Planslip: Planslipen är lämplig när du ska slipa stora ytor

Planslipen är lämplig när du ska slipa stora ytor

Planslipen har en del år på nacken. Närmare bestämt utvecklades planslipen av Festool år 1951. Och det har hänt mycket sedan den första planslipen såg dagens ljus, och avlöste den traditionella slipklossen.

En planslip fungerar på så sätt att en fyrkantig slipsula med ett påmonterat slippapper vibrerar i små cirkulära rörelser, och finputsar träytorna. Slipsulan på en planslip är monterad "skevt", och det är därför skakningarna uppstår när man använder en planslip.

En planslip klarar de stora ytorna

Planslipen är väldigt bra till att fin- och mellanslipa stora ämnen som exempelvis dörrar, långa paneler och bordsskivor. Den stora rektangulära slipsulan kan snabbt slipa stora ytor, men man ska se upp om man slipar med grovkornigt sandpapper. Då riskerar planslipen att efterlämna slipspår. Planslipens rektangulära sula gör det möjligt att slipa tätt intill kanter och in i hörn, som är 90 rader eller mer. Blir hörnen mer spetsiga, ska man använda en annan slipmaskin. Därför kan det vara en bra idé att ha en extra slipmaskin som komplement till sin planslip.

Planslipen har en stor familj

Planslipen är en klassiker bland slipmaskinerna och sedan den utvecklades har det därför även kommit en mängd nya, förfinade slipmaskiner, där var och en är specialist inom sitt område. Här nedan kan du läsa om de vanligaste slipmaskinerna.

1. Deltaslip/slipmus

En planslip är utrustad med en relativt stor, fyrkantig slipsula som vibrerar. Det gör planslipen perfekt till att slipa större ytor. Dock har planslipen sina begränsningar om du ska slipa mindre, och mer svårtillgängliga ytor som ex. hörnen på en trappa eller liknande. Här är planslipens släkting, deltaslipen eller slipmusen, ett mer passande val. Den fungerar i princip så samma sätt som en planslip, men i stället för att ha en fyrkantig slipsula så har den en mindre, trekantig slipsula som lättare kommer åt i vinklar och hörn.

2. Multislip

Multislipen är en skön kombination av en planslip och en slipmus. Dock är multislipen inte riktigt lika kraftig som planslipen, och kan därför inte riktigt hänga med planslipen när det ska slipas större ytor. I gengäld är den överlägsen planslipen när det kommer till att slipa vinklar och hörn.

3. Bandslip

Precis som planslipen så är bandslipen utrustad med en fyrkantig slipsula. Men i motsats till planslipen så fungerar den med hjälp av ett slipband som roterar framåt. Det gör bandslipen mycket effektiv till stora ojämnheter, färg och lack. Den har dock inte samma finess som en planslip.

4. Excenterslip

Det har som sagt skett mycket sedan den första planslipen såg sitt första ljus 1951, och den mest avancerade slipmaskinen för hobbybruk måste vara excenterslipen. Planslipen har en vibrerande slipsula, och det har också excenterslipen, men till skillnad från planslipen så roterar excenterslipens slipsula medan maskinen också vibrerar. Det innebär att den nästa inte lämnar några slipspår alls efter sig. Den är effektiv till stora ytor och så kan den faktiskt även polera om man monterar en polerskiva på slipsulan.

Använd planslipen där den är bäst

En planslip är alltså bäst till att slipa stora ytor, som kräver en fin- eller mellanslipning. Planslipen efterlämnar inte spår som bandslipen, men i gengäld är planslipen inte lika bra till att få bort större ojämnheter, tjock färg eller lack. Se upp när du använder grovt sandpapper på din planslip, då det kan efterlämna slipspår.

En planslip är ett billigt alternativ

En planslip är ofta ett billigare alternativ till en excentersliber. Så om det är begränsat hur mycket du har att slipa, så kan en planslip vara en klok investering. På en del planslipar är det möjligt att byta ut slipsulan, så det finns möjlighet att montera på en spetsig slipsula på bandslipen, och man kan på det sättet få en planslip som kan lösa samma uppgifter som deltaslipen/slipmusen och multislipen.

Planslip med eller utan sug

På många äldre modeller av planslipen är det möjligt att använda vanligt sandpapper, som sätts fast med klämmor på planslipen. Det gör att planslipen blir billigare i drift. Baksidan av detta är att du då inte får en planslip som själv kan suga upp slipdammet. Planslipen suger upp dammet genom hål i slipsulan, och därför är det nödvändigt att använda slippapper som är tillverkat med hål, som passar till just din planslip. Det gör slippappret dyrare.