bra köp”. För även om det finns många bättre maskinen, så är den bra nog för en fönsterkarm, ett trappsteg eller en trädgårdsstol då och då.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.